ÇİĞDEM PALA - Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde, kıyı şeridindeki sığ sularda meydana gelebilecek deniz kazaları ve boğulma olayları başta olmak üzere arama-kurtarma görevini icra etmek amacıyla 4 yıl önce kurulan Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) özel timleri, konuşlandıkları 11 ilde 7/24 göreve hazır bekliyor.
"Alo 158" hattına gelen ihbarlar üzerine olay yerine karadan ve denizden intikal ederek görevini yerine getiren DEGAK timleri ayrıca, sorumluluk sahalarında yapılan sportif faaliyetler ve yarışmalarda denizden emniyet görevini yürütmenin yanı sıra sel, deprem ve doğal afetlerde en etkin şekilde arama-kurtarma görevini yürütüyor.
Olası faciaya sebep olabilecek patlayıcı maddeleri teşhis etmek amacıyla dalışlar da gerçekleştiren DEGAK timleri, herhangi bir ihbar sonrası 30 dakikada hazırlanarak, olay yerine bot ve taktik araçlarla intikal ediyor.
- 11 ilde faaliyet gösteriyor
İstanbul, Samsun, Trabzon, Amasra, Çanakkale, İzmir-Bayraklı, Marmaris, Antalya, Mersin, İskenderun, Bursa-Mudanya'da konuşlanan DEGAK'larda 11 tim komutanının yanı sıra, 13 tim komutan yardımcısı, 25 dalış amiri, 24 astsubay ve 70 uzman görev yapıyor. Konuşlandığı şehrin yoğunluğuna göre DEGAK'lardaki personel sayısı değişiyor. Kuruldukları günden bugüne 772 arama-kurtarma görevi icra eden DEGAK timleri, 1761 vatandaşı sağ kurtarırken, 396 vatandaşın cansız bedenine ulaştı.
Son bir yılda ise 270 arama-kurtarma görevi icra eden DEGAK timleri, 637 vatandaşı sağ kurtardı, 155 vatandaşın cansız bedenini buldu.
DEGAK timleri, göreve gitmedikleri günlerde koşu, kültür-fizik, su üstü yüzme eğitimlerini icra ederken, ihtisas eğitimleri kapsamında dalış kabiliyetlerinin arttırılmasına yönelik eğitimleri de sürdürüyor.
- İki senaryo canlandırıldı
Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı ek hizmet binasında konuşlanan DEGAK Özel Timi-4 Komutanlığı, kapılarını AA'ya açtı. DEGAK özel tim komutanlıklarının faaliyetlerini anlatmak amacıyla hazırlanan iki senaryo, AA fotomuhabiri ve kameramanı tarafından su altından görüntülendi.
DEGAK timi-4, hazırlanan birinci senaryoya göre; "Alo 158" hattına gelen denizde bomba ihbarını değerlendirdi. İhbarı alır almaz Sarıyer'deki ek hizmet binasından harekete geçen tim, dalış malzemelerini en kısa sürede araca yükledi.
Römorka yerleşik vaziyette bulunan dalış botunu da alarak ihbarda belirtilen mevkiye giden DEGAK özel timi, ilk önce botu denize indirdi. Ardından bot üzerinde dalış malzemelerini kuşanan tim, en kısa sürede denize dalışı gerçekleştirdi.
Altında bomba olduğu belirtilen gemiyi inceleyen ekip, burada pervaneye monte edilmiş bombayı tespit ederek, sualtından tim komutanına telsiz aracılığıyla bilgi verdi. Konu daha sonra ilgili bomba imha ekibine iletildi.
Hazırlanan ikinci senaryoya göre; DEGAK özel timi zıpkınla balık avlamak için denize dalan bir vatandaşla ilgili ihbarı değerlendirdi.
Vatandaşın denize girdiği noktayı tespit eden tim, daha sonra bu noktaya dalış yaptı. Su altında bir süre devam eden arama çalışmasının ardından sığ su bayılması sonucu yaşamını yitiren vatandaşın cesedi ilgili makamların bilgilendirilmesi üzerine denizden çıkarılarak, hastaneye sevki sağlandı.
- İstanbul'da 487 arama-kurtarma görevi
DEGAK Özel Timi-4 Komutan Vekili Sahil Güvenlik Astsubay Üst Çavuş Naim Erarslan, DEGAK'ın 1 Temmuz 2011'de Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde kurulduğunu söyledi. DEGAK özel tim personelinin, Kurtarma Sualtı Komutanlığı'nda kurbağaadam temel kursu alarak dalgıçlık ihtisasını kazandığını anlatan Erarslan, DEGAK Özel Timi-4 Komutanlığı'nda 3 astsubay, 10 kurbağaadam uzman erbaş olmak üzere 13 personelin görev yaptığını belirtti.
Erarslan, DEGAK Özel Timi-4 Komutanlığı envanterinde, 6 metre boyunda bir dalış botu, iki 4X4 taktik araç ve dalış botunu taşıyan bir römorkör bulunduğunu ifade ederek, görevlerde bot ve iki taktik araç ile personelin ve arama kurtarma malzemelerinin intikalinin sağlandığını anlattı.
Naim Erarslan, İstanbul'da 4 yılda 487 arama-kurtarma görevi icra ettiklerini, 100 vatandaşı sağ kurtardıklarını, 328 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldığını aktardı.
- Can kaybı yaşanmaması için uyarılar
DEGAK Özel Timi-4 Komutanlığı Komutan Yardımcısı Astsubay Kıdemli Çavuş Gökhan Demir de "Alo 158" üzerinden gelen ihbarlar doğrultusunda, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndaki harekat odalarından DEGAK özel timlerine görevlendirme yapıldığını anlattı. Demir, yılın 365 günü 7/24 esasına göre faaliyet gösteren DEGAK timlerinin 30 dakikada hazırlanarak göreve intikal ettiğini belirtti.
Vatandaşlara, denize girerken ve dalış yaparken dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyarıda bulunan Demir, şunları kaydetti:
"Plaja giden vatandaşlar öncelikle uyarı levhalarına dikkat etmeli, uyarı levhalarının olduğu plajlarda denizin durumu hakkında sorumlu cankurtaran personellerinden bilgi almalıdırlar. Eğer denizde 'çeken akıntı' söz konusuysa, panik yapılmamalı, ya denize paralel ya da daha açık bir noktaya yüzülmelidir. Bu durumda yakın cankurtaran ekibinden yardım istenmelidir. Plajlarda özellikle çocuklarımıza daha fazla dikkat edelim. Sahillerde tek başına bırakılan çocuklar, çok kısa bir süre içinde denizde kaybolabilmektedir. Denize tekneyle açılan balıkçılar da personel mevcudu kadar can yeleği bulundursunlar. Bazen kullanılmaz durumda olan can yelekleri olabileceğinden fazladan da can yeleği bulundurmaları kanunlarca zorunludur. Zıpkınla dalış yapanlar ise yalnız olarak bu dalışı gerçekleştirmesinler. İki kişilik dalışlar, can kaybının yaşanmaması adına önemlidir. Böyle davranılırsa daha az can kaybına sebebiyet verilir. Vatandaşların da bilinçli olması, DEGAK timlerinin faaliyetlerini daha etkin hale getirecektir."
Dalış yapacak vatandaşların tam bir öğünden 4 saat sonra veya hafif bir öğünden 2 saat sonra dalış yapması gerektiğini vurgulayan Demir, "Çünkü yemekten sonra bu süreler içinde oksijen miktarının büyük bir kısmının sindirim sisteminde kullanılmaktadır. Alkollü denizde yüzmek vücut performansını, mental durumu kötü yönde etkileyecek ve kazalara yol açabilecek bir durum olduğundan denize yüzmek maksadıyla girmeden önce kesinlikle alkol alınmamalıdır. Gerek dalış aletleri gerekse serbest olarak dalışa gidildiğinde asla yalnız denize girilmemelidir" diye konuştu.