ADANA (İHA) - Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 2007 yılını "Sanayide Kadın Yılı" ilan etti.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, geçen yıl "mesleki ve teknik eğitim" konusunu kamuoyu gündemine getiren TÜRKONFED'in 2007 yılında da sanayi ve hizmet sektöründe kadının konumunu güçlendirme çalışmaları yapacağını belirtti.
Mersin'de yılın ilk yönetim kurulu toplantısını gerçekleştiren TÜRKONFED'in 2007 yılındaki ana temasını, "kadının sanayi ve hizmet sektöründe daha güçlü biçimde yer alması" olarak tanımlandı. 2007'yi "Sanayide Kadın Yılı" ilan ettiğini anlatan Onatça, şöyle konuştu: "Kadının toplumda yerini güçlendirmek ve ekonomide hak ettiği yeri almasını sağlamak TÜRKONFED olarak bizi birinci derecede ilgilendiriyor. Amacımız, kadınların iş yaşamına entegrasyonunun hızlandırılması ve ekonomik güç dengesi içinde yerlerini almalarına destek olmak ve aynı zamanda iş yaşamında kadının yerinin AB normları seviyesine çıkarılmasını sağlamaktır."
Sanayide ve hizmet sektöründe hem girişimci hem de çalışan kadın sayısının artmasının bu sektörleri gerek nitelik gerek kapasite olarak fevkalade olumlu etkileyeceğini anlatan Onatça, sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomide kadının yerinin güçlenmesi yalnızca Türk ekonomisinin güçlenmesi demek değil, daha önemlisi sosyal olarak güçlenen kadının sağlıklı bir toplumsal yapı oluşturulmamıza katkısının da artması demektir."
Mesleki eğitim çalışmalarının kadının istihdamı konusuyla bağlantılı olduğunu anlatan Onatça, şöyle konuştu: "AB'de kadın çalışan oranı yüzde 55.1 iken Türkiye'de TUİK'in 2006 verilerine göre ancak yüzde 26'yı bulması, bu konuda ne kadar çok yol almamız gerektiğinin bir göstergesidir. Ülkemizin ekonomik ve toplumsal alanda ilerlemesi kadının sanayi ve hizmet sektöründe hak ettiği yere ulaşmasıyla doğru orantılı. Biz TÜRKONFED olarak bu konuda çalışmalarımızı başlatıp üstümüze düşeni yapacağız"
Bu konuyu 2007 yılı içinde düzenlenecek Başkanlar Konseyi toplantıları ve 11. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde işleyeceklerini anlatan Onatça, araştırma yapacakları çalışmaları şöyle sıraladı:
"Kadının iş gücüne katılımını kolaylaştıracak ve destekleyecek politika önerilerinin belirlenmesi. Kadının istihdam edilebilirliğinin artırılması. Kadınlar için farklı bölgelerde, bölgenin ihtiyaçlarına göre meslek edindirme girişimlerinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi. Kadınların gerek mesleki eğitim gerek üniversite eğitimi almalarına destek olacak mali ve teknik mekanizmaların oluşturulması. İş yerlerine eşit koşullarda başvuran kadın ve erkek elemanlar arasında pozitif ayırımcılık/kota mekanizmalarının çalıştırılması. İş kurmak isteyen kadınlara devlet ya da bankalar aracılığıyla düşük faizli-faizsiz kredi mekanizmalarının oluşturulması ve geliştirilmesi."