HABER

2007'de ihracata 9 milyar dolar destek

ANKARA (İHA) - Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2007 yılında Eximbank aracılığıyla ihracat sektörüne 4.1 milyar doları nakdi kredi ve 4.9 milyar doları sigorta ve garanti olmak üzere toplam 9 milyar dolarlık destek sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Eximbank'ın 2006 yılı değerlendirmesi ve 2007 hedefleri ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan da katıldı. Devlet Bakanı Tüzmen, ekonomik büyümenin itici gücü olan ihracatta, özel sektör yatırımları ve verimlilikte kaydedilen artışlarla yakalanan yüksek büyüme ivmesinin sürdürülen çalışmalarla devam ettirileceğini belirtti. İhracattaki artış trendinin sürdürülmesi, ihracatçıların başarılarının ve küresel ölçekte ihracatçı olduklarının tescili olduğunu da ifade eden Tüzmen, gelişen ihracat sektörünün gereksinimlerine cevap verecek nitelikte politikalar oluşturularak, ihracat sektörünü desteklemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Son dört yılda sektöre sağlanan toplam nakdi ve gayrı nakdi desteğin 29 milyar dolara ulaştığını ve Eximbank'ın da bu çerçevede iki önemli öncelik gösterdiğini belirten Tüzmen, YTL kredi faizlerinde 35 puan, döviz kredi faizlerinde ise 2.5 puan indirim yapıldığını ve KOBİ'lere 4.6 milyar dolar kredi kullandırıldığını bildirdi. Tüzmen, "Eximbank'ın etkinliğinin daha da artırılması ve kendisinden beklenen hizmetleri layıkıyla yerine getirebilmesi için Eximbank'a verilen desteği artırılması büyük önem arz etmektedir" diye konuştu. Eximbank'ın 2006 faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tüzmen, "Türk Eximbank 2006 yılında ihracat sektörüne 3.5 milyar doları nakdi, 4.3 milyar doları sigorta ve garanti olmak üzere toplam 7.8 milyar dolar tutarında destek sağlamıştır" dedi. Tüzmen, KOBİ'lerin 2006 yılında Eximbank kredilerinden yüzde 34'lük bir pay aldığına da dikkat çekti.

Başta Ortadoğu'daki siyasi gelişmeler olmak üzere dışsal faktörler açısından belirsizliklerin arttığı bir döneme girildiğine işaret eden Tüzmen, 2007 yılı hedeflerini ise şöyle anlattı:
"2007 yılında 100 milyar dolara ulaşması hedeflenin ihracatın, desteklenmeye devam edilmesi önem arz etmektedir. Eximbank ihracat sektörüne sağladığı desteği 2007

yılında da artırmaya devam etmek zorundadır. Bu çerçevede, 2007 yılında ihracat sektörüne 4.1 milyar doları nakdi kredi ve 4.9 milyar doları sigorta ve garanti olmak üzere toplam 9 milyar dolarlık destek sağlanması hedeflenmiştir".

Tüzmen, cari açığın tek ilacının da ihracattaki artış olduğuna dikkat çekerek, "İhracatın ithalata bağımlılığını azaltmak ve ara malı üreten firmaların rekabet güçlerini artırmak önem verdiğimiz bir hedeftir" dedi. Daha sonra soruları cevaplandıran Tüzmen, Eximbank'ın ihracata sağlayacağı desteğin nasıl finanse edileceğinin sorulması üzerine, geçen sene yaptıkları çalışmaları biraz daha ileri götürerek 1 milyar dolarlık bir dış finansman sağlayacaklarını bildirdi. Tüzmen, prosedür ve onay mekanizmasında özerklik istediği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Türkiye'nin risk almak zorunda olan bir ülke olduğunu ve yurt dışında iş yapan ihracatçı ve müteahhitlere finansman sağlayan tek kuruluşun Eximbank olduğunu kaydetti. Tüzmen, "Zamanında yaptığımız açılımlar sonucu seneler sonra bu imkanları rahat rahat değerlendiriyoruz. Şimdi yeni dönemde de yeni bir açılım yapmamız gerekiyor. Bu da politik riskin üstlenilmesiyle alakalı. Politik riskte bizim sınırlarımız belli. Dolayısıyla orada biraz daha esneklik sağlanmasını istiyoruz. Eximbank'a biraz daha özerklik dediğimiz bu. Riskli pazarlarda daha rahat daha uygun kredilerle, biz hem Türk ihracatçısını hem Türk müteahhidini destekleyebilecek bir çalışma istiyoruz. O yapıldığı zaman biraz daha risk alacağız. Zaten risksiz olan pazarlarda herkes yerini kapmış durumda. Türk Eximbank biraz daha risk alarak yeni açılımları, Türkiye'nin gerek ihracat gerek müteahhitlik sektöründe yapması için bunları mutlaka yerine getirmelidir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nu, Yeni TCK ve Kabahatler Kanunu'na uyumlu hale getirmek amacıyla hazırlanan tasarıya iş dünyasından gelen tepkilerin hatırlatılması üzerine ise Tüzmen, Yasa Tasarısı Taslağı hazırlanırken bütün kuruluşların görüşünün alındığını, ve halen pratikte olabilecek sıkıntılar varsa onlarla ilgili önerilerin de alınabileceğini kaydetti. Taslak hazırlığının devam eden bir süreç olduğunu belirten Tüzmen, önemli olan en iyinin ortaya çıkması olduğunu kaydetti. Bütün tarafları memnun etmenin mümkün olmadığını da belirten Tüzmen, "Ama yine önümüze eğer iyi tasarlanmamış, alt yapısı iyi hazırlanmamış, teoriden pratiğe geçiş noktasında çok iyi çalışmalar yapılmamış yasalar çıktığı zaman, bunlar ondan sonra yargının üzerine yük olarak dönüyor. Bunu en aza indirmek için biz ilgili kuruluşlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler