HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10 milyon kişi sigaradan ölecek

Dünya Bankası tarafından hazırlanan "Salgını Durdurmak, Yönetimler ve Tütün Kontrolünün Ekonomisi" başlıklı raporda, 2030'lu yıllarda tüm dünyada tütün kullanımı yüzünden yılda 10 milyon insanın hayatını kaybedeceği ve tütün kullanımının en önemli ölüm nedeni haline geleceği belirtildi.

10 milyon kişi sigaradan ölecek

Dr. Tahir Soydal, sigara tüketiminin bir salgın olduğunu belirterek, "Bu salgın durdurulmazsa önümüzdeki 25 yılda 100 milyondan fazla kişi bu sebeple ölecektir. Halen dünya genelinde yılda 4 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir" dedi.

Sigara salgınının arttığı ülkeler içinde Türkiye'nin de bulunduğunu hatırlatan Dr. Soydal, "Türkiye'de 1984 sonrasında sigara tüketimi yüzde 80 oranında artmıştır. Oysa aynı dönemde ABD'de sigara tüketimi yüzde 30 oranında azalmıştır. Üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında değişmektedir. Liselerde sigara içme oranı yüzde 20.1'dir. 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin yüzde 11.7'si sigara içmektedir. Bu verilere göre sigara ülkemizin en önemli halk sağlığı sorunu ve önlenebilir ölüm nedenidir. Koroner kalp hastalığı nedeniyle 65 yaş öncesi ortaya çıkan ölümlerin erkeklerde yüzde 45'i, kadınlarda yüzde 41'i sigara kaynaklıdır. Türkiye'de erişkinleri en çok öldüren hastalık kanserdir. Ülkemizdeki kanserlerin yarısı akciğer kanseridir. Akciğer kanserinden ölümlerin yaklaşık yüzde 90'ı sigaradan kaynaklanmaktadır. Bu hastalıklar nedeniyle 65 yaş altı ölümlerin yaklaşık yarısı ise sigara kaynaklıdır. Bu oranlara göre Türkiye'de halen yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle zamansız ölmektedir. Ekonomik kayıp ise 2.72 milyar dolardır" dedi.

24 AYRI HASTALIK NEDENİ

Tütün dumanının 24 ayrı hastalığa neden olan tek yasal madde olduğunu ifade eden Soydal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendi rızası dışında sigara içimi, önlenebilir 3. ölüm nedeni olarak ifade edilebilir. İsteksiz sigara içimi çocuklarda, alt solunum yolu enfeksiyonları, ani beşik ölümleri ve astıma neden olmaktadır. Dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalabiliyor. Bunun sonucunda astımlı çocukların yüzde 20'sinin semptomları ağırlaşıyor. Yapılan çalışmalarda sigara dumanının çocuklarda prenatal ve postnatal dönemde allerjik rinit ve astımı kolaylaştırdığı görülmüştür. Astımlı çocuklarda evde sigara içen bireyin olması, hastane yatışlarını yüzde 63 artırmaktadır."

Tütün tüketiminin az gelişmiş ülkelere kaydığını söyleyen Dünya Bankası Tütün Koordinatörü Dr. Joy de Beyer, "Dünyada 1.1 milyar kişi sigara içiyor. Bunların 800 milyonu gelişmekte olan ülkelerde. Dünyada her gün 80-100 bin genç sigara içmeye başlıyor. Sigara içenler sağlık açısından aldıkları risklerin bilincinde değil. Tütün kullanımı, daha yüksek vergilerle ve tüketiciyi bilgilendirerek, kapsamlı reklam ve promosyon yasağı getirilerek, kamuya açık alanlarda ve işyerlerinde sigara yasağı getirerek ve sigarayı bırakmaya yardım ederek azaltılabilir" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler