HABER

100 kadın: Medya kadınları 'daha az görüyor'

Küresel Medya İzleme Projesi (GMMP) 2015 yılı raporuna göre, haber medyasında kadınlara, erkeklere kıyasla daha az yer veriliyor. Kadın muhabir ve sunucuların sayısı da erkeklere oranlda daha düşük.

100 kadın: Medya kadınları 'daha az görüyor'

Küresel Medya İzleme Projesi (GMMP) 2015 yılı raporunda, kadınların haber medyasında erkeklerden daha az görünür olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre haberlerin yalnızca yüzde 24'ünde kadınların sesi duyuluyor.

GMMP'de görevli Dr. Sarah Macharia, projenin başladığı 20 yıldan bu yana kadınların medyadaki görünürlüğü konusunda çok büyük bir gelişme yaşanmadığını da söylüyor.

Macharia, cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması için "En az 25 yıl geçmesi gerektiği" görüşünde.

TIKLAYIN - KADIN VE ERKEK NE KADAR EŞİT?

TIKLAYIN - 100 KADIN: DÜNYANIN YARISI KONUŞUYOR

TIKLAYIN - CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN MÜCADELE EDEN 10 ERKEK

TIKLAYIN - 2015'TE BBC'YE İLHAM VEREN 100 KADIN

Macharia, "1995'te televizyonda röportaj yapılanların ve habere konu olanların yüzde 17'si kadındı. Bugün bu oran yüzde 24" dedi.

Rapor, dijital medyada da benzer bir cinsiyet ayrımı yapıldığını öne sürüyor. İnternette yayınlanan haberlerin ve dünya genelinde atılan tweetlerin ise dörtte biri kadınlarla ilgili.

Haber medyasında cinsiyet eşitliği yalnızca bazı alanlarda sağlanıyor. Kadınlara, siyasetle ilgili haberler yerine daha çok bilim ve sağlık haberlerinde yer veriliyor.

Bölgelere ve kıtalara göre de eşitlik oranları değişiklik gösteriyor. Kadınlar, Orta Doğu'ya göre Kuzey Amerika'da daha görünür.

Rapora göre Türkiye'de haber medyasında görev alanların yüzde 19'u kadın. Kadın muhabirlerin oranı yüzde 17, kadın sunucuların oranı da yüzde 65.

Latin Amerika'ya övgüRaporda Latin Amerika medyası, kadın muhabir ve sunucu sayısını arttırdığı için methediliyor. Latin Amerika'da 2000 yılında kadın sunucu ve muhabir oranı yüzde 28'di. Bu oran 15 yılın ardından yüzde 43'e çıktı.

Macharia, bu değişimin kültürel nedenleri olduğunu söylüyor: "Bu bölge, hükümette kadın liderlerin en yüksek olduğu bölge ve canlı feminist hareketler var."

Kuzey Amerika'da ise tam tersine medyada çalışan kadınların oranı giderek düşüyor. ABD ve Kanada'da kadın muhabirler ve sunucuların sayısı 2005'te yüzde 48 iken, bugün bu oran yüzde 38'e düştü.

Raporda, Amerika'daki gazeteler arasındaki toplu işten çıkarmaların en çok katıları etkilediği ve internet medyasının da erkek egemen hale dönüştüğü belirtiliyor.

GMMP'ye göre dünya genelinde kadın muhabirlerin oranı yüzde 37, bu rakam da 10 yıl öncesiyle aynı. Bu durum, dünyadaki haber merkezlerinde eşitliğin sağlanması için daha çok yol kat edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

En Çok Aranan Haberler