HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obezite Cerrahisi Uygulamaları'nda yeni dönem

Günümüzün sağlık sorunlarının başında gelen obezite ile ilgili Sağlık Bakanlığı "Obezite Cerrahisi Uygulamaları" ile ilgili bir genelge yayınladı. Sağlık Bakanlığı'nın 7 başlık altında topladığı genelgenin ardından Obezite cerrahisiyle ilgili uzmanlar açıklamalarda bulundu.

Obezite Cerrahisi Uygulamaları'nda yeni dönem

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Uğur Ekici, obezite cerrahisi hakkında merak edilenleri anlattı. Yaklaşık 300 hastayı ameliyat eden Özel Esencan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Ekici, şöyle konuştu:

"Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalık derecesine varan şişmanlık olarak tanımlanıyor. Hastalık derecesine varan hastalığın temel nedeni vücuda alınan enerji miktarı ile harcanan enerji miktarı arasındaki farkın fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Vücuda besin maddeleriyle alınan enerji, vücudun harcadığından fazla olduğunda yağ dokusu olarak vücudun çeşitli kısımlarında özellikle göbek ve kalça çevresinde depolanıyor. Aynı zamanda küçük mikroskobik seviyede damarlar içerisinde de biriktiği için vücudun genelinde bir probleme ve hastalığa yol açmaktadır."

OBEZİTE HASTALIK MIDIR?

"Obezite artık tüm dünyada bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla tedavi edilmesi gereken bir durum olarak insanlığın karşısında durmaktadır. Kimlerin ameliyata uygun olduğuna ise birtakım kriterden yola çıkılarak karar verilmektedir."

KİMLERE OBEZİTE AMELİYATI YAPILABİLİR?

"Vücut kitle endeksi 35'in üzerinde ve şeker hastalığı, tansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı denilen kronik bronşit gibi nefes darlığı ile seyreden hastalıklar, uygu apne sendromu, osteoartrit denilen dizlerde ağrılara ve dejenerasyonlara bağlı oluşan hastalık ve bununla birlikte obeziteye bağlı oluşan sık karşılaşılamayan birçok rahatsızlığa sahip hastalara obezite ameliyatı öneriliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve tıp otoriteleri, obez olmasına rağmen yukarıda belirtilen hastalıklara sahip değilse fakat vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde ise bu hastaların da obezite ameliyatı olabileceğini kabul ediyor. Dolayısıyla 40'ın üzerinde ve herhangi bir hastalığı yok ise bu hastalar ameliyat olması gereken gruba giriyor.

TÜP MİDE AMELİYATI

Obezite ameliyatlarında çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak dünyadaki cerrahların yaklaşık %80'i tüp mide denilen ameliyat yöntemini tercih etmektedir. Yapılan çalışmalar diğer ameliyat yöntemleri ile tüp mide ameliyatı arasında obeziteye bağlı ortaya çıkabilen birçok hastalığın tedavisinde istatiksel olarak büyük bir fark olmadığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla cerrahların büyük bir kısmı tüp mide ameliyatını diğer yöntemlerden daha ön planda tutarak tercih etme eğitimindedir.

HANGİ YÖNTEM DAHA ETKİLİDİR?

Tüp mide ameliyatı dışında obezite tedavisinde kullanılan diğer cerrahi yöntemler de hastalar için değerli ve kıymetlidir. Hiçbir cerrahi tedavi yönteminin diğerlerine bir üstünlüğü yoktur. Söz konusu yöntemlerin hepsi Özel Esencan Hastanesi'nde kullanılıyor. Obeziye ameliyatı olan hastalar ciddi oranda fayda görmektedir.

KOZMETİK AMELİYAT MIDIR?

Obezite ameliyatları kozmetik ameliyatlar değildir. Söz konusu ameliyatlar sağlık için yapılmaktadır. Obezitenin yol açmış olduğu hastalıkları ortadan kaldırmak ya da obezite sonucu ortaya çıkabilecek hastalıkları engellemek amacıyla yapılmaktadır.

YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Obezite ameliyatlarının birtakım talihsiz sonuçları olabilmekte. Ama oluşabilen yan etkiler çok düşük oranlardadır ve düşük yüzde oranına sahip hasta kitlesinde ortaya çıkmaktadır. Medyada karşılaşılan talihsiz haberler obeziteden dolayı ameliyat olan hastaların çok küçük bir kısmında gerçekleşen talihsizliklerdir. Obezite ameliyatları güvenli ameliyatlardır. Herhangi diğer ameliyattan daha fazla riski yoktur. Her ameliyatın kendine özgü riskleri ve komplikasyonları vardır ancak bunlar nadiren ortaya çıkmaktadır. Tüp mide ve diğer obezite ameliyatları, medyada ve insanlar arasında konuşulurken oluşturulmuş imajın aksine güvenle yapılabilen ve insanların kolaylıkla karar verebileceği ameliyat yöntemi olarak kabul edilmelidir.

SAĞLIK BAKANLIĞI KRİTERLERİ YENİLEDİ

Özel Esencan Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı'nın yeni oluşturmuş olduğu obezite ameliyatlarını yapabilecek hastaneler kriterlerine uygunuz. Bu kapsamda obezite ameliyatlarını yapmaya devam ediyoruz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler