ROMA (İHA) - AB'nin 10 ülkeyi daha fiilen kabul edeceği 1 Mayıs tarihi yaklaştıkça, mevcut üyelerin bu ülkelerden yaşanacak göç konusunda endişeleri artıyor.
İtalyan İI Messagero gazetesinde yer alan haberde, AB ülkelerinin en büyük korkusunun göç akını olduğu bildirildi. Yeni üyelerden, mevcut ülkelere yılda 10 bin ile 100 bin arasında değişen rakamlarda göç beklendiğini belirten gazete, AB'de geleneksel olarak patron görevini üstlenen Almanya ve Fransa'nın güçlerinin azalacağını, ancak bu ülkelerin İngiltere ile birlikte AB'deki güçlü konumlarını koruyabilmek amacıyla yeni atılımlarda bulunacaklarını kaydetti. Yeni üyelerin ekonomik durumlarının diğer AB ülkelerine göre kötü olması ve kültürel farklılıkların "Birleşmiş Avrupa" rüyasını tehdit eden faktörler olduğunu vurgulayan gazete, AB'nin gelecekte genişlemeye devam edeceğini de hatırlattı.
Il Messagero "Sırada iki ülke daha var. Romanya ve Bulgaristan. 2007'de tam üyelik statüsü almaları bekleniyor. Birkaç ay sonra AB Komisyonu Türkiye'yle tam üyelik görüşmeleri için bir tarih belirleyecek. Türkiye'den sonra sırada Hırvatistan ve Makedonya'nın da sırada olması bekleniyor" dedi.
Göçlerden korkan İtalya, yeni AB ülkelerine karşı hazırlıklarını tamamladı. Il Messagero gazetesinin haberine göre yeni üyeler Kıbrıs ve Malta'nın vatandaşları, İtalya'ya gelip çalışmakta sınırsız haklara sahipler. Ancak diğer 8 ülkenin vatandaşları İtalyan hükümeti tarafından karantinaya alınmış durumda. İtalya hükümeti, Malta ve Kıbrıs dışındaki yeni üyelerin vatandaşlarına 2 yıllık çalışma izni yasağı koydu. Daha önce İtalya'ya gelip yerleşmiş olanlar dışında yeni gelenlere çalışma izni verilmeyecek. Ancak vize kalkacağı için gelip kaçak çalışanlar için bir yaptırım uygulanması da söz konusu değil. İtalyan hükümeti bu sorunu kaçak AB üyesi ülke çalıştıran işveren ağır cezalar vererek telafi etmeyi hedefliyor.