HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2014 Kış Olimpiyatlarının ev sahibi kim olacak

GUATEMALA CITY (İHA) - 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak şehir yarın Guetemala'da yapılan toplantının ardından belli olacak. Oyunlar için Güney Kore'nin Pyeongchang, Rusya'nın Soçi ve Avusturya'nın Salzburg kentleri yarışıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2014 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şehri yarın açıklayacak. Yıllardır hazırlıklarını sürdüren ve artık son viraja gelen aday şehirlerde ise heyecanlı bekleyiş sürüyor.

PYEONGCHANG (GÜNEY KORE) 2010 Kış Olimpiyatları'nı yalnızca iki oy farkla Kanada'ya kaptıran Güney Kore, Pyeongchang Kenti'yle bu kez şeytanın bacağını kırmak ve bu büyük organizasyonun ev sahipliği hakkını elde etmek istiyor. Güney Koreliler'in en üç aday arasında dikkat çeken en önemli özellikleri, uzun yıllardır bu projeye hazırlanmaları ve ciddi yatırımlar yapmaları. Hatta öyle ki Güney Koreliler, önceki dönemlerde dünya genelindeki genç sporcuları ülkelerine davet ederek canlı bir sunum yapma girişimlerinde bile bulundular.

1988 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan Güney Kore, 2002 Dünya Kupası Finalleri'nde Japonya'yla ortaklaşa yaptığı ev sahipliğinin ardından 2014'ü de almak istiyor. Güney Kore ayrıca, 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası'na ve 2014 Asya Oyunları'na da ev sahipliği yapma hakkını kazanmıştı. Uzmanlar ise, Güney Kore'nin önündeki en büyük engelin Kuzey Kore'yle yaşadığı sorunlar olarak gösteriliyor. Olimpiyat Komitesi'nin bu konulardaki hassasiyeti ve olimpiyatların barış temalı içerikleri de Güney Kore'nin şansını azaltan etkenlerden biri olarak dikkat çekiyor.

SOÇİ (RUSYA)
Sürpriz bir şekilde, 2014 finale kalan Rusya'ya tarihinin ilk Kış Olimpiyatları ev sahipliğini kazandırmak isteyen Soçi ise, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, büyük organizasyonlara hasret kalan Rusya'nın yeni umudu konumunda. Finalde yarışacak üç aday kentten biri olması bile uzmanlar tarafından büyük bir sürpriz olarak değerlendirilen Soçi'nin en büyük handikabı yeterince bilinen bir kent olmaması. Hatta bir çok insan Soçi'nin bir kayak kenti olduğundan dahi habersiz. Bu özellikler Soçi'nin şansını azaltırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kentin adaylığına büyük destek vermesi ve Rusya'nın uzun yıllardır bu tür organizasyonlara 'aç' olması Soçi'nin 2014'ü kazanması için artı seçenekler olarak gösteriliyor. Soçi'nin adaylığı konusunda iddialı olan Rus yetkililer ise Spor Bakanlığı'nın son yıllarda 4 bine yakın yeni spor alanı yaptığını ve bunların arasında bin kadar futbol sahası, 50 ila 100 arasında jimnastik salonu ve 50 kadar da yüzme havuzu bulunduğunu ifade ediyorlar.

SALZBURG (AVUSTURYA) 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nın Güney Kore'nin Pyeongchang Kenti'yle birlikte en fazla şans tanınan aday kenti de Avusturya'nın Salzburg Şehri. Özellikle, final öncesi Avusturya organizasyon komitesinin yaptığı güzel sunumlar IOC üyelerine oldukça memnun etmiş ve Salzburg finale kalmıştı. Gençlik temalı olimpiyat tanıtımları Avusturya'ya büyük avantaj sağlarken, kayağın doğal evi olarak kabul edilen ve Wolfgang Amadeus Mozart'ın doğum yeri olan Salzburg adaylar arasında biraz daha önce çıkıyor. Ancak, ülkenin kayak sporunda son yıllarda yaşanan doping skandalları ve birçok önemli ismin bu skandallarla anılması Salzburg'a ve ülkenin kayak sporuna ciddi zarar vermişti. Avusturya'nın genel ekonomik koşullarının da Rusya ve Güney Kore'nin gerisinde kalması da Salzburg'un eksileri arasında gösteriliyor.

Express


En Çok Aranan Haberler