Mahkeme 4 polisi serbest bıraktı.
"Yasadışı dinleme" soruşturması kapsamında geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra savcılık sorguları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan 21 polis, Perşembe sabahı tutuklanmaları talebiyle nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
GAFUR ATAÇ'IN İFADEsİ 9 SAAT 18 DAKİKA SÜRDÜ
21 şüpheli polisten 20'sinin ifadesi önceki gece 03.40'ta tamamlayan 5. Sulh Ceza Hakimliği, dün saat 14.00'e kadar ara verdi. 14.00'da emniyet amiri Gaffur Ataç'ın ifadesine başlandı. 9 saat 18 dakika boyunca 45 sayfalık ifade verdiği öğrenilen Gaffur Ataç'ın sorgusu saat 23.18'de bitti.
KARAR SORGULAMA İŞLEMİNDEN 6 SAAT SONRA VERİLDİ
İfadenin bitmesinin ardından savcılığın tutuklama talebini değerlendiren 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, 129 sayfa tutan kararını sabaha karşı 05.30'da açıkladı.
17 KİŞİ TUTUKLANDI
Kararda, “Şüpheliler Ali Fuat Altuntaş, İsa Ardıç, İsmail Yalınız, Mehmet Işık, Necati Arslan, Muhammet Yasin Akyar, Mustafa Uyanık, Mücahit Gökoğlu, Oğuzhan Ceylan, Erhan Körtek, Gafur Ataç, Mehmet Kuru, Ramazan Avşaroğlu, Selman Yuyucu, Serhat Taner Doğan, Sinan Karataş, Ziya Yalabuk'un üzerlerine atılı 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından ayrı ayrı tutuklanmaları talep edildiği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasında SEGATE marka WID2FHsF seri numaralı 1000 GB kapasiteli ve SEGATE marka WID2FJB4 seri numaralı 1000 GB kapasiteli 2 adet hard diskin çözümünün yapılması sonucunda 09/01/2015 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce rapor düzenlendiği, bu rapora göre telefon görüşmeleri dinlenerek kayda alınan müşteki ve mağdurların ses kayıtları ile ilgili CMK 91/5 maddesi kapsamında yeni deliller elde edildiği, bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslar arası yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikli görüşmeleri kaydedilen ve bir kısım görüşmeleri sözde Kudüs Terör Örgütü ile irtibatlandırarak iletişim tespit tutanağı haline getirilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Beşir Atalay, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Yalçın Akdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı sayın Hakan Fidan, Adalet ve Kalkınma Partisi 22 ve 23. Dönem milletvekilleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Özel Kalem Müdürleri, basın danışmanları, rektörler, TRT ve Anadolu Ajansı Genel Müdürleri, genel müdür yardımcıları ve yetkilileri ile birlikte kamu kurumlarının üst düzey yöneticilerinin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayda alındığı tespit edildi" denildi.
ÜÇ SUÇTAN TUTUKLANDILAR
Tüm şüphelilerin bu eylemler sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde çeşitli zaman dilimlerinde silahlı kolluk kuvveti olarak görev yaptıkları hatırlatılan tutuklama kararında, Oğuzhan Ceylan, Gafur Ataç, Mehmet Işık, serhat Taner Doğan, Necati Arslan, Selman Yuyucu, Ali Fuat Altuntaş, Erhan Körtek, İsa Ardıç, İsmail Yalınız, Muhammed Yasin Akyar, Mustafa Uyanık, Ramazan Avşaroğlu, Ziya Yalabuk, Mücahit Gökoğlu ve Sinan Karataş'ın, “silahlı terör örgütüne üye olma", “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanmalarına karar verildi.
4 KİŞİ YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KONARAK SERBEST BIRAKILDI
Hakim Özcan129 sayfalık kararında, şüpheli polisler Halil Akdeniz, Beyzade Ünver, Kılıç Arslan ve İsmail Acer'i, 'yurt dışına çıkış yasağı' adli kontrol yöntemi ile serbest bıraktı.
POLİS AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA
21 polisten 17'sinin tutuklanmasının ardından polislerin avukatları Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.
"BU KARAR DERİN DEHLİZLERDE VERİLEN BİR KARARDIR"
Avukat Ömer Turanlı 17 kişinin tutuklandığını, 4 kişinin ise yurtdışı çıkış yasağı konarak serbest bırakıldığını belirterek, "Ceza kanununda insanları cezalandırmak için ne varsa hepsini yazdılar. Ve hepsini aynı gerekçeyle tutukladılar. Hükümete darbe, terör suçu ve casusluk suçu. Sizlere gecenin bu saatinde bu dosyada hukuk yoktur falan demeyeceğim. Artık bu dosyaları eleştirmek benim hukukçu kimliğime hakarettir. Bu dosya Çağlayan Adliyesi'nde verilen bir karar değildir. Bu karar derin dehlizlerde verilen bir karardır. Hakimler, avukatlar, sanıklar adeta tiyatro oynar gibi görevlerini oynuyorlar. Zannedersem bu 15 Şubat yıl dönümü. Bu yıl dönümünde birilerine herhalde hediye verilmek istendi. Herhalde o hediye de bizim müvekkillerimizin kellesi oldu" diye konuştu.
"7 ŞUBAT MİT KRİZİNİN YIL DÖNÜMÜNDE GECE OPERASYONA START VERİLİYOR"
Avukat Sıddık Filiz de, "Temmuz sürecinden farklı olarak 'Siz Sayın Fettullah Gülen'i tanır mısınız? Doğrudan ya da dolaylı bir talimat aldınız mı? 'soruları soruldu. Ben sorgudan önce arkadaşlarıma beyan ettim. Eğer kazara bir tanesi dese ki sayın Fettullah Gülen'i tanıyorum. Türk Ceza Kanunu'nun 314/1'inci maddesi yani, silahlı terör örgütü kurma suçuna tabi tutulacaktı. Sizin tanıdığınız gibi ya da tanımıyorum dedikleri için bu örgüte üye olarak kabul edildi. 7 Şubat MİT krizinin yıl dönümünde gece operasyona start veriliyor. 15 Şubat'ta da malumunuz olduğu üzere terörist başı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıl dönümü. Bu insanlar sanki bir yerlere mesaj verilir gibi Abdullah Öcalan'ın yakalanma yıl dönümünde 17 kişi alakasız bir şekilde tutuklandı" ifadelerini kullandı. Tutuklanan polisleri yakınları da bu karara ve adliye önünde alınan geniş güvenlik önlemlerine tepki gösterdi. (DHA)