Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların şiddetlenmesi üzerine olağanüstü toplanan Dışişleri Bakanları gelecek Mart ayında süresi dolacak yaptırımların Eylül'e kadar yürürlükte kalması ve listeye yeni isimler eklenmesi konusunda uzlaştı.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, düzenlediği basın toplantısında, vize yasağı getirilecek ve mal varlıkları dondurulacak yeni isimlerle ilgili 1 hafta içinde öneri hazırlayacaklarını ve 9 Şubat'ta Dışişleri Bakanlarının onayına sunacaklarını söyledi.
Mogherini, Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını güvence altına alınmasında başvurulabilecek her türlü tedbir için de hazırlık çalışması yapılacağını belirtti. AB Dışişleri Bakanlarının her toplantısında duygusal tartışmaların yaşanabildiğini fakat bu kez "çok derin tartışma" yapıldığını anlatan Mogherini, AB'nin birliğini muhafaza ettiğini ve gelecekte gerekirse yaptırımları ağırlaştırma iradesini gösterdiğini ifade etti.
Mogherini, Yunanistan'ın tutumunu muhafaza ettiğini fakat toplantıda yapıcı tutum takındığını sözlerine ekledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, toplantıya girerken yaptığı açıklamada, "Yunanistan Ukrayna'da barış ve istikrarın yeniden tesisi ve Rusya ve AB arasında çatlağı önlemek için çalışıyor" demişti.
Diplomatik kaynaklar, AB'nin seyahat yasağı uyguladığı ve mal varlıklarını dondurduğu isimlere yenilerini ilave edeceğini fakat Rusya'ya ekonomik ve ticari yaptırımların ağırlaştırılmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu belirtiyor.
-Yunanistan reddettiği bildiriyi bu kez imzaladı-
AB devlet ve hükümet başkanları önceki gün ortak açıklama yaparak Rusya'ya ilave yaptırım sinyali vermiş, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kendisine danışılmadığı gerekçesiyle AB'nin bu deklarasyonuna katılmadığını ilan etmişti. AB liderlerinin ortak açıklamasında Rusya, ayrılıkçılara desteği artırmakla suçlanmış ve Dışişleri Bakanlarından, "Minsk anlaşmalarının hızlı ve kapsamlı uygulanması amacıyla ilave kısıtlayıcı önlemler başta olmak üzere uygun eylemleri değerlendirmeleri" istenmişti.
Yunanistan Başbakanı Çipras'ın mesafe koyduğu AB devlet ve hükümet başkanları bildirisindeki ifadeler AB Dışişleri Bakanlarının ortak açıklamasında tekrarlandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias'ın da imzaladığı bildiride, Mariupol kentine saldırı ve çatışmaların tırmanması şiddetle kınanarak ayrılıkçılara desteğini artırarak sürdüren Rusya'nın bundan sorumlu olduğunu ifade edildi.
-Kırım Tatar televizyonuna baskın kınandı-
AB Dışişleri Bakanları, Akmescit'te ATR Kırım Tatar televizyon kanalının merkezine 26 Ocak'ta güvenlik güçlerince yapılan baskını da kınayarak bunun Kırım Tatarlarına baskı ve gözdağının en yeni örneği ve Kırım'da ifade ve basın özgürlüğünü sınırlandırmaya yönelik yeni bir girişim olduğu belirtildi.