HABER

30 soruda özel okul desteği

3500 lirayı bulan özel okul desteğinden, özel okulda okuyan öğrenciler yararlanabilecek mi? Başvurular, nereye, nasıl yapılacak?

30 soruda özel okul desteği

3500 lirayı bulan özel okul desteğinden, özel okulda okuyan öğrenciler yararlanabilecek mi? Başvurular, nereye, nasıl yapılacak? Veliler istedikleri özel okulu seçebilecek mi? Destek ne kadar süreyle verilecek? Destekten kimler yararlanabilecek?

Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın 2014-2015 yılında 250 bin öğrenciye verileceğini duyurduğu özel okul desteğinden yararlanmak isteyen veliler ve okullar, Milli Eğitim Bakanlığını soru yağmuruna tuttu. Bunun üzerine Bakanlık, en çok gelen 53 soruyu belirleyerek yanıt hazırladı. Hürriyet olarak biz de velilerin en çok merak ettiklerini sizler için 30 soruda topladık.

İşte o sorular ve Milli Eğitim Bakanlığının yanıtları...

(Hürriyet)


1. Özel okullarda kayıtlı öğrenciler destek alabilecek mi?

Eğitim ve Öğretim Desteğinden yararlanabilmek için resmi okullarda kayıtlı olmak gerekmektedir. Özel okulda kayıtlı olan öğrenciler, nakillerini resmi okullara almaları halinde 8-18 Ağustos 2014 tarihleri arasında Eğitim ve Öğretim Desteğine nakil oldukları resmi okul müdürlüklerinden başvuru yapabilirler.


2. İlkokul 1, 2, 3 ve 4. Sınıfı özel okulda okuyup 5. Sınıfa gideceklere destek var mı?

Bu öğrencilerin velileri; ikametlerine uygun olan resmi okula aday kayıt yaptırarak, eğitim ve öğretim desteğine başvurabilirler.


3.TEOG sınavına katılan Özel Okulda okuyan öğrenciler, destek için başvurabilecek mi?

8. Sınıf öğrencileri sınıf atlatma işlemi sonrasında resmi okullardan eğitim ve öğretim desteği için başvurabilecekler.


4. Öğrencilerin e-Okul üzerinden başvuruları hangi tarihlerde yapılacak?

Eğitim ve Öğretim Desteğinden yararlanmak isteyen öğrenci velisi/vasisi e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden 8-18 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapacak.


5. Destekten yararlanacak öğrenciler hangi kriterlere göre tespit edilecek?

Eğitim ve Öğretim Desteği verilebilecek öğrencilerin tespitinde; öğrencinin başarı durumu, ailesinin aylık geliri, ailede öğrenim gören kardeş sayısı, anne babanın durumu, öğrencinin aldığı disiplin cezaları gibi faktörler belirleyici olacak.


6. Peki ama destekten yararlanacak okullar nasıl belirlenecek?

Eğitim ve Öğretim Desteği verilebilecek okulların tespitinde ise; okulun bulunduğu ilin teşvik bölgesi, okulun öğrenci puan ortalaması, ücretsiz öğrenim gören harp veya vazife malulü kişilerin çocuklarının sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayıları, özel okul sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, okuldaki öğretmen sayısı, bina kontenjanı gibi faktörler belirleyici olacak.


7. Destek ilanları hangi tarihte yayımlanacak?

Destekten yararlandırılacak öğrenciler ve özel okulların ilanları 28 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak.


8. Destek verilecek Özel Okul Kontenjanlarının İlanı hangi tarihlerde yayınlanacak?

4 Eylül 2014 tarihinde yayımlanacak.


9. Destekten yararlanacak Öğrenciler tercihlerini hangi tarih aralığında yapacak?

Tercihler, 5-9 Eylül tarihleri arasında, bakanlığın ilan ettiği okullardan 15'ini seçmek suretiyle yapılacak.


10. Destek yararlanacakların yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanır?

Eğitim ve Öğretim desteğinden yararlanmak isteyip tercih yapan öğrenciler için 10 Eylül 2014 tarihinde Yerleştirme Sonuçları ilan edilecek.


11. Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanacak öğrencilerin kesin kayıtları ne zaman alınacak?

Eğitim ve Öğretim Desteğinden yararlanmaya hak kazanan öğrenciler kesin kayıtlarını 10-18 Eylül 2014 tarihlerinde özel okullarına yapacaklar.


12.Yedek öğrenci kayıtları ne zaman ilan olacak?

Yedek öğrencilerin kayıtlarının ilanı 19 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.


13. Yedek kayıtlar hangi tarihlerde yapılacak?

Yedek öğrenci kayıtları 22-30 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacaktır.


14. Kim ne kadar destek alacak?

Okul öncesi öğrenciler için 2 bin 500, ilkokul 3 bin, ortaokul 3 bin 500, temel lise 3 bin lira özel okul desteği verilecek.


15.Okul öncesine verilecek desteğe hangi yaş aralığındaki çocuklar için nasıl başvurulacak?

16 Mart 2009 ile15 Eylül 2010 tarihleri arasında doğanlar başvurabilecek. Okul öncesi eğitim kurumlarında (anaokulu ve anasınıfları) öğrenim görecek yaşları 48-66 ay arasında olan öğrencilerin velileri/vasileri eğitim ve öğretim desteği için resmi okullardan e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecek.


16. Peki ama herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerin başvuruları nasıl olacak?

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen ve herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerin velileri/vasileri okul öncesi eğitim yapılan resmi okullara aday kayıtlarını yaptırarak eğitim ve öğretim desteği için e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecek.


17. Geçen yıl okul öncesi eğitim kurumlarında olanlar destek alabilecek mi?

48-66 ay arasında olan öğrencilerimizin velileri/vasileri eğitim ve öğretim desteği için başvurabilirler. Herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerin velileri/vasileri okul öncesi eğitim yapılan resmi okullara aday kayıtlarını yaptırarak, eğitim ve öğretim desteği için e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecektir. Bu öğrenciler bir yıl süreyle eğitim ve öğretim desteğinden faydalandırılabilecektir.


18. Destek başvuruları nasıl yapılacak?

Başvurular öğrencilerimizin kayıtlı olduğu resmi okul müdürlüklerinde yapılacak. İlkokul 1.sınıfa, ortaokul ve imam hatip ortaokulu 5.sınıflarına kayıt yaptıracak öğrencilerin 15 Eylül tarihi itibariyle kayıt şartlarını taşıyor olmaları gerekecek. Ortaöğretim kurumlarının 9. ve hazırlık sınıflarına kayıt yaptıracak öğrencilerin de ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu tamamlamış ve 15 Eylül 2014 tarihi itibariyle 18 yaşını bitirmemiş olmaları gerekmektedir.


19. Azınlık okulunda öğrenim gören öğrenciler nereye başvuru yapacak?

Azınlık okulunda okuyan öğrenciler kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinde başvurularını yapacaklar.


20. Bu desteğe hak kazananlar, ne kadar süreyle yararlanacaklar?

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmaya hak kazanan öğrenci okulun eğitim süresince bu haktan yararlanacak. Örneğin ilkokul birinci sınıftan dördüncü sınıf sonuna kadar; beşinci sınıftan sekizinci sınıfın sonuna kadar, dokuzuncu sınıftan on ikinci sınıfın sonuna kadar eğitim ve öğretim desteğinden öğrenci yararlandırılacak. Geçişlerde öğrenci ayrıca destekten yararlanmak için başvuru yapabilecek.


21. Destek hakkı hangi durumda sona erer?

Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç sınıf tekrarı yapan öğrenci, eğitim ve öğretim desteği hakkını kaybedecektir.


22. Destek almaya hak kazanan tarih kaydını kaçırırsa ne olur?

Belirtilen tarihlerde özel okula kaydını yaptırmaz ise bu hakkını kaybedecek


23. Tercih sonrasında yerleşmeye hak kazanan öğrenciler başvurularını nereye yapacaklar?

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazandıkları özel okul müdürlüğüne kayıtlarını belirtilen tarihlerde yaptıracaklar.


24. Destek bedelleri öğrenci velisine mi, okula mı ödenecek?

Desteğin %35'i Kasım, %35'i Şubat ve %30'u Haziran aylarında olmak üzere öğrencinin öğrenim gördüğü okula ödenecek. Geri kalan ücreti de veliler, okula yatıracak. Bu nedenle veliler/vasiler, kayıt yaptıracakları okulların ücretleri ve diğer şartları hakkında bilgi edinip tercihlerini belirleyecek.


25.Okul tercihi yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Öğrenci velileri, tercih etmeyi düşündükleri özel okulların kayıt ücretlerine ve şartlarına dikkat etmeli.


26. Destek alanlar farklı bir okula giderse ne olur?

Bakanlıkça eğitim ve öğretim desteği verilen ve şartları taşıyan farklı bir okula nakil olmaları halinde, öğrenciye nakil olduğu okulun türüne göre eğitim ve öğretim desteği ödemesine devam edilir. Bu durumdaki öğrenciler için yapılacak ödemeler, ödeme dönemlerinde nakil olduğu okuluna yapılır.


27. Kayıt sırasında hangi belgeler istenecek?

- Varsa uluslararası federasyonlarca yapılmış olan olimpiyatlara katıldığına ilişkin belgenin veya resmi makamlarca ulusal veya il düzeyinde yapılan yarışmalarda alınan derecelere (birinci, ikinci, üçüncü) ait belgenin onaylı örneği,

- Öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait 2014 yılı Haziran ayı toplam gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak belge,

- Ailede Öğrenim Gören Diğer Çocuklar bölümünde üniversitede okuyan veya 2014-2015 eğitim öğretim yılında üniversitede okumaya hak kazanan öğrencilerin belgeleri,

- Harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocuklarıyla haklarında koruma bakım veya barınma kararı verilen çocukların belgeleri kayıt esnasında özel okula teslim edilir.


28. Dönüşüm programına alınan okullar destekten faydalanabilecek mi?

e-Kılavuzun yayımlandığı tarih itibariyle Bakanlıkça Dönüşüm Programı Kabul Formu düzenlenen ve 28 Ağustos 2014 tarihine kadar kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumlardan; Yönetmeliğin 48'inci maddesinin 1 ve 3'üncü fıkrasında ve Ek 2'nci madde hükümlerinde başvuru ile ilgili şartlar dışındaki diğer şartları yerine getiren kurumlar 07/08/2014 tarih ve 29081 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılında Özel Okullarda ÖğrenimGören Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliği ile bu e-Kılavuzda yer alan haklardan yararlanacak.


29. İl kontenjanları hangi kriterlere göre belirlendi?

Yörenin kalkınmada öncelik derecesi, gelişmişlik durumu, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayısı ve illerdeki özel okul sayıları göz önünde bulundurularak kontenjanlar belirlendi.


30.Eğitim ve Öğretim Desteği ücreti, diğer yıllarda nasıl belirlenecek?

Eğitim ve Öğretim Desteği bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.


ÇOCUĞU ÖZEL OKULDA OKUYAN VELİLER DİKKAT!

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, teorik olarak çocuğu halen özel bir okulda okuyan ya da bu yıl ilk kez özel okula kayıt yaptıran velilerin, kayıtlarını devlet okuluna almaları durumunda destek başvurusunda bulunabileceklerini vurguluyorlar. Ancak başvuru yapabilmek, destekten kesin yararlanılacağı anlamına gelmiyor. Öğrencinin başarı durumu, ailenin geliri, bulunulan il gibi kriterlere göre karar verilecek. Ayrıca çocuğun okuduğu özel okulun, bakanlığın destek listesinde olup olmayacağı da kesin değil. Dolayısıyla çocuğu halen özel okulda okuyan ve bu okuldan memnun olan velilerin iki kere düşünmesi gerekiyor. Öncelikle çocuğunun kaydını devlet okuluna aldırmasına karşın, destek çıkmaz ise; yeniden eski özel okuluna dönebilecek mi? Ya da devletin belirlediği özel okullardan birini tercih etmek isteyecek mi? Bu iki kritik soruya yanıt verdikten sonra karar vermeleri hem kendileri hem de çocuklarının eğitimi açısından önemli!

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler