HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HPV nedir?

HPV, Human papilloma virüs ismi ile anılan virüslerin genel isminin kısaltmasıdır.

HPV nedir?

HPV, halk arasında siğil denilen yapıya yolaçar. Tıbbi olarak siğillere warts ismi de verilir. HPV virüslerinin 200’den fazla tipi vardır ve her geçen gün yenileri de keşfedilmektedir. HPV virüsünün önemi genital siğillere yolaçması ve bu siğillerinde genital kanserlere zemin oluşturmasıdır. Yani HPV virüsü genital kanserlere yolaçabilir.

HPV TESTİ NEDİR?

HPV testi, siğil görülmeyen kişilerde HPV varlığını belirlemek için yapılan testtir. Kadınlarda rahimağzı adı verilen bölgeden yani serviksten sürüntü(smear) alınması şeklinde yapılırken, erkeklerden idrar kanalından alınan sürüntü ile test yapılabilir. Eğer lezyon varsa örnekleme yapılarak tipleme yapılıp HPV tanısı ve tipi belirlenir. HPV virüsü için DNA testi yapılır. Yapılan testlerde kullanılan malzemelere göre farklı sayıda virüs varlığı test edilir.

HPV AŞISI NEDİR?

HPV aşısı, HPV virüsünün 4 tipine karşı geliştirilmiş bir aşıdır. Aşı yapılmasındaki amaç, HPV virüsü ile karşılaşmamış kişilere bağışıklık sağlamaktır. HPV aşısının 2 tipi vardır, bir tanesi iki virüs tipi (HPV tip 16 – 18) için geliştirilen aşıdır, diğeri 4 virüs tipine (HPV Tip 6, 11, 16, 18) karşı geliştirilmiştir. Aşılar günümüzde bir çok ülkede standart aşılama programlarına dahil edilmiştir. HPV aşıları 9 yaşından itibaren yapılmaya başlanabilmektedir, 27 yaşına kadar aşılar yapılmaktadır.

Şekil 1 : HPV aşısı

HPV aşısı Kimlere yapılabilir?

HPV aşısı, hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilir. HPV aşısı, en erken 9 yaşında yapılırken en geç 27 yaşında önerilir. Fakat 30’lu ve 40’lı yaşlarda yapılmasını önerenlerde bulunmaktadır.

Şekil 2 : HPV virüsün yolaçtığı genital siğil

HPV virüsü Tedavisi nasıldır?

HPV virüsü tedavisinde oluşan siğilin cerrahi olarak alınması, koter veya lazer ile yakılması ya da kriyoterapi ile dondurulması ile tedavi yapılır. HPV virüsü siğile yolaçar, siğilller ortadan kaldırılarak tedavi sağlanır, virüs tiplemesi sonrası aşı uygulaması planlanabilir.

HPV virüs tedavisi erkeklerde nasıldır?

HPV virüsü erkeklerde penis üzerinde, kasık bölgesinde, yumurtaların üzerinde ve makat bölgesinde görülebilir, nadiren penisin ağız kısmında ve iç idrar kanalında görülebilir. Karnıbahar şeklinde görülen lezyonlar, büyüyüp çoğalmaya meyillidir. Lezyonların koter, kriyoterapi ya da cerrahi ile ortadan kaldırılması gerekir.

HPV virüsü Tipleri nedir?

HPV virüsünün 200’den fazla tipi vardır, her geçen gün yeni virüs tipleri belirlenmektedir. Aşısı yapılan virüsler HPV tip 6, 11, 16, 18’dir. Araştırmalarla aşı tüm virüs tiplerine karşı yapılmaya çalışılmaktadır.

HPV virüsü nasıl bulaşır?

HPV virüsü, cilt teması ile bulaşır. Cinsel birleşme olmadan sadece sevişme şeklinde geçekleşen durumlarda da HPV bulaşabilir. Ciltte lezyonun olduğu bölgeye temas olması virüsün bulaşmasına yolaçar. Aşı yaptırmış olanlarda veya vücut direnci iyi olanlarda bulaşma gerçekleşmeyebilir.

HPV virüsü belirtileri kadınlarda nasıldır?

HPV virüsü, kadınlarda da sadece ciltten kabarık lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Dış genital organlarda, vagina iç duvarlarında ve rahimağzı(servikste) görülebilir. Kadınlarda hiç lezyon olmayabilir fakat smear testi ile HPV virüs tespit edilebilir. Bu durumda tedavi yapılması gerekir.

HPV virüsü neden olur?

HPV virüsü, cinsel temas sırasında ciltlerin teması sırasında bir kişiden diğerine bulaşabilen bir virüstür. Bulaşan kişide siğil adı verilen lezyona yolaçar. Kadınlarda rahim ağzı kanserine yolaçabilen HPV virüsünün bulaşıcılığı yüksektir.

HPV virüsü tehlikeli midir?

HPV virüsü, kanser yapabilme ihtimali sebebiyle tehlikelidir. Özellikle kadınlarda rahimağzı kanserine yolaçabilir. HPV virüsünün oral seks ile ağız içine bulaşması ile ağız içi kanserler, ses tellerinde siğilin görülmesi ile ses kısıklığı ve kanser riski ortaya çıkabilir. Bazı virüs tipleri makat bölgesinde görülebilir, homoseksüellerde daha fazla görülen makat bölgesinde HPV virüslerine bağlı olarak anal kanser de görülebilir.

HPV virüsünden nasıl korunulur?

HPV virüsünden korunmak için tek eşli olmak, aşı olmak ve koruyuculuğu düşükde olsa prezervatif kullanılması önerilebilir. HPV virüsü tek gecelik ilişkileri olanlarda ve çok sık partner değiştiren kişilerde daha sık görülmektedir. HPV virüsü tespit edilen kişinin eşinin veya partnerininde muayene edilmesi gerekir. Aşının cinsel hayat başlamadan yapılmış olması 4 tip HPV virüsüne karşı koruyuculuk sağlar.

HPV virüsü seksle mi bulaşır?

HPV virüsü seks sırasında cilt teması ile bulaşır. Kişiler cinsel birleşme olmadan HPV virüsün bulaşmayacağını düşünebiliyorlar. HPV virüsü cinsel birleşme olmadan da cilt teması ile kolayca bulaşabilir. Başkasının mayosunun kullanılması da risk oluşturur. Bulaşma yolları ile ilgili cilt teması çok önemlidir. Tuvaletlerden bulaşma genel olarak görülmez fakat yine de genel tuvaletlerde klozete otururken tuvalet kağıdı ile oturulacak kısmın örtülmesi bulaşma riskini ortadan kaldırır.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Web: www.muradceltik.com

www.facebook.com/opdrmuratceltik

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler