HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devlet, özürlüye verdiği parayı geri istedi

Devletten 2 yıldır özürlü yardımı alan aileden aldıkları paralar geri istendi.

Devlet, özürlüye verdiği parayı geri istedi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 2 yıldır engelli çocuğu için devletten kesintilerden sonra ayda 190 lira alan 2 çocuk annesi Eda Çakmak´a, yardımın yanlışlıkla verildiği bildirilerek, bugüne kadar ödenen 4 bin 481 lira yüzde 50 fazlasıyla geri istendi. Şaşkına dönen Eda Çakmak, 'Ben bu kadar parayı birarada görmedim. Nasıl öderim?'' diye gözyaşı döktü.

Bodrum´a bağlı Yeniköy´de yaşayan ve Akdeniz anemisi tedavisi gören 34 yaşındaki Eda Çakmak, 2 yıl önce, `Spastik kuadriparezi' teşhisi konulan oğlu Tarkan Tıkız'a, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kart ve istenen diğer evrakla, engellilere sağlanan yardımı alabilmek için Bodrum Kaymakamlığı ve Mal Müdürlüğü'ne başvurdu. Bir süre sonra başvurusu kabul edilen Çakmak'a, yürüme engelli oğlu için, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren, kesintilerden sonra ayda 190 lira ödenmeye başlandı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki kafeteryada yılın 4 ayı asgari ücretle çalışan Eda Çakmak, 16 yaşındaki yürüme engelli, Mumcular Fuat Erten İlköğretim Okulu 8. sınıfı öğrencisi oğlu Tarkan Tıkız´ın tedavisini yaptırmaya ve diğer çocuğuna bakmaya çalışırken, SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı´ndan geçtiğimiz temmuz ayında gelen yazıyla şaşkına döndü. Eda Çakmak yazıda ``01.09.2008 - Ağustos 2010 tarihleri arasında aylığa hak kazanmadığı halde yersiz ödenen 4 bin 481 liranın yönetmeliğin 23. maddesi gereğince yüzde 50 fazlası ile birlikte ilgili tarafından ikametgahına en yakın maliye teşkilatına yatırılması suretiyle tahsilinin sağlanması için gereği arz olunur'' denildiğini görünce de yıkıldı. Yeniköy´deki tek odalı evinde yaşam mücadelesi verdiğini belirten Era Çakmak gözyaşları içinde şunları söyledi:

``Eşimden 2 yıl önce boşandım. Aldığım yardım parasıyla yürüme özürlü oğluma protez aldım. Yazıyı aldıktan sonra(AK Parti'ye kayıt ol, yardımı da işi de alırsın) dediler. Güvendim, kayıt oldum. Bu parayı SGK'lı olduğum için geri istediklerini öğrendim, Ben 6 Haziran 2000 tarihinde sigortalı olmuştum. Kaymakamlığa ve Mal Müdürlüğüne müracaatım sırasında verdiğim belgeler arasında bu sigorta bildirimi de vardı. Bana (Sigortalı olman önemli değil engelli oğlun için devlet yardımı alabilirsin) dediler.

Muğla SGK'ya gittim. (Bu kurumsal hatayı kimsel üstlenmez, bunu ödeyeceksiniz) dediler. Başbakan evlenecek olan insanlara para verdi. Benim çocuklarıma da yardım etsin. Ben bu kadar parayı birarada görmedim. Nasıl öderim? Parayı ödemezsem haciz geleceğini söylediler. Ödemezsem de hapse girermişim. Çocuğumun ayağındaki protezleri alıp götürsünler. Eşyamı da alsınlar. Yetmezse beni hapse atsınlar.''

Annesinin ağladığını gören Tarkan Tıkız da ``Bodrumlu yardımseverlerin ve Bodrum Sağlık Vakfı'nın yardımı ile Turgutreis Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi görüyorum. Maddi sıkıntılar içinde okumaya çalışıyorum. En büyük isteğim en kısa zamanda yürümek ve iyi öğrenim görmek'' dedi.

Sosyal Yardımlar Daire Başkan Vekili Bekir Demir de yaptığı açıklamada da Çakmak'ın engellilere verilen yardımdan usulsüz olarak yararlandığını bu nedenle yardımın kesilerek paranın faizi ile geri istenmesinin yasal olduğunu belirtti. Demir, ``Yaptığımız araştırmalarda annenin sigortalı olduğu ortaya çıkınca parayı geri istedik. Çünkü sigortalılar bu olanaktan yararlanamıyor. Yanlışlığı tespit edince hemen ödemeyi kestik. Bu incelemeyi müracaat eden kurumlar yapmalıydı. Ancak şu anda kurduğumuz yeni sistemde bize müracaat edenlerin durumunu sistematik olarak anında tespit edebiliyoruz. Bu sistem yeni kuruldu'' diye konuştu.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler