Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Sefer Usta, koroner nedenli kalp hastalıklarının önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi. Türkiye'de her yıl yaklaşık 160 bin kişinin koroner nedene bağlı kalp hastalıkları teşhisiyle hayatlarını kaybettiğini kaydeden Dr. Usta, "Sigara içenlerde koroner nedenli kalp hastalığı riski 4 kat daha fazla. Erkekseniz, ailenizde kalp hastalıkları sıksa, kan kolesterolünüz yüksekse, kan basıncınız yüksekse, düşük fiziksel aktiviteye sahipseniz, fazla kilonuz varsa, diyabetikseniz, alkol tüketiyorsanız, sigara içiyorsanız koroner nedenli kalp hastalığına aday olabilirsiniz" dedi.
Türkiye'de 2 milyondan fazla koroner nedenli kalp hastası olduğunu belirten Dr. Sefer Usta, "Bu rakama her yıl 260 bin yeni hasta eklenmektedir. Bu hastaların 85 bini ilk anda olmak üzere 160 bini koroner nedene bağlı kalp hastalıkları teşhisiyle hayatlarını kaybetmektedir. Akut koroner sendrom olarak tanımlanan bu hastalıklar bütününde, kalp kası yeteri kadar kanla beslenemediği için, rahatsızlık kendisini göğüs ağrısı başta olmak üzere birçok belirtiyle göstermektedir. Kalp hastalığı belirtisi olabilecek göğüs ağrısı genellikle, göğüs üstünde mengeneyle sıkıştırır tarzda bir basınç hissi verir. Bazı durumlarda omuzlarda ve çenede uyuşma, ağrı buna eşlik eder" diye konuştu.
"Koroner kalp hastalığı sadece doktorunuz tarafından değerlendirilebilecek kan tahlili ve elektrokardiyogram (EKG) gibi tetkiklerle ispatlanır" diyen Dr. Usta, "Modern tedaviler kalbe giden kan akımını sürdürerek, kalbin yeniden beslenmesine imkan sağlaması temeline dayanmaktadır. Bu amaçla kanın pıhtılaşmasını azaltan (aspirin, tirofiban), koroner damar çapını genişleten (nitrat) ve kalbin üzerindeki pompa yükünü azaltan ilaçlar kullanılmaktadır" dedi.
(İHA)