HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Partili Mustafa Şentop: CHP Atatürk'ün değil, Deniz Baykal'ın partisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop Atatürk'ün 1923'te kurduğu CHP ile bugünkü CHP'nin sadece 'isim benzerliği' olduğunu ileri sürerek, "CHP Atatürk'ün değil, Deniz Baykal'ın partisi" dedi

AK Partili Mustafa Şentop: CHP Atatürk'ün değil, Deniz Baykal'ın partisi

Mustafa Şentop, "1981 yılında Türkiye'de ne kadar siyasi parti varsa o zaman darbe rejimi, partilerin hepsini öldürmüş. Yani Atatürk'ün kurduğu CHP'de 1981'de ölmüş. 1991'de eski isimlerle partilerin kurulacağına dair kanun çıkıyor ve Deniz Baykal aynı isimle partiyi kuruyor" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş, Seçim İşler Başkan Yardımcısı Yusuf Başer, AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı için Van'a geldi. Edremit ilçesinde bulunan bir otelde düzenlenen toplantıya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, ana muhalefet partisine yüklenirken şöyle dedi:

"CHP'ye 'Atatürk'ün Partisi' diyorlar. Ama bu CHP, 'Deniz Baykal'ın partisidir.' Atatürk'ün 1923'te kurduğu partiyle sadece isim benzerliği var. Bunu neden söylüyorum. 1981 yılında 12 Eylül 1980 darbesinden sonra bütün siyasi partiler kapatılıyor. Tüzel kişilerin hukuki varlıkları kapatmayla sona eriyor. 1981 yılında Türkiye'de ne kadar siyasi parti varsa o zaman darbe rejimi, partilerin hepsini öldürmüş. Yani Atatürk'ün kurduğu CHP'de 1981'de ölmüş. 1991'de eski isimlerle partilerin kurulacağına dair kanun çıkıyor ve Deniz Baykal aynı isimle partiyi kuruyor."

CHP'nin o dönemde siyaset ve siyasetçilerin yanı sıra devlet bürokrasisini temsil eden bir parti olduğunu, İçişleri Bakanı'nın CHP'nin genel sekreteri olduğunu, illerde valilerin CHP il başkanı, ilçelerde de kaymakamların CHP ilçe başkanı olduğunu, ideolojik olarak da bütünleştirildiklerini anlatan Şentop, şöyle konuştu:

"CHP Parti felsefesi 1937 yılında Anayasaya koyulmuş. Devletle partiyi bütünleştirmişler. Devletle bütünleşmiş olan sadece siyaseti temsil eden değil, aynı zamanda bürokrasiyi de temsil eden CHP, 1950 yılında kaybetmiş seçimleri. Bundan sonra da seçim olmadan iktidara gelmenin yolunu aramışlar. Bunun en pratik yolu da darbedir. 1960 yılında askeri darbe yapmışlar ve iktidara gelmişler. Kitaplarda yazar derler ki 1960 darbesi Türkiye'de bürokrasinin darbesidir. 1950'de bürokrasi kaybetmiştir, 1960 yılında bürokrasi silahla rövanş almıştır milletten. 'Silahlarla her şey yapılır ama üstünde oturulmaz' diyor Fransız dışişleri bakanlığı yapan biri. Kısa zaman sonra darbe biter ve yine seçim yapmak zorundasınız. Seçime ihtiyaç duymamak için seçimi kazanamasa da iktidara getirecek bir formül lazım. Bunun yolu anayasadır. 1961'de yapılan anayasa millette olan egemenlik yetkisini anayasaya devretmişler, anayasa üzerinden egemenlik yetkisini dağıtmaya çalışmışlar."

Ak Parti olarak görev geldikleri günden itibaren bu zihniyete karşı savaş açtıklarını ve bunu temel hak ve hürriyetlerin alanını genişleterek yaptıklarını anlatan Şentop, Türkiye'nin 12 yıldan bu yana siyasi ve ekonomik istikrarını sürdürdüğü görüşünü savundu.

Konuşmaların ardından BDP'den Belediye Meclis üyesi seçilen ve bugün Ak Parti'ye geçen Abdulmecit Aladağ'a, rozetini Mustafa Şentop taktı.

En Çok Aranan Haberler