HABER

81 ilde ihracat hamlesi başlatılıyor

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2004 yılında 81 ilde ihracat hamlesi gerçekleştireceklerini belirterek, "Her bir ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmasını hedefliyoruz" dedi. Tüzmen, ihracattan KDV oranlarının yüzde 18'den 8'e indirilmesi konusunun da görüşülmeye devam ettiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, '81 ili ihracatçı il yapma kampanyası' ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Tüzmen, 2003 yılında dış konjektürün iyi olmamasına rağmen ihracat rakamlarının rekor kırarak 48 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, toplam il bazında ihracat rakamları incelendiğinde sadece 5 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabildiğini gördüklerini belirtti. Tüzmen, "Bizim hedeflerimiz büyük, bunlara ulaşmak için ihracat stratejisi hazırladık. 'Cumhuriyet'in 81. yılında 81 ilden sınır ötesine' sloganı ile 81 ilde ihracat eğitim seferberliği başlatıyoruz" diye konuştu.

Bugünden itibaren birer hafta süreyle tüm illerde eğitim çalışmalarına başlanacağını vurgulayan Tüzmen, projenin tamamının 1 Mart-4 Haziran tarihleri arasında sona ereceğini söyledi. "Her bir ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmasını hedefliyoruz" diyen Tüzmen, çalışmalara bugünden itibaren başlandığını kaydetti. İhracatta 12 aylık rakamların 50 milyar doları aştığını hatırlatan Tüzmen, Şubat ayında ihracatın yüzde 30 oranında arttığını söyledi. Tüzmen, amaçlarının komşu ve çevre ülkelere tüm illerden sınır ötesine ihracat yapma imkanı sağlamak olduğunun altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Söz konusu amacı gerçekleştirmek için başta ihracat mevzuatı, devlet destekleri olmak üzere, komşu ve yakın ülkeler ile ticaret ve sınır ticareti gibi konularda düzenlenecek olan eğitim programları, illerdeki KOBİ'ler ve diğer firmalar aydınlatılacak. Bu aydınlanma ise daha çok döviz girdisi, daha çok büyüme ve daha çok istihdam olarak ekonomimize yansıyacaktır. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonunda, Gümrük Müsteşarlığı, Eximbank, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ve ihracatçı birlikleri işbirliği ile hazırlanan proje kapsamında, öncelikle firmalarımıza, bulundukları illerdeki ihracat mevzuatı, ihracatta devlet yardımları, Eximbank kredileri, ihracat pazarları, gümrük mevzuatı uygulamaları konularını içeren dış ticaret seminerleri düzenlenecek."

"ENFLASYON VE FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİ İHRACAT İÇİN BİR AVANTAJDIR" Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüzmen, ithalat ve ihracat arasındaki farkının bir risk oluşturup oluşturmadığı yönündeki bir soru üzerine, bu konuda önemli olanın ihracatın ithalatı karşılama oranını mevcut durumda tutmak olduğunu belirterek, dışardan gelen ara malların bunda önemli rol oynadığının, ancak normalde sağlıklı çizelgenin takip edildiğini söyledi. Tüzmen, "Şu an ihracat ve ithalat oranındaki fark yüzde 68 oranındadır. İhracat arttığı kadar ithalat da artar. Ancak 20 milyar dolarlık dış ticaret açığı 115 milyar dolarlık dış ticaret hacmi karşısında önemli bir rol üstlenmiyor" dedi.

Tüzmen, TL'nin aşırı değerlenmesinin ihracatta çok fazla yardımcı olmadığını, ancak şuan için Türkiye'nin çıkışının ihracatta olduğunu belirterek, ihracatın Türkiye'ye getirdiği reel dövizin önemli olduğunu dile getirdi.

Bir gazetecinin, ürünlerin girdi maliyetlerinde bir indirim yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı'nda bu konuyla ilgili çalışmaları yürüttüklerini, ancak şişirilmiş personel, işletmelerin nakit ihtiyacından kaynaklanan sorunlarında girdi maliyetlerine eklendiğini hatırlatarak, "Tüm bu girdi maliyetlerini aşağıya çekmek kolay değil. Ancak finansman maliyeti bugün dünya maliyetlerine yakın değil, ama geçen yıla göre yüzde 100 oranında indirim oldu. Enflasyon ve faiz oranlarının inmesi bir avantajdır tabi ki" diye konuştu.

Bir gazetecinin, 'İhracatta KDV oranlarının indirimi ile ilgili IMF yetkilileri ile görüşecek misiniz?' şeklindeki sorusu üzerine Tüzmen, "KDV iadesinin yüzde 18'den 8'e indirilmesi konusu görüşülüyor. Tabi ki vergilerin tabana yayılmasının ihracata faydası olacaktır. Bu konuyla ilgili Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyoruz, ancak bu rakamların ortasında da bir rakama indirilebilir. IMF yetkilileri ile de gerekirse görüşürüm" dedi.

En Çok Aranan Haberler