HABER

5 yıl sonra ilk kez ayağa kalktı

İzmir'de Onur Kemal Azizoğlu, yürüyebilme umudunu bağladığı robot yardımlı yürüyüş terapisi ile yıllar sonra ilk kez ayakları üzerinde durmanın tadını çıkardı.

Yeşilyurt'ta yaşayan 19 yaşındaki Onur Kemal Azizoğlu, 14 yaşında geçirdiği geçirdiği bisiklet kazası sonrası omurilik zedelenmesi nedeniyle felç oldu.

Kazadan 20 gün sonra komadan çıkan, uzun tedavi süreci nedeniyle lise eğitimini bir yıl ertelemek zorunda kalan Azizoğlu, tekerlekli sandalye ile sürdürdüğü yaşamına basketbol sporunun yanı sıra üniversite hazırlıklarını sığdırmayı başardı.

Sınavlar sonrası, hayalini kurduğu Katip Çelebi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünü kazanan Azizoğlu, halk arasında İbrahim Tatlıses'i ayağa kaldıran robot olarak bilinen robot yardımlı yürüyüş terapisinin İzmir'de bir merkezde verilmeye başladığını öğrendi.

Yürüme umudunu bağladığı terapinin yeşil kartlıları kapsamadığını öğrenmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuran Azizoğlu, yetkililerin aracı olmasıyla robot yardımlı yürüyüş terapisinden ücretsiz yararlanmaya başladı.

"Bana yardımcı olan herkesi yürüyerek ziyaret edeceğim"

Onur Kemal Azizoğlu, 5 yılın ardından ilk kez ayakları üzerinde durduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Omuriliğimde tam kesik olmadığı için 'Yürümem için bir umut her zaman vardır' dedim kendi kendime. Bazı arkadaşlarım da gelişme gösterdi. Zaten bir sürü aktivite yapıyorum, tedavimi 5 yıldır devam ettirmeye çalışıyorum. Robotik cihazla ilk kez ayağa kalktım, gerçekten süperdi. Heyecanlandım, anlatılamaz. Uzmanlar, bacaklarım kasılı olduğu için önce olumlu görmediler ama kalkınca ayağım alıştı ve çok iyi olduğunu söylediler. Çözüm sürecine götürebilir diye düşündüler ve haftada 2 seans uygun gördüler. Gelecekte ilk planım sağlığım. Öncelikle ayağa kalkmak istiyorum. Üniversiteyi okuyup iş sahibi olmak istiyorum. Ailemi, bana yardımcı olan herkesi yeniden göreceğim. Her şey iyi olacak inşallah."

"Amacımız yürümesini sağlamak"

Hatay Fizik Tedavi Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sabri Güneri ise beyin hasarı, omurilik zedelenmesi, MS, Parkinson hastalarında uygulanan robot yardımlı yürüyüş terapisi ile daha verimli rehabilitasyon sağlandığını anlattı.

İleri derecede omurilik zedelenmesi bulunan Azizoğlu'nu, 30 seanslık uzun bir tedavi sürecinin beklediğini vurgulayan Güneri, "Amacımız, en azından bacak destek cihazı ya da koltuk değnekleri ile hastanın ayakta durmasını ya da yürümesini sağlamak. Onur katılımcı bir hasta. Rehabilitasyonda hasta katılımcı olunca başarı şansımız o kadar yüksek" dedi.

"Dua ediyoruz ki Onur yürüyebilecek"

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz da Onur Kemal Azizoğlu'nun, Hasta Hakları Birimi'ne ulaştığını, girişimleri ile fizik tedavi merkezinin hastanın tüm tedavisini ücretsiz üstlendiğini kaydetti.

Azizoğlu'nun üniversiteye girmeye hak kazanmış başarılı bir öğrenci olduğuna dikkati çeken Türkyılmaz, "Dua ediyoruz ki Onur, bu tedavi sürecinden faydalanarak çıkacak ve şu anda öngörüldüğü gibi olursa yürüyebilecek bir konuma gelecek. Bu muhteşem bir şey olur, daha da iyileştiğini görüp mutlu olacağız" diye konuştu.

Türkyılmaz, sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı çekenlerin kendilerine başvurabileceğini, insanların tedaviye ulaşması için her türlü çabayı gösterdiklerini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler