HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Sen bu makamda durur musun?

Paris'teki BM İklim Değişikliği Zirvesi kapsamında Fransa’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

PARİS(ANKA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığına yönelik iddialarına, "Kendilerine göre 'iftira at tutmazsa izi bırakır.' Onların geleneğinde var. İftiralarla böyle şeyler yürümez. Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir. Ben bu makamda durmam ama Sayın Putin'e diyorum ki, 'sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım. Bilgim tahtında böyle bir şey asla olmamıştır" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı'na (COP21) katılmak için bulunduğu Paris'te gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Temasları sırasında muhataplarına, Rus uçağının, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldüğünü belgelerleriyle anlattığını belirten Erdoğan, "Çünkü değişik kanallardan onların da eline bu bilgiler ulaşmış vaziyete" dedi.

Uçağın içindeki 2 pilottan birisinin Suriyelilerin eline geçtiğini diğerinin ise Türkmenlerin eline geçtiğini belirten Erdoğan, "Tabi ölü olarak ve daha sonra da biz orada birçok örgüt aşiret var. Onlardan Hatay Valiliğimizin girişimleriyle alıyoruz. Aldıktan sonrada GATA'ya getirmek suretiyle gerekli olan tüm işlemler yapılıyor. Bu sabah da 10,5 gibi Rus tarafına verilmiş oluyor. Dini şeyleri de Ortodoks rahip tarafından yapıldıktan sonra Ruslara teslim ediliyor. Böylelikle bu konuyla ilgili işlemi tamamlamış oluyoruz" dedi.

-"DUYGUSALLIKLARLA DOLU AÇIKLAMALAR"-

Bu süreç içerisinde farklı konuşmalar yapıldığını ama kendilerinin sabır ve teenni ile süreci takip ettiklerini belirten Erdoğan, "Stratejik ortaklık konumuna gelmiş iki ülkenin böyle duygusallıklarla dolu açıklamalar içinde olmasını doğru bulmadığımızı defahatle ifade ettik. Hele hele Türkiye'nin DEİŞ'ten petrol alıyormuş gibi yakıştırmayı kabul etmemiş mümkün değil. Bunu da ahlaki bulamadığımızı ifade ettim. Burada çok açık net, böyle bir konuyu konuşmak, sadece laf ola beri gele olmaz. Bunlar iddia, belge ile ortaya sürülür. Eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar. Bizim biliyorsunuz, petrol aldığımız ülke bellidir" diye konuştu.

"ONLARIN GELENEĞİNDE VAR"

DEAŞ terör örgütünden alan kişilerden birinin Rus ve Suriye vatandaşı olduğu Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından açıklandığını kaydeden Erdoğan, "Bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu belli, bunu Amerikan Hazine Bakanlığı da açıkladı. Önce bir defa bunun hesabını versinler. Kendilerine göre 'iftira at tutmazsa izi bırakır.' Onların geleneğinde var. İftiralarla böyle şeyler yürümez. Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir.

/

Ben bu makamda durmam ama Sayın Putin'e diyorum ki, 'sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım. Bilgim tahtında böyle bir şey asla olmamıştır. Petrol kaçakçılığı yapanları da enseleriz. Gereğini bu güne kadar yaptık, yapmaya da devam ederiz. Bu güne kadar hep yasal yollarla çalıştık, yasal yollarla nereden petrol alıyoruz, nereden doğalgaz alıyoruz bunların hepsi bellidir. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu da herkesin bilmesi lazım&autoplay=1" ifadelerini kullandı.

-"BİZ DE ETEĞİMİZDEKİ TAŞLARI DÖKERİZ"-

ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmenin sorulması üzerine Erdoğan, bu konunun ağırlıklı olarak yer alacağını ve Türkiye'ye döndükten sonra gerekli açıklamaları yapacaklarını belirtti.

Rusya ile Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin yapılıp yapılamayacağının ve bu davetin geçerli olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "O davet üzere olan bir şey değil. O bizim mutadımızdır. Ama şuanda taraflarda herhangi bir açıklama gelmediği için öyle ya da böyle bir açıklama yapmak doğru olmaz. Göreceğiz. Gelişmeleri ona göre açıklamalar yapılır" dedi.

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların anımsatılması ve Türkiye'nin ne yapacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Biraz sabırlı olalım. Biz duygusal davranmayalım. Bütün bunların hepsini görelim. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız" dedi.

-"BİZ BUNU KORUMAYA GAYRET EDİYORUZ"-

Uçağın düşürülmesinin ardından kendisiyle görüşme talebine Putin'in olumsuz yanıt vermesinin anımsatılması ve Türkiye'nin tekrar bir girişimde bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Devletler arasında, milletler arasında böyle uzun uzatıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Yani bir iplik bile olsa o bağı tutmaktır korumaktır. Biz bunu korumaya gayret ediyoruz, kopmasını istemiyoruz. Çünkü bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabi bunu nasıl sürdürecek biz de tabi gelişmelere göre nihai karar vereceğiz. Türkiye, bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan G20'nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke, bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir. Bunların değerlendirmelerini yapıp biz de karar veririz" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler