HABER

AB ülkelerinde serbest dolaşım istemi

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) ATO üyesi işadamlarının Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı için hukuki süreç başlattı. ATO Başkanı Aygün, bu konuda haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi.

Konuya ilişkin ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin AB Komisyonu, AB Konseyi ve AB Parlamentosu'na yapılan başvurularda, katma protokol uyarınca 1986 yılı itibariyle işgücünün serbest dolaşımı hakkının yürürlüğe girmesi gerektiği, bunun bir temel hak olduğu belirtildi. Bu var olan yasal hakka dayanılarak Avrupa Adalet Divanı yerine bu üç kuruma başvuru yapılmasının tercih edildiği belirtilen başvuruda, 1963 tarihli Ankara Anlaşması'nın Türkiye ekonomisinin hızlandırılmış kalkınması ve Türk halkının çalıştırılma seviyesinin ve yaşam koşullarının yükseltilmesine ilişkin ikinci maddesine rağmen bugün, üye devletlerin Türk vatandaşlarına verilen yasal hakların tanınmasını reddettikleri, haksız muamelede bulundukları vurgulandı.

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan ATO Başkanı Sinan Aygün, malların serbest dolaşımının bugün uygulanmakta olmasına karşılık, 1986 yılında yürürlüğe girmesi gereken işgücünün serbest dolaşımı hakkının, hala uygulanmadığını ifade etti. İşgücünün serbest dolaşımının Ankara Anlaşması'nın 12. maddesine göre, Türk işgücünün her bir üyesinin nereden gelirse gelsin, teklifleri kabul etme yeteneği ve seçeneği olması anlamına geldiğini vurgulayan Aygün, milliyetin ücret ve diğer çalışma şartları açısından ayrımcılık nedeni olmaması gerektiğini kaydetti. Serbest dolaşım hakkının Adalet Divanı'nın yakın tarihli bir kararıyla İngiltere'de bir fabrika kurduktan ve çalışmaya başlayanTürk vatandaşı Abdulnasr Savaş davasından sonra sorgulandığını hatırlatan Aygün, bu davanın 'mevcut haklar kötüleştirilemez' prensibine dayandırılarak Abdulnasr Savaş lehine sonuçlandığını belirtti.

Bu görüşlerin tamamının başvuru dilekçelerine yansıtıldığını ve belgelerle desteklendiğini kaydeden Aygün, "İlk başvuruları Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı'na ve AB'nin Bakanlar Konseyi olarak adlandırılan Avrupa Birliği Konseyi'ne yaptık. Bunlara ek olarak Konsey Genel Sekreteri Javier Solana, konseyin dönem başkanlığını üstlenen Hollanda delegasyonuna hitaben gönderdik. Konsey nezdinde yapılan bir diğer başvuru Konseyin birlik üyesi ülkelerin daimi temsilcileri olan 15 ülke temsilcisine hitaben yapıldı. AB kurumları nezdinde yapılan üçüncü başvuru ise Avrupa Parlamentosu nezdinde gerçekleştirildi. Şimdi buradan çıkacak kararları bekliyoruz. AB'nin tamamında ATO üyelerinin serbest dolaşım hakkının kabul edilmesi ve tanınması yönündeki çalışmalarının sonuç vermemesi halinde, hakların uygulanmaması ve ATO üyelerinin maddi zarara uğramaları nedeniyle bu kez Avrupa Adalet Divanı'na başvuracağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" dedi. Aygün, başvuruların ve açılacak davaların Av. Selim Sarıibrahimoğlu ve İngiliz Avukat John Walsh tarafından yürütüldüğünü belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler