HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Bozdağ hakkındaki fezleke bakanlıkta’

CHP’li Tezcan, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu’nun Bakan Bozdağ hakkında ‘Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs’ iddiasıyla fezleke hazırladığını söyledi.

‘Bozdağ hakkındaki fezleke bakanlıkta’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İzmir’de yürütülen yolsuzluk operasyonu kapsamında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında, “yargının görevini etkilemeye teşebbüs suçundan” fezleke hazırlandığını açıkladı. Fezlekenin Adalet Bakanlığı’nda olduğunu söyleyen Tezcan, “İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı özel soruşturma bürosunun evrakı. Bakanlığın kayıtlarına girdi, 14 Ocak 2014 tarihli evrak” dedi.

‘Başsavcıya müdahale’
Tezcan, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, fezlekeye konu olan evrakı gösterirken imza kısmını kapatarak, şöyle konuştu:
“Bozdağ’ın bakanlık görevine geldiğinde ilk işinin İzmir soruşturmasını nedeniyle dönemin İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayarak soruşturmaya müdahale ettiği, ‘soruşturmayı savcıdan al, sen takip et’ dediği ve bu sebeple yargı görevini etkilemeye teşebbüs suçu sayılabilecek fiili işlediği hakkında düzenlenmiş fezleke. Baş’ın, Müsteşar Kenan İpek’in kendisini arayıp tehdit etmesiyle biten bir iş değil. Onunla başlayan Emniyet şube müdürlerinin tehdidiyle devam eden ve en son Bakan’ın bizzat cumhuriyet başsavcısını aradığı ve bunun tutanağın düzenlendiği bir süreç ile karşı karşıyayız.”

‘Ses kayıtları var’
Tezcan, “Arama izinleri, yakalama kararları alınıyor 6 Ocak 2014’te. İstanbul, Ankara, Denizli, Hatay ve Van’a talimatlar yazılıyor. 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan gece, savcıya ve emniyete baskı başlıyor. 6 Ocak saat 19.38’de Müsteşar İpek, Baş’ı arıyor. ‘Soruşturmayı durdurmazsan, savcıları değiştirmezsen sonu kötü olur’ diye, tehdit ettiği görüşmenin yapıldığı saat. Aramaları yapacak personelin başındaki Mali Şube Müdürü Bora Köprü’yü arayıp tehdit etme ihtiyacı hissediyorlar. Arayanlar, İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve İzmir Valisi. Köprü, görüşmeleri kayda alıyor. Sonra da cumhuriyet savcılığına konuşma kayıtlarının dökümünü flash bellek halinde veriyor” dedi.

‘Savcıyı oyalayın’
Konuşma kayıtlarını okuyan Tezcan, şunları söyledi: “İzmir İl Emniyet Müdürü arıyor, diyor ki: ‘Bir şey sorarsa savcı, ‘çalışıyoruz’ diyeceksiniz ama herhangi bir operasyon yapmıyorsunuz’. İl Emniyet Müdürü, Mali Şube Müdürüne diyor ki: ‘Savcı size operasyon dediğinde ‘çalışacağız’ diye oyalayın ama herhangi bir operasyon yapmıyorsunuz’. Vali ‘Çayı içirin, aldatın gönderin. Ankara’nın çok net tavrı bu, anlatabildim mi’ diyor.”
Tezcan, “7 Ocak’ta Bozdağ, Baş’ı arıyor ve soruşturmaya müdahale etmesini istiyor. Soruşturma evrakı hakkında bilgi istiyor. Bilgiyi alıyor, ondan sonra, ‘soruşturmayı ilgili cumhuriyet savcısından al’ diyor. Fezlekede ‘3 yıldır devam eden 32 klasör eki olan bir soruşturmayı tam operasyon arefesinde o güne kadar o soruşturmayı yürüten savcının elinden almak doğrudan doğruya soruşturmayı etkilemek içindir’ yorumu yapılıyor.”

Bozdağ: Başsavcıya baskı yapmadım

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “İki savcı da bir tutanak tutmuşlar, gönderdiler. Başsavcıya herhangi bir baskı yapmam söz konusu değil. Böyle bir şey aklımın ucundan dahi geçmez, geçmesi de mümkün değil. Ben böyle bir şeyin olmasına kendim de müsaade etmem, başkalarının yapmasına da izin vermem. Yargı görevini yapana ‘görevini yapma’ diye bir talimatım asla yok” diye konuştu. “CHP’ye servis yapan kaynaklar olduğunu” söyleyen Bozdağ, “Bir görüşmem var. Görüşmem tamamiyle hukukun uygulanması, hukuka uyulması, hukukun dışına çıkılmaması, insanların lekelenmeme hakkına riayet edilmesi, soruşturmanın gizliliğine ilişkin yasal hükümlerin ve anayasal teminatların dikkate alınması için. Tabii nereye kadar gidecekse elbette oraya kadar gitsin. Ama soruşturmalar yürürken de hukuka uygun kanunların çizdiği çerçeve içinde yürümesini, biz buna riayet edilmesini konuştuk.”

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler