HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gözler yarın yapılacak seçimde

20 parti, 165 bağımsız, 53 milyon 765 bin 231 seçmen, 1 milyon 103 bin 258 genç ilk kez oy kullanacak.

ANKARA (ANKA) - Türkiye'de nefesler tutuldu, gözler 25. Dönem Parlamento üyelerinin belirleneceği 7 Haziran Pazar (yarın) gününe çevrildi. 53 milyon 765 bin 231 seçmen yarın sandık başına giderek 20 siyasi parti arasından tercihini yapacak.

Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi, 7 Haziran Pazar günü tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. AK Parti, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak.

-OY PUSULASI, ZARF VE MÜHÜR-

Seçmen, üzerinde TC kimlik numarası olan belge ve varsa seçmen bilgi kağıdını, sandık kurulu başkanı veya üyelerine verecek. Sandık kurulu başkanı veya üyesi, belgeleri kontrol edecek ve üzerinde, "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarf ve "tercih" veya "evet" mührünü seçmene verecek. Seçmen, bu malzemeleri alarak, oyunu kullanacağı kabine girecek. Seçmen, evet mührünü, oy pusulası üzerinde tercihini kullanacağı siyasi partinin adının yazıldığı yuvarlağın içine basacak. Bu şekilde oyunu kullanan seçmen, oy pusulasını zarfın içine koyarak, kabinden dışarı çıkacak ve sandığın içine atacak. Seçim işlemi bu şekilde tamamlanmış olacak. Üzerinde imza veya yazı bulunan oy pusulası veya zarflar geçerli sayılmayacağından seçmenlerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.

08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanacak olan seçmenlerden saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verilecek.

Seçmen bilgi kağıdı olmayan vatandaşların da oy kullanabileceği seçimde toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırıldı.

Hazırlanan oy pusulalarında, ilk sırada Doğru Yol Partisi, son sırada ise Bağımsız Türkiye Partisi var; ancak asıl yarış pusulanın ortasında yaşanacak. 11. sırada MHP, 12. sırada HDP, 14. sırada CHP ve 15. sırada ise AK Parti yer alıyor.

-SAYIM İŞLEMİ-

Tüm yurtta oy verme işleminin saat 17.00'de tamamlanmasıyla sayım döküm işlemine geçilecek. Sandıklar açılarak, sayım döküm cetvellerinin boş olduğu müşahitlere gösterilecek. Kullanılan oy pusulaları zarflardan çıkarıldıktan sonra tek tek sayılacak ve cetvellere işlenecek. Geçersiz oylar bir yere ayrılacak. Sayım döküm işlemi bittikten sonra tutulan iki ayrı sayım döküm cetvelinin doğru olup olmadığı karşılaştırılacak. Bilgiler, buradan sandık sonuç tutanağına geçirilecek ve sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları ıslak imzayla imzalanıp, mühürlenecek.

-İSTEYEN VATANDAŞLAR, SANDIK ÇEVRESİNDE BULUNABİLECEK-

İsteyen vatandaşlar, sandık çevresinde bulunabilecek. Oy verme işlemi bittikten sonra müşahitler, vatandaşlar ve adaylar, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kendilerine ayırdığı alandan oy sayım işlemini takip edebilecek. Sandık kurulu tutanakları, yeteri kadar çoğaltılarak, bir tanesi duvara asılacak. Diğerleri de siyasi parti temsilcilerine verilecek. Sandık kurulundan kurayla belirlenen iki kişi, sandık kurulu başkanıyla birlikte oyların bulunduğu torbaları ilçe seçim kuruluna götürerek teslim edecek.

-SEÇİM YASAKLARI-

Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan seçim takvimine göre, propaganda serbestliği, bugün saat 18.00'de sona erecek. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü ya da yazılı mesaj gönderebilecek.

-1 MİLYON 103 BİN 258 İLK OY-

7 Haziran seçim sonuçlarında, ilk kez sandığa gidecek yeni seçmenlerin de etkisi büyük olacak. Geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, 18 yaşını doldurmuş 1 milyon 103 bin 258 genç ilk kez oy kullanacak. Gençlerin 56 bin 66'sı yurtdışında kayıtlı.

-HDP BARAJI AŞACAK MI?-

Genel seçimlerin en dikkat çekici konularından biri HDP'nin seçime parti olarak girme kararı alması oldu. Başarılı bir seçim propaganda süreci geçiren HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği merak ediliyor.

HDP'nin yüzde 10 barajını aşıp aşamaması Meclis'teki sandalye dağılımı etkileyecek.

24. dönem Meclis'te şu anda toplam 535 milletvekili bulunuyor.

8 partinin temsilcisinin bulunduğu Meclis'te 14 bağımsız milletvekili de yer alıyor.

Partilerin mevcut sandalye dağılımı ise şöyle:

AK Parti: 311, CHP: 125, MHP: 52, HDP: 29, Bağımsız: 14, Anadolu Partisi: 1, Elektronik Demokrasi Partisi: 1, Demokratik Bölgeler Partisi: 1, Merkez Parti: 1. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler