HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis'in bu haftaki gündemi: "23 Nisan" ve soruşturma komisyonu

Meclis'in bu haftaki gündemini Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve AK Parti'nin hazırlıklarını sürdürdüğü seçim sistemi ile ilgili değişiklikler oluşturacak.

ANKARA (ANKA)- Meclis Genel Kurulu 23 Nisan Çarşamba günü özel gündemle toplanacak. 24 Nisan Perşembe günü ise Genel Kurul, AK Parti ve CHP'nin ayrı ayrı verdiği 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeleri görüşecek.

MeclisGenel Kurulu bu hafta uluslararası sözleşmeleri görüşecek. Genel Kurul çalışmalarının sakin geçmesi beklenirken 4 siyasi partinin grup toplantılarında liderler Türkiye'nin gündemini değerlendirecek. Öne çıkan başlıklar ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği, AK Partili kurmayların üzerinde çalıştığı "dar ve daraltılmış seçim sistemi" ile ilgili tartışmalar olacak.

-MECLİS 23 NİSAN GÜNÜ ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANACAK-

Meclis Genel Kurulu, 23 Nisan Çarşamba günü özel gündemle toplanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'in açılışının 94'üncü yıl dönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlanması, günün anlam ve öneminin belirtilmesi amacıyla Genel Kurul'da özel bir görüşme yapılması için TBMM23 Nisan 2014 Çarşamba günü saat 14.00'te toplanacak. Bu toplantıda yapılacak görüşmelerde siyasi parti grupları başkanlarına ve grubu bulunmayan siyasi partinin genel başkanlarına 10'ar dakika süreyle söz verilecek. Akşam saatlerinde ise Meclis Başkanı Cemil Çiçek bir resepsiyon verecek.

-SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULACAK-

24 Nisan Perşembe günü ise Genel Kurul'da, 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerin görüşülmesi bekleniyor. AK Parti ve CHP'nin ayrı ayrı verdiği önergelerin ise yine birleştirilerek değil, ayrı ayrı ele alınması bekleniyor. 4 eski bakanla ilgili Meclis soruşturması açılıp açılmamasına Genel Kurulca gizli oyla karar verilecek önergenin kabulü halinde, komisyon çalışmalarını gizli yapacak. Yüce Divan'a sevk kararı Genel Kurul'da salt çoğunlukla gizli oyla alınabilecek.

-ANAYASA'NIN 100. MADDESİ-

TBMM İçtüzüğü ile Anayasa'nın 100. maddesinde yer alan "Meclis Soruşturması ve Yüce Divan'a Sevk" hükümlerine göre, TBMM Başkanlığı'na verilen Meclis soruşturması önergesi, Başkanlıkça hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana gönderilecek.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, soruşturmanın yürütülmesi görevi, Anayasanın 100. maddesi hükümlerine göre, Başkanlıkça Genel Kurul'da yapılacak ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyona verilecek. Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce TBMM'de ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemeyecek. Soruşturma komisyonu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek.

-KOMİSYON'UN YETKİLERİ-

4 eski bakanla ilgili "soruşturma komisyonunun" kurulması halinde; komisyon, kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek; gerekli gördüklerine el koyabilecek; Bakanlar Kurulu'nun bütün vasıtalarından faydalanabilecek; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek. Komisyon, adli mercilerden yardım isteyebiliyor. Ayrıca CMUK'un tanıklarla, bilirkişilerle, zapt ve arama ile ilgili olarak adli mercilere verdiği hürriyetleri kısıtlayıcı yetkilerin genel hükümler çerçevesinde kullanılmasını, gerekçesini bildirmek suretiyle görevli adli merciden yazıyla isteyebiliyor.

-SORUŞTURMANIN SONUÇLANDIRILMASI-

Soruşturma komisyonu raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde bastırılarak hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana derhal gönderilecek ve TBMM üyelerine dağıtılacak. Rapor, üyelere dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülecek. Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurul'ca gizli oyla karara bağlanacak. Komisyonun, Yüce Divan'a sevk yönündeki raporları ile Genel Kurul'un Yüce Divan'a sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilecek.

-YÜCE DİVAN-

Komisyonun Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divan'a sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olabiliyor. Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınabilecek. Öte yandan, siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor.

En Çok Aranan Haberler