HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak-Suriye tezkeresi 1 yıl uzatılıyor

Hükümet, Irak-Suriye tezkeresini 1 yıl daha uzatılması için Meclis'e sevk etti. Tezkere, hükümete sınır ötesi harekât ve sınır dışına asker gönderme yetkisi veriyor

Irak-Suriye tezkeresi 1 yıl uzatılıyor

Hükümete sınır ötesi harekât ve sınır dışına asker gönderme yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresi, 1 yıl daha uzatılması için Meclis'e sevk etti.

Tezkere, TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasını düzenliyor. Son olarak geçen sene seçim hükümeti döneminde kabul edilen tezkereye, AKP, CHP ve MHP ‘Kabul’ oyu vermiş, HDP ise ‘Ret’ oyu kullanmıştı. Tezkerenin süresinin uzatılmasına ilişkin oylamanın 2 Ekim tarihine kadar yapılması planlanıyor.

Tezkere şöyle denildi: “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerinde yaşanan gelişmeler ve süregelen çatışma ortamının ulusal güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler gerek nitelik gerekse nicelik bakımından artmıştır. Ülkemiz komşumuz Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmekteyiz. Diğer taraftan, Irak’ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurlarının varlığını sürdürmesi, ülkemizin güvenliğine yönelik doğrudan tehdit oluştura gelmektedir.”

Ayrıca tezkerede IŞİD ve terör örgütlerinin Suriye’nin kuzeyindeki mevcudiyetinin devam ettiği belirtilerek, “Öte yandan, Suriye’de altıncı yılına giren çatışma ortamında rejim, halka yönelik zulüm, şiddet ve saldırılarını, terör gruplarına desteğini, etnik ve mezhepsel politikalarını sürdürmektedir. Bu durum karşısında Irak ve Suriye’den kaynaklanan, ulusal güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eylemlere karşı, uluslar arası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin ulusal düzeyde tespit edilerek hayata geçirilmeye devam olunması elzemdir” denildi.

Tezkere görüşmeleri geç saatlere kadar sürmüş. HDP, tezkereyi ‘savaş tezkeresi’ olarak niteleyerek ‘hayır’ demişti. Bir önceki yapılan oylamada ‘hayır’ oyu veren CHP ise kez ‘evet’ demişti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler