Bu yıl 469'su gerçekleştirilecek Uluslararası Manisa Mesir Festivali'nde halka saçılacak mesir macununun temsili karma töreni, tarihi Sultan Cami külliyesinde yer alan bimarhanede yapıldı.
Manisa Valiliği önünden kortej yürüyüşüyle başlayan törende, sultan arabasına binen temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi ile protokol, halkı selamladı.
Kortejin Manisa Sultan Cami önüne gelmesinin ardından bimarhaneye (Darüşşifa) geçilerek, temsili karma töreni gerçekleştirildi.
Manisa Valisi Celalettin Güvenç, törende yaptığı konuşmada, dünyada pek az kültüre, ülkeye, millete ve şehre nasip bir güzelliğe sahip olunduğunu belirtti.
Kent için çok önemli bir marka değeri olan mesir macunu ve geleneksel mesir şenliklerinin, sahip olduğu ekonomik, kültürel ve turistik potansiyele uygun bir konuma taşınması gerektiğini belirten Güvenç, "Tarihi yeniden yaşadığımız ve yaşattığımız bu özel anda, cemrelerin dokunuşuyla uyanan toprağa, suya, havaya merhaba diyorum. Bahara hoş geldin diyorum" dedi.
Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da, mesirin kardeşliği sembolize ettiğini belirterek, bu yıl 29 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimler nedeniyle şenliklerin Nisan ayının son haftasına alındığını söyledi.
Daha sonra 41 çeşit baharat, temsili olarak Merkez Efendi'nin müritleri tarafından dibek taşında dövüldü. İl Müftüsü Namık Hisar tarafından okunan dua eşliğinde Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı tek tek kazana döktü. Baharatların karıştırıldığı kazan, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar ve diğer protokol üyeleri tarafından karıldı.
-Mesir macunu-
Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macunu ile sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın emri ile halka dağıtılması gelenekselleşen mesir macununun içindeki baharatlar şöyle:
"Zencefil, Zulumba, Kremtartar, Kişniş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yeni Bahar, Hiyerşambe, Çam Sakızı, Zağfran, Tarçın, Üdül Kahır, Çöpçini, Hardal, Eskir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarıhelile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek otu, Darıfülfül, Ravend, Limon tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu, Portakal kabuğu."
Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, tüketenleri o yılyılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.
AA