HABER

72 yaşındaki kadın anne oldu

Hindistan'da 72 yaşındaki bir kadın tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi oldu. Kadın kayıtlara geçen en yaşlı anne rekorunun sahibi olabilir.

72 yaşındaki kadın anne oldu

Daljinder Kaur isimli kadın geçen ay sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Kaur ve 79 yaşındaki eşi Mohinder Singh Gill 46 yıldır evli ve daha önce çocukları olmamış.

Punjab eyaletinde Amritsar kentinde yaşayan yaşlı çift bir gazetede gördükleri ilan üzerine 3 yıl önce rahim dışında tüp içi döllenme yöntemini kullanmaya karar vermiş.

En yaşlı anne mi?

Çiftin başvurduğıu Haryana eyaletindeki Ulusal Kısırlık Merkezi menopoza girmiş kadınlara kısırlık tedavisi uyguluyor.

Kaur'un doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor. Doktorlara eşinden yedi yaş küçük olduğunu söyleyen Kaur'un beyanı doğruysa bu dünyadaki en yaşlı anne olan kişi olduğu anlamına geliyor.

Telegraph gazetesine konuşan Kaur "Herkes bana evlat edinmemi söyledi ama ben asla istemedim. Şimdi kendi çocuğum var" dedi.

Kaur çocuğa düzgün bir eğitim vereceklerini ve kendi çocuğu olması için Tanrı'ya ettiği duaların kabul olduğunu da ekledi.

Kliniğin sahibi Dr. Anurag Bishnoi yerel basına açıklamasında "Çift bize üç yıl önce tedavi için geldi. Evliliklerinin ilk yıllarında bile çocuk sahibi olamamışlar" dedi.

Dr. Bishnoi "İlk iki girişim başarısız oldu ama Daljinder geçen yıl üçüncü denemede gebe kaldı. Bebek de annesi de sağlıklı" diye konuştu.

Kaur'un tüp bebek tedavisinde bağışlanmış yumurtalar kullanıldı ve bebek 19 Nisan'da sezaryanla dünyaya geldi. Çift oğullarına Arman adını verdi.

'Tıbben etik mi?' tartışmaları

Hindistan'ta menapozu çoktan geçmiş kadınların doğum yapması giderek daha fazla görülüyor. Çocuk sahibi olmak için sosyal baskı altındaki kadınlar ucuz ve düzenlemeye tabii olmayan tüp bebek yöntemini seçiyor.

Hindistan'da kısırlık tedavisinin maliyeti 1500 dolar civarında. Bu tedaviyi sunan Dr. Bishnoi ise hastalarının yaşı nedeniyle medya gündeminde yer alıyor.

Bishnoi 2006 yılında 70 yaşında olduğu sanılan bir kadının bebek sahibi olmasına yardım etmişti. Bundan iki yıl sonra aynı klinikte 66 yaşında bir kadın üçüz doğurdu.

Ülkede sayısı iki bini bulan kısırlık kliniklerine düzenleme getirmek için baskılar artıyor. Hindistan'ın tıp konseyi 50 yaş üstünde kadınların kısırlık tedavisi görmesinin yasaklanması için uğraşıyor.

Hindistan'ın jinekologlar federasyonun başındaki Dr. Hrishikesh Pai, Bishnoi'yi "dolandırıcı doktor" oalrak niteliyor ve "Bunu bütünüyle kınıyoruz. Bilimle 90 yaşındaki birini de gebe bırakabilirsiniz. Ne olmuş? Mesele teknik yöntemler değil mesele etik" diye konuşuyor.

En Çok Aranan Haberler