HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gözler başbakan adayında

ANKARA (İHA) - Milletvekili erken genel seçimlerinden zaferle çıkan ve tek başına hükümeti oluşturabileceği sayıda milletvekilini Meclis'e taşıyan Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AK Parti), başbakanlık görevini kimin üstleneceği merakla bekleniyor.

AK Parti'nin öne çıkan kadrolarına ve muhtemel başbakan adaylarına göz atıldığında ortaya çıkan tablo şöyle:
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi yasağı nedeniyle milletvekili seçilemedi ve dolayısıyla da başbakan olamayacak.
Bu durumda iktidara gelme olasılığı en yüksek olan bu partinin kuracağı hükümetin başbakanı herkes tarafından merak ediliyor. Bu konuda halen Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yetkili kurulları herhangi bir ismi işaret etmiş değil, ama AK Parti'nin başbakan adayları konusunda ortaya atılan isimler etrafındaki spekülasyonlar devam ediyor.

Çeşitli çevrelerce ismi gündeme getirilen ve partinin "A Takımı"nı oluşturan 5 ismin ikisi ANAP kökenli, ikisi milli görüş geleneğinden, biri ise bürokrasiden gelen devlet deneyimi yüksek bir sima. Yine ikisi hukukçu, diğer ikisi mülküyeli, biri ise iktisatçı.

ABDULLAH GÜL 52 yaşında ve İktisat Doçenti. Kayserili.
Gül 1983'den 1991'e kadar İslam Kalkınma Bankası'nda uzman olarak çalıştı ve Necmettin Erbakan tarafından bu dönemde keşfedildi. 1991 yılında Refah Partisi milletvekili olan Gül, iki yıl sonra partinin genel başkan yardımcısı, beş yıl sonra da Refahyol hükümetinde devlet bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. Abdullah Gül, Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi'nde "Yenilikçiler" kanadının lideri olarak öne çıktı. FP'nin Mart 2000'de yapılan kongresinde de Recai Kutan'ın karşısına genel başkan adayı olarak çıktı. Gül, kongreyi kaybetti ama hiç beklenmedik bir oy desteği almayı başardı ve bu AK Parti'nin kuruluşunu yaratacak sürecin en önemli köşe taşı oldu.

ERKAN MUMCU
39 yaşında ve Hukuk Fakültesi mezunu. Ispartalı.
Mumcu, hukuk öğrenimi görmesine rağmen uzunca bir süre tekstil işiyle ilgilendi ve ticaret yaptı. 1995 yılında ANAP'tan politikaya giren Mumcu aynı yıl milletvekili seçildi. Mumcu, dört yıl içinde genel başkan danışmanı, sonra genel sekreter ve en sonunda da genel başkan yardımcılığına yükseldi. 1999'da kurulan 57. Hükümet'te turizm bakanı olan Mumcu, bu tarihten sonra gerek hükümete gerekse parti yönetimine eleştirileriyle dikkat çekti. 2001 yılında yapılan ANAP Kongre'sinde bakanlıktan alınarak yeniden genel başkan yardımcılığına getirilen Mumcu, eleştirel tutumunu sürdürünce bu görevinden de alındı ve Mumcu'nun AK Parti'ye transferine giden yol açılmış oldu.

ABDÜLKADİR AKSU 58 yaşında ve eski vali. Diyarbakırlı.
Aksu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra uzun yıllar Mülkiye Teşkilatı'nda, kaymakam, emniyet müdürü ve vali olarak görev yaptı. Son olarak görev yaptığı Gaziantep Valiliği'nden ayrılarak 1983 yılında ANAP'tan potikaya girdi ve milletvekili seçildi. 1983 ve 1987 yıllarında kurulan ANAP hükümetlerinde içişleri ve devlet bakanlıkları görevlerinde bulundu. ANAP içindeki muhafazakar kanadın önemli isimlerinden olan Aksu daha sonra bu partiden koptu. Daha sonra Fazilet Partisi'ne katılan Aksu, burada da "Yenilikçiler" ekibi içinde yeraldı. AK Parti'nin kuruluşuyla birlikte de bu parti içindeki önemli isimlerden biri oldu.

BÜLENT ARINÇ
54 yaşında ve Avukat. Manisalı.
Arınç, yıllarca serbest avukatlık yaptı ancak sürekli politikayla iç içe oldu. Necmettin Erbakan'ın 1969 yılında başlattığı Milli Görüş hareketinin başından beri hareketin resmi hatipleri arasındaydı. 1991 yılında Refah Partisi milletvekili olarak Meclis'e giren Arınç, Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi'nde lider adayları arasında anıldı. Fazilet Partisi'nin grup başkanvekili görevini yürüten Arınç, 28 Şubat sonrası partinin yumuşak yüzü olarak medyada öne çıktı. Arınç, Fazilet Partisi içinde "Yenilikçileri", kongrede de Gül'ü destekledi. Partinin kapatılmasının ardından, "Gelenekçilerle" "Yenilikçileri" uzlaştırma çabaları sonuçsuz kalan Arınç, AKP'de yerini aldı.

VECDİ GÖNÜL
63 yaşında ve eski vali. Erzincanlı.
Gönül, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali olarak Mülkiye Teşkilatı'nda çalıştı. Çeşitli kamu kurumlarında değişik kademelerde yöneticilik yaptı. 12 Eylül darbesi sırasında Ankara Valiliği görevinde bulunuyordu. Gönül 1981 yılında da YÖK kurucu üyesi oldu. Vecdi Gönül 1991 yılında da Sayıştay Başkanlığı'na seçildi ve bu görevi tam yedi yıl sürdürdü. Bu dönemde, özellikle Refah Partili belediyelere ayrıcalıklı davranıldığı suçlamalarına muhattap oldu. 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nin Kocaeli milletvekili olan Gönül, daha sonra partinin "Yenilikçi" kanadı içinde yer aldı. AK Parti'nin kurucusu olan Gönül, partinin genel başkan yardımcısı oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler