HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son anket sonuçları açıklandı: Türkiye Şanghay Beşlisi'ne girsin mi?

Son anket sonuçları açıklandı: Türkiye Şanghay Beşlisi'ne girsin mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile iplerin kopma noktasına gelmesinin ardından ifade ettiği 'Şanghay 5'lisine girme' alternatifi gündemin en çok tartışılan konularından.

Erdoğan'ın "Türkiye “Benim için varsa, yoksa AB” dememeli. Kanaatim bu. Mesela, “Şanghay 5’lisinde Türkiye niye olmasın?” diyorum. Bunu Sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içinde olanlara da söyledim" sözlerinin ardından Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tartışmalı müzakere süreci nasıl ilerleyeceğine yönelik soru işaretleri gündeme geldi.

TÜRKİYE AB İLE MÜZAKERE SÜRECİNİ TEK TARAFLI OLARAK DURDURURSA..

AK Parti’nin son yaptırdığı kamuoyu yoklamasında, Türkiye’nin AB sürecini tek taraflı durdurması durumunda destek vereceklerin oranı yüzde 56,6 çıktı.

'AB İLE SÜRECİ BİTİRELİM' DİYENLER YÜZDE 56,6

Pollmark Araştırma Şirketi’nin yaptığı ve AK Parti yönetimine de sunulan kamuoyu yoklamasında Türkiye’nin dış politikasından, terörle mücadele ve yeni anayasa tartışmalarına kadar bir çok konuda vatandaşın nabzı tutuldu.

Anket sonuçlarına göre, Türkiye’nin PKK ile yürüttüğü mücadeleyi başarılı bulanların oranı yüzde 54,2, başarısız bulanların oranı yüzde 37,8 oldu.

PKK’ya yardım ettikleri gerekçesiyle HDP’li belediyelere kayyım atanmasını destekleyenlerin oranı yüzde 65,7, bu uygulamaya ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 22,8.

PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle kamuda çalışanların görevden alınmalarını isteyenlerin oranı da yüzde 64,4 çıktı. Kürt vatandaşların yüzde 41,7’si de bu uygulamaya desteğini açıkladı.

OHAL TARTIŞMASI

Ankette, vatandaşa OHAL konusundaki görüşleri de soruldu. OHAL’in uzatılmasını doğru bulanlar, yüzde 52,1 olurken, yanlış bulanlar yüzde 36,1’de kaldı. Yüzde 11,8’lik bir kitle bu konuda fikir belirtmezken, OHAL’in uzatılmasına AK Partililerden yüzde 79,3 oranında, muhalefetten ise yüzde 29,7 oranında destek geldi.

Öte yandan, bir farklı anket de Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'den geldi. Bbugünkü yazısında HDP'lilerin tutuklanmasından sonraki ilk anket sonuçlarını paylaşan Selvi'nin bugünkü köşe yazısında yer verdiği anket, HDP’li vekillerin tutuklanmasından sonra yapılan ilk araştırma niteliğinde.

Faruk Acar’ın sahibi olduğu Andy­-Ar araştırma şirketinin 8-­13 Kasım tarihleri arasında Türkiye geneli ve HDP’nin güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 16 ili kapsayan araştırmasında 'HDP'lilerin tutuklanması ülke genelinde nasıl karşılandı, bölgedeki etkisi ne oldu, HDP lehine mağduriyet algısı oluşturdu mu?' gibi sorular yer aldı.

POLLMARK ANKETİNE GÖRE FETÖ HALA CİDDİ TEHDİT

Pollmark'ın anketine göre, devletin FETÖ ile yaptığı mücadeleye destek oranı yüzde 61.7 oldu. Vatandaşın yüzde 29.8’u ise FETÖ ile mücadeleyi başarısız buluyor. FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle bazı şirketlere kayyım atanmasına vatandaşın yüzde 69.6’sı destek verirken, bu uygulamaya itiraz edenlerin oranı yüzde 17.4’te kaldı. FETÖ’nün Türkiye için ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini düşünenlerin oranı da yüzde 69.9 oldu.

BAŞKANLIĞA DESTEK ARTIYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa konusundaki hamlesine destekleyenlerin oranı yüzde 47,4 olurken, bu adıma itiraz edenlerin oranı ise yüzde 37,5’ta kaldı. 15 Temmuz öncesine kadar destek oranı en fazla yüzde 40-45 bandında olan başkanlık sistemine destek oranı ise bu kez yüzde 53 düzeyine çıktı. Ankete katılanların yüzde 52,6’sı başkanlık sistemini desteklediğini söyledi.

ANDY AR ANKETİ: HDP'LİLERİN TUTUKLANMASINI DOĞRU BULUYOR MUSUNUZ?

5024 denekle ve yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Deneklerin sorulara ‘Cevap yok’ ya da ‘Fikrim yok’ şeklindeki yanıtları ‘Diğer’ olarak değerlendiriliyor.

Selvi, ‘Evet-Hayır’ ya da ‘Doğru-Yanlış’ şıklarını paylaşarak sonuçları şöyle duyurdu:

TÜRKİYE GENELİ

1- HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını nasıl buluyorsunuz? (Doğru:77/ Doğru değil:19)

2- HDP’lilerin tutuklanmasını doğru buluyor musunuz? (Evet:71/ Hayır:22)

3- HDP milletvekillerinin teröre destek verdiğini ve PKK ile ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz? (Evet: 80/ Hayır:10)

4- HDP’lilerin tutuklanması mağduriyete yol açar mı? (Hayır: 78/ Evet: 17)

Bu oran bölgede biraz farklı olsa da bir mağduriyet algısı yok.

5- HDP milletvekillerinin çekilmesi Meclis çalışmalarını etkiler mi? (Evet:65/ Hayır:27)

6- HDP milletvekillerinin üyelikleri düşürülmeli mi? (Kesinlikle düşürülmeli % 34/ Düşürülmeli % 30/ Üyelikleri devam etmeli % 17.5/ Kesinlikle devam etmeli % 6.5)

'HER ŞEYE RAĞMEN HALK HDP’LİLERİN MECLİS’TE KALMASINI İSTİYOR'

7- HDP kapatılsın mı? (Evet kapatılmalı: 55/ Hayır: 42)

8- Batının HDP’lilerin tutuklanmasına yönelik tavrını nasıl buluyorsunuz?

Haksız buluyorum:36/Kesinlikle haksız buluyorum: 35/ Haklı: 12/ Kesinlikle haklı: 4)

BÖLGE SONUÇLARI

1- HDP milletvekillerinin tutuklanması bir mağduriyet oluşmasına ve dolayısıyla HDP’nin oylarının artmasına neden olur mu? (Hayır artmaz: 62/ Evet oylar artar: 30)

2- HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması... (Doğru: 58/ Yanlış: 5)

3- HDP’lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesi... (Devam etmeli:33/ Düşürülmeli: 20/ Kesinlikle düşürülmeli: 19/ Kesinlikle devam etmeli: 17)

4- HDP’lilerin PKK ile ilişkisi olduğunu ve teröre destek verdiğini düşünüyor musunuz? (Evet: 60/ Hayır: 25)

5- HDP kapatılsın mı? (Evet:25/ Hayır: 65)

6- HDP milletvekillerinin çağrıldıkları halde ifade vermeye gitmemesini nasıl buluyorsunuz? (Yanlış: 78/ Doğru: % 15)

7- HDP milletvekillerinin tutuklanmasını nasıl buluyorsunuz? (Doğru: 50/ Doğru değil: 42)

8- HDP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmamasını nasıl buluyorsunuz? (Yanlış:63/ Doğru: 25)

9- HDP milletvekillerinin tutuklanması demokrasi için kayıp mı? (Kayıp değil: 53/ Kayıp: 41)

10- HDP’lilerin tutuklanması konusunda batının tavrını nasıl buluyorsunuz? (Haksız: % 30/ Kesinlikle haksız: % 29/ Haklı: % 17/ Kesinlikle haklı: % 8)

'MAĞDURİYET ALGISI OLUŞMADI'

Sonuçları değerlendiren araştırmacı Faruk Acar, “Bölgede HDP milletvekillerinin tutuklanmasından dolayı bir mağduriyet algısı yok. Bu veriler; bölge halkının HDP’lilerin tutuklanmasından rahatsız olduğu değerlendirmelerini desteklemiyor. Ama sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler