HABER

"1 Mayıs Taksim'de kutlanabilir"

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yaklaşırken, Taksim tartışmaları da hız kazandı.

"1 Mayıs Taksim'de kutlanabilir"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun açıklamalarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "DİSK ve KESK'in başvurusu sonucu 2012'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aldığı karar sonrası Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ın kutlanmasını sağlamak hükümetin görev ve yükümlülüğü haline gelmiştir” dedi. 1 Mayıs Tertip Komitesi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarını hukukçularıyla DİSK'te yaptığı toplantıyla değerlendirdi.

Toplantıya Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk, KESK Şubeler Platformu adına Erdal Güzel ve hukukçular katıldı.Toplantıda konuşan Prof Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK ve KESK'in 2008 1 Mayıs'ında yaşananlardan sonrası ‘Toplu ifade ve gösteri haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'e başvuru yaptığını belirterek, "AİHM'in verdiği karar ile hükümetin Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamasını engellemesinin toplantı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, hükümetin kısıtlama için kullandığı gerekçelerin gerekli ve kanıtlanabilir olmadığı, toplantı yapma özgürlüğünün toplantının istenilen yerde yapılmasını da kapsadığı, soyut ve kanıtlanmayan bahanelerle emekçilere kapatılmak istenen ve kapatılan Taksim alanının kutlama alanı olduğunu tescil etmiş oldu” dedi. Bu kararla Taksim'in 1 Mayıs alanı olarak tescillendiğini söyleyen Kaboğlu, "İlk defa bir meydan, ulusalüstü hukuk alanında bir hakkın temek unsuru olarak kabul edildi. İlk kez bir meydan, Avrupa İnsan Hakları Sistemi'nde bir özne olarak yer almıştır” dedi.

KARAR BAĞLAYICI

Kabaoğlu kararın iç hukuk için bağlayıcı olduğunu da dile getirerek, "İnsan hakları değerler sisteminde, kamu düzeni uluslar arası bir kurum olarak ele alınır. Bu kurum gereği hukuk devletinin gerçekleşme şekli olarak hukuk kurallarının uygulanma zorunluluğu, hukuk kurallarını oluşturan mahkeme kararının da uygulanması zorunluluğu tüm taraf ülkelere yüklenmiştir. Hükümet verilen bu karara itiraz hakkını kullanmamış, kararda yapılan tespitleri kabul etmiştir. Mahkeme de kararlara uymanın bakanlar komitesinin denetimini gerektireceği yaptırımını düzenlemiştir” dedi.

İNŞAAT NEDENİ DE ARTIK GEÇERLİ DEĞİL

1 Mayıs'ın kutlanmasını sağlamanın bu karardan sonra hükümetin görevi olduğunu belirten Kaboğlu, Taksim'in 1 Mayıs kutlamasına açılmasını güçlendiren bazı nedenlerinde olduğunu dile getirdi. Kaboğlu bu nedenleri, "1 Mayıs resmi tatil günü olarak ilan edilmiştir. Sokak ve caddelerde geliş-gidişi olumsuz etkileme olasılığı azalmıştır. 2013 1 Mayıs'ı inşaat nedeniyle engellenmek istenmişti; artık o neden de geçerli değil. Anayasada güzergahı belirleme yetkisi 2001'deki değişiklikle mülki idarenin elinden alınmıştır. 1 Mayıs, zaman zaman yapılan gösteri ve yürüyüş olmayıp, sadece yılda bir kez yapılan bir emekçi etkinliği olduğundan kamu makamları bu konuda elden geldiğince esnek ve hoşgörülü davranmak durumundadır” diye sıraladı.

1 MAYIS MİTİNG DEĞİL BİR ANMADIR, BAYRAMDIR

Basın mensuplarının soruları üzerine değerlendirmelerde bulunan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Biz geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu kararını gündeme getirmiştik. Bu kararın uygulanmaması nedeniyle İstanbul Valisi, İl Emniyet Müdür, İçişleri Bakanı ve Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunduk. 2013 1 Mayıs'ı ile ilgili olarak hukuki süreç devam ediyor. Dün İstanbul Valisi'yle yaptığımız görüşmede, vali Yenikapı'da veya Anadolu Yakası'nda Maltepe'de yapabileceğimizi söyledi. 1 Mayıs bir miting değil, bir anmadır, bayramdır. 1 Mayıs işçi sınıfının tüm 100 yılı aşkın bir süredir dünyada kutladığı birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Taksim'in bizim için çok önemli bir anlamı vardır. Taksim 1 Mayıs açısından bir simgedir. Taksim'in yıllarca yasaklı olduğu dönemleri yaşadık ancak 2010, 2011 ve 2012'de hiçbir sorun yaşamadan dünyanın en büyük 1 Mayıs'larını Taksim Meydanı'nda gerçekleştirdik. 1 Mayıs alanı İstanbul'da Taksim'dir. Geçen yıl inşaat gerekçe gösterilmişti ancak görüldü ki bu siyasi bir yaklaşımdır. Umuyoruz ki bu ülkeyi yönetenlerde gerilim ve şiddet siyasetinden, yönteminden vazgeçer” diye konuştu.

Vali Mutlu’dan ‘1 mayıs’ açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs'ta Taksim'e izin verilmesi için AİHM kararını örnek gösteren DİSK'e yanıt verdi.

Hüseyin Avni Mutlu, "Bu konuyla ilgili yetki tamamen ilgili idari makamlardadır ve bu hakkın kullanılması noktasında da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı herhangi bir şey yoktur” dedi.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, Bayrampaşa'da katıldığı programda gazetecilerin 1 Mayıs'la ilgili sorularını yanıtladı. DİSK'in, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını örnek göstermesiyle ilgili bir soru üzerine Mutlu, "Bu konuyla ilgili müracaat edecek olan arkadaşların özellikle kullandıkları argüman bu. Bizim anayasamız milli hukukumuz bu konuyla ilgili açık bir hükme sahip. Elbette ki bu tür toplantıların, ifade hakkının kullanılması, toplanma hakkının kullanılması anayasal güvence altındadır. Herkes bu hakkını kullanacaktır. Aynı anayasa hükmünün devamında bu yetkinin, bu hakkın nasıl kullanılacağını kanunla belirleneceği belirtilir. Dolayısıyla bununla ilgili anayasaya uygun olarak çıkartılmış olan ilgili mevzuatlar vardır. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası başta olmak üzere. Bu konuyla ilgili yetki tamamen ilgili idari makamlardadır ve bu hakkın kullanılması noktasında da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı herhangi bir şey yoktur” diye konuştu.

"Biz bir hakkı engellemiyoruz” diyen Mutlu, hakkın bizzat kullanılması için de alanlar gösterdiklerini söyledi. Mutlu, "Nitekim Kadıköy'de Türk-İş'in yapacağı mitingle ilgili de bu hakkın kullanılması konusunda onlara gerekli olan izni müracaat ettikleri için de vermiş olacağız. Kamu düzeniyle ilgili, sosyal düzenle ilgili, trafik düzeniyle ilgili ve daha pek çok şehir hayatını ilgilendiren hususlarla ilgili tedbir almak ve bu hakkın yasaya uygun bir şekilde kullandırılması bizim görevimizdir. Biz bu görevi yerine getiriyoruz, bunda herhangi bir aksaklık yok. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de zaten buna dair gerekli olan talimatları veriyor. Bizde bu sözleşmenin tarafıyız. Dolayısıyla bizim yapmış olduğumuz işlemde aykırı hiçbir şey yoktur. Bahsedilen ilgili madde 2008 yılında verilmişti. 2008'den bu yana bununla ilgili herhangi bir olumsuz karar söz konusu değildir. Geçen yıl da almış olduğumuz bir karar vardı. Şu ana kadar 5-6 yıldır zaten verilmekte olan kararlar var. O bakımdan bu bizim yetkimiz dahilinde olan bir şey. Ama bu yetkiyi kullanırken hiçbir zaman keyfi hareket etmiyoruz” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kutlamalarla ilgili Kazancı Yokuşu'nda anmanın yapılması ve çelenklerin konulması konusunda gerekli olan izinleri verdiklerini belirterek, "Ayrıca çok daha nitelikli mekanlarda da mitingin yapılmasına izin veriyoruz, bu onların hakkı. Ayrıca bu konuda biz de destek olmaya hazırız. İşçi kardeşlerimizi de, emekçi kardeşlerimizi de bu miting alanlarına kendileri de çok rahat gidebilirler ama biz de ilave olarak diyoruz ki ‘size her türlü desteği de lojistik olarak vermeye hazırız.' İstediğiniz her yerden sizi taşıyalım ve buraya da götürelim diyoruz. Dolayısıyla bütün bunlar bir hakkın engellenmesi değil, bir hakkın daha iyi kullanılması için imkan sağlanmasıdır. Bu çerçevede bu arkadaşların değerlendirmelerinde fayda vardır. Yoksa bu tür değerlendirmelerin hiç kimseye faydası olmaz” şeklinde konuştu. (İHA-DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler