HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Recep Tayyip Erdoğan: Bu daha başlangıç

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bismil’de toplu açılış törenine katıldı.

DİYARBAKIR (CİHAN)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu sadece bir başlangıç, çözüm süreci sadece bir yıl içinde bizi bu kadar değiştirdiyse birkaç yıl içinde olacakları varın siz hayal edin. Bu süreç bir kartopu gibi ilerleyecek, ilerledikçe büyüyecek, büyüdükçe umutları çoğaltacak, bölgenin talihi değişecek. Doğu, Güneydoğu Anadolu değişecek. Diyarbakır değiştikçe; Irak değişecek, Suriye değişecek. Diyarbakır'da doğan barış güneşi tüm coğrafyamızı ısıtacak. Bu çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkın huzura sahip çıkın." dedi.

Başbakan Erdoğan, Bismil'de yaptığı konuşmasına, "Dün Diyarbakır'daydık, Diyarbakır'da hem oradaki kardeşlerimizle hasret giderdik 740 milyon yatırım bedeli olan 17 ayrı hizmetin toplu açılışını yaptık. Bugün Bismil ve Ergani'de yapacağımız açılışları eklediğimizde Diyarbakır'da bu gelişimizde 880 trilyon liralık yatırım kazandırdık." ifadeleriyle başladı. Dün Diyarbakır'da sadece açılışlarla değil başka sürprizlerle tarihi bir gün yaşadıklarını anlatan Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses'in orada olduğun aktardı.

SADECE TÜRKİYE'DE DEĞİL BÖLGEDE YENİ BİR İKLİM YAŞANIYOR

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık sadece Türkiye içinde değil tüm bölgede yeni bir süreç bir iklim yeni bir bahar atmosferi yaşanıyor. Türkiye hızla değişirken bölgemiz de değişiyor, Türkiye güçlenirken bölgemiz de güçleniyor. 1000 yıllık tarihimizden aldığımız güçle hem ülke içinde hem bölgemizde bir kez daha kardeşlik egemen oluyor. Diyarbakır ne kadar güçlü müreffeh huzurlu olursa Erbil de Süleymaniye de Zaho, Musul, Kerkük, Bağdat, Kamışlı, Şam da o kadar güçlü müreffeh ve huzurlu olur."

Diyarbakır'ın bölgenin, İslam coğrafyasının kutup yıldızlarından biri olduğunu, evliya kabirleri ile sahabe-i kiram evliya kabirleri makamları ve camileri ile sadece Türkiye'nin değil dünyanın yönünü döndüğü bir şehir olduğunu kaydeden Erdoğan, "Diyarbakır huzuruna güçlü sahip çıkmalı. Kararlarını verirken Diyarbakır çok düşünmeli, barışa güçlü şekilde sahip çıkmalı, bu yıl nevruzda başlayan bahar iklimine kuvvetlice sahip çıkmalı." dedi.

Dün Diyarbakır'da farklı bir hava farklı bir atmosfer gördüklerini aktaran Erdoğan, "Barışı gördük huzuru gördük artık yeter diyenleri gördük. Ben inanıyorum ki Bismil de aynı şeyi, söylüyor karşımda gördüğüm tablo yeter artık diyor. Diyarbakır'da anaların babaların yüreklerindeki güveni gördük yüreklerindeki gururu gördük. Esnafın güldüğünü gördük, tarihi mekanların Türkiye'nin her yerinden ziyaretçileri ağırladığnı gördük, sanayinin ticaretin geliştiğini gördük." diye ekledi.

Çözüm sürecinin Diyarbakır'ı köklü bir şekilde değiştirdiğini söyleyen Erdoğan, "Burada Bismil'de de aynı manzarayı iklimi aynı umudu görüyoruz. Kardeşliğin güç kazandığını umutların çoğaldığını görüyorum." şeklinde konuştu.

Erdoğan ardından çözüm sürecine değindi: "Bu sadece bir başlangıç, çözüm süreci sadece bir yıl içinde bizi bu kadar değiştirdiyse birkaç yıl içinde olacakları varın siz hayal edin. Bu süreç bir kartopu gibi ilerleyecek, ilerledikçe büyüyecek, büyüdükçe umutları çoğaltacak, bölgenin talihi değişecek. Doğu Güneydoğu Anadolu değişecek. Diyarbakır değiştikçe; Irak değişecek, Suriye değişecek. Diyarbakır'da doğan barış güneşi tüm coğrafyamızı ısıtacak. Bu çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkın huzura sahip çıkın"

Ancak bununla birlikte birilerinin çözüm sürecinden rahatsız olduğunu da sözlerine ekleyen Erdoğan, "Neden? Çünkü onlar gençlerin kanıyla canıyla besleniyorlar, onlar uyuşturucu ile zehirledikleri zavallı insanlarla besleniyorlar. Ölümden krizden yoksulluktan acıdan besleniyorlar. Onlara fırsat tanımayalım diyorum bu sürecin bozulmasına fırsat tanımayalım diyorum. Bu huzurun bozulmasına izin vermeyelim diyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında eski Türkiye dönemini kapattıklarını belirterek yeni bir Türkiye'yi anlattı: "Yeni Türkiye özüyle ruhuyla kucaklaşan bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye Kürdü Çerkezi Lazı Romanı bir tutan yaratılanı Yaradan'dan ötürü seven bir Türkiye'dir. Ret inkar ve asimilasyon artık bizim iktidarımızda bitmiştir, zira ben Türke 'Türk kardeşim' Kürde 'Kürt kardeşim' Laza 'Laz kardeşim' Çerkeze 'Çerkez kardeşim' diyebiliyorum. Biz bütün bu farklılıklarla tek bir milletiz, bu kavramın içerisinde millet kavramının için de Türkü de var Kürdü de var Lazı da var Romanı da Çerkezi de Boşnağı da hepsi var. Kardeşlerim bu tek milletin bir bayrağı var tek bayrak bu bayrağın rengi şehidimizin kanıdır hilal bağımsızlığımızın ifadesidir yıldız şehitlerimizin ifadesidir."

"TEK MİLLET TEK BAYRAK TEK VATAN VE TEK DEVLET"

İstiklala Marşı'ndan mısralar da okuyan Erdoğan, "Bizim tek vatanımız var, tek millet tek bayrak tek vatan ve tek devlet. Böyle yürüyeceğiz geleceğe. Bizim başka bayraklara ihtiyacımız yok. Ülkemizi bölenlere müsamahamız yok. Bir olacağız iri olacağız diri olacağız beraber olacağız hep birlikte Türkiye olacağız. Artık farklı bir Türkiye var. Şimdi yasakların yasak olduğu bir Türkiye var, özgürlüklerin her geçen gün güç kazandığı demokrasinin daha ileri standartlara ulaştığı bir Türkiye var. Bir olacağız ama bir de kardeş olacağız çok daha ileri gideceğiz. Ben sizi ne için seviyorum? Allah için seviyorum Kürt ya da Türk olduğunuz için değil. Makam mevki için değil. Sonunda gideceğimiz yer neresi? Kara toprak. Ne yapacaklar? Bizi 2 metrelik bir mezara gömecekler. Buraya gömerken hocaefendi ne diyecek? Cumhurbaşkanı başbakan niyetine demeyecek, milyarder trilyarder niyetine demeyecek. Er kişi niyetine diyecek. Tabi bunu imanı olanlar için söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasının ardından Bismil'de yapımı tamamlanan tesislerin açılışı için kurdele kesti. Dün Diyarbakır'a 13 bakanla gelen Erdoğan, Bismil'e de 11 bakanla geldi. Dünkü bakan heyetinden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Bismil'de yer almadı.

Alana otobüsle gelen Erdoğan, platformun hemen yakınında yol kenarında duran vatandaşların yanında durarak onlarla sohbet etti, hediyeler dağıttı.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler