HABER

"2008 yılı 2007'den daha zorlu geçecek"

"2008 yılı 2007'den daha zorlu geçecek"

ANKARA (ANKA) – Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, makro ekonomik göstergelerin, 2008 yılının 2007'ye göre daha da zorlu geçeceğine işaret ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sorunların temelinde yanlış para ve kur politikasının yattığını söyleyen Aygün, 2008 yılına yeni bir vizyonla başlanılmaması durumunda, enflasyon ve büyüme hedefinin yine tutmayacağını kaydetti.

ATO Başkanı Aygün, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2007 yılını parlak bir manzarayla kapatamadığını, 2008'e de önemli ekonomik sorunlarla başlandığını dile getirdi. Hükümet'in artan makro dengesizlikleri 2008'de azaltmak için yeni yıla yeni zamlarla ve vergi artışlarıyla girdiğini kaydeden Aygün, cari işlemler açığı ve özel sektörün dış borçlanmasını azaltacak önlemlerin kimsenin aklına gelmediğini söyledi. Aygün, "2007 bir yandan büyüme hızının yavaşladığı bir yandan da enflasyonun yükseldiği bir yıl oldu. İşsizlik yine büyük sorun olmaya devam etti. Türkiye ekonomisinin en zayıf yanı olan cari işlemler açığındaki büyüme ise sürdü. Türkiye 2007 yılını ekonomik olarak kritik bir noktada tamamlayıp, 2008 yılına giriyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME ORTAMINDAN UZAK"

Aygün, Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarı ortamından çok uzak olduğunu dile getirdi. Türkiye ekonomisinin, 2001 krizinden sonra büyümenin hızlandığı, enflasyonun aşağı doğru indiği bir dönem yakaladığını belirten Aygün, 2006 yılıyla birlikte bu eğilim bozulmaya başladığını belirtti. Aygün, "2002 yılında yüzde 7.9, 2003 yılında yüzde 5.9, 2004 yılında yüzde 9.9, 2005 yılında yüzde 7.6 ve 2006 yılında yüzde 6 oranında gerçekleşen büyüme hızının, bu yıl yüzde 4 civarında kalacağı anlaşılıyor. 2005 yılı sonunda yüzde 7.7'ye kadar gerileyen enflasyon geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yine yüzde 10'a yakın bir noktaya çıkacak" dedi.

"CARİ İŞLEMLER AÇIĞI EKONOMİDEKİ KIRILGANLIĞI ARTIRIYOR"

Büyüme hızı düşerken, dış ticaret açığının artmaya devam ettiğini kaydeden Aygün, bu duruma bağlı olarak 35–36 milyar dolara ulaşan cari işlemler açığının, Türkiye ekonomisindeki kırılganlığı arttırdığını kaydetti. Cari işlemler açığının, Türkiye'nin 2008 yılına taşıdığı en önemli ekonomik sorunlardan biri olduğunu söyleyen Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ekonomisi önceki yıllarda hızlı bir şekilde büyürken de yeterince istihdam yaratamıyordu. Bu nedenle de işsizlik azalmıyordu. Bu yıl büyümenin yavaşlamasıyla birlikte işsizliğin yeniden artmaya başladığını görüyoruz. Özellikle son aylarda sanayi sektöründe yaşanan istihdam kayıplarının işsizliği artırdığına dikkat çekmek gerekiyor."

EKONOMİK SORUNLARIN TEMELİ YANLIŞ PARA VE KUR POLİTİKASI

Aygün, Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sorunların temelinde yanlış para ve kur politikasının yattığını belirtti. Gelecek yılda da devam edeceği açıklanan, söz konusu para politikası nedeniyle Türkiye'nin dünyanın en yüksek faiz oranını uyguladığını kaydeden Aygün, "Türk parası hızlı bir şekilde değerleniyor. Değerli Türk lirası bir yandan Türkiye'ye gelen sıcak paraya katmerli kazanç sağlarken bir yandan da ithalatı patlatarak, hem cari işlemler açığının büyümesine hem de yerli sanayimizin potansiyelinin altında üretim yapmasına neden oluyor. Merkez Bankası Türkiye'nin büyüme, istihdam ve cari işlemler açığı gibi sorunlarını görmezden gelip döviz kurlarına müdahale etmeyip seyrediyor" diye konuştu.

Aygün, artan faiz ödemeleri ve büyüyen sosyal güvenlik açıklarının kamu mali disiplinini bozan önemli unsurlar arasında yer aldığını bildirdi. Cari işlemler açığının dünyadaki para bolluğu nedeniyle şimdiye kadar sorunsuz finanse edildiğini kaydeden Aygün, uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların 2008'de cari açığın finansmanını zorlaştıracağını dile getirdi.

"YENİ BİR EKONOMİK PROGRAMA İHTİYAÇ VAR"

Aygün, Türkiye'nin 2008'e taşıdığı ekonomik sorunları çözebilmesi için yeni bir ekonomik programa ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. IMF ile yürütülen stand-by anlaşmasının Mayıs 2008'de sona ereceğini anımsatan Aygün, IMF'nin devreden çıkmasıyla Türkiye'nin kendisine özgü yeni bir ekonomik program uygulama fırsatı yakalayacağını söyledi. Aygün, "2008 yılının IMF politikalarından kurtuluş yılı olmasını diliyorum" dedi.

Türkiye'nin daha rekabetçi bir kur politikasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Aygün, "Cari işlemler açığı sorununun daha da büyümeden çözümlenebilmesi, faiz oranlarının makul düzeylere inmesi, Türkiye ekonomisinin yüzde 7 civarında büyüme yakalayabilmesi ve ekonominin yeniden istihdam yaratmaya başlayabilmesi için yeni bir para ve kur politikası uygulamamız kaçınılmaz" diye konuştu. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler