HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2022 Paskalya Bayramı ne zaman, kaç gün? Paskalya nedir? İşte Paskalya Bayramı tarihi ve gelenekleri

Ülkeler arasında Paskalya Bayramı tarihi farklılık göstermekte. Ancak genel olarak Mart ve Nisan aylarına gelen dönemlerde her sene farklı zamanlarda kutlanmakta. Dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı ülkemizde yumurta boyama gibi etkinliklerle eğlenceli şekilde kutlanıyor. Peki 2022 Paskalya Bayramı ne zaman, kaç gün? Paskalya nedir? İşte Paskalya Bayramı tarihi ve gelenekleri...

2022 Paskalya Bayramı ne zaman, kaç gün? Paskalya nedir? İşte Paskalya Bayramı tarihi ve gelenekleri

Paskalya, Hristiyanlık tarihinin en eski ve önemli bayramlardan biri olarak bilinmekte. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla birlikte, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte kutlanmayan ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da isimlendirilmektedir. Peki 2022 Paskalya ne zaman?

PASKALYA NEDİR?

Paskalya ve Triduum sözcüklerinin 2. yüzyıldaki karşılığı Yunan ve Latin yazarlar tarafından "Pascha" olarak kullanılmıştır. İbranice ise "Pesah" sözcüğünün Aramiceye geçmiş halinden türetilmiş bir sözcüktür. Sözcük "dokunmadan geçmek" anlamına gelmektedir ve İsrailoğulları'nın Mısır'daki esaretten kaçışına veya İsrailoğulları'nın ilk doğan çocuğunun canının bağışlanmasına gönderme yapmaktadır.

2022 PASKALYA BAYRAMI NE ZAMAN?

Paskalya, beş haftalık Büyük Perhiz denilen ve 40 gün boyunca hayvansal gıdaları yemeden tutulan bir oruç ile son hafta olan Kutsal Haftayı kapsıyor ve Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) sona ermektedir. Hristiyanlığın dini bayramlarından biri olarak bilinen Paskalya Bayramı, bu sene 17 Nisan 2022 yani Pazar gününe denk gelmektedir.

PASKALYA GELENEKLERİ NELER?

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanmaktadır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler var. Bunlar arasında en yaygını kişilerin birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.

Ayrıca Paskalya Günü için evlerde özel Paskalya çörekleri yapılmaktadır. Haşlanmış yumurtalar boyanan bugünde, mumlar yakılır ve dualar okunur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler