AB başkanlığı, birliğin "derin kriz" içinde olduğunu bildirdi.
AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg'un Başbakanı Jean-Claude Juncker, anayasa ve bütçe konularındaki sorunlardan dolayı birliğin "derin kriz" yaşadığını söyledi.
Başbakan Jean-Claude Juncker, "AB, derin kriz içindedir" dedi.
AB anayasası ertelendi
AB Anayasası'nı onaylama süreci, 2007'nin ortalarına ertelendi.
Daha önce AB Anayasası'nın onaylanması süreci için 2006'nın 11'inci ayına kadar süre tanınmıştı.
AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg'un Başbakanı Jean-Claude Juncker, "Anayasasının onaylanması süreci devam edecek. 2006 yılında da bir değerlendirme yapacağız" dedi.
Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ise AB ülkelerinin süreci dondurmak yani ertelemek taraftarı olduklarını belirterek, "Bu tarihler içinde biz anayasayı insanlara daha iyi açıklama fırsatı buluruz. Anayasanın onaylanması süreci durdurulursa bu AB Anayasası'nın ölümü olur" dedi.
İsveç ve Finlandiya anayasanın parlamentoların onaylanmasını bir süre geciktirmek istiyorlar. İrlanda, Danimarka, Portekiz ise halk oylamasını ileri bir tarihte yapmak istiyor. Çek Cumhuriyeti de halk oylamasının tarihinin ertelenmesi için parlamentodaki siyasi partilerinin görüşünün alınması gerektiğini savunuyor.
Lüksemburg'ta anayasa için halk oylaması Temmuz'un 10'unda yapılacak. Başbakan Juncker, referandumun ertelenmesini düşündüklerini ancak bu konunun parlamentoda görüşülmesi gerektiğini kaydetti.
AB bütçesi çıkmaza girdi
Avrupa Birliği (AB) bütçesi görüşmelerinde bir anlaşamaya varılamadı.
AB başkanlığı, anayasanın ertelenmesinin ardından birlik bütçesi görüşmelerinde de sorun çıktığını bildirdi.
AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg'un Başbakanı Jean-Claude Juncker, "AB bütçesinin kabul edilmesinde liderler başarılı olamadı" dedi.
İngiltere başta olmak üzere bazı birlik ülkeleri, şimdiye kadar AB bütçesine daha fazla katkı yaptıkları gerekçesiyle indirim talebinde bulunuyor.
Uzmanlar, birlik bütçesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağı tahmininde bulunuyorlardı.
Yeni üyelerden çağrı
AB'nin yeni üyeleri, bütçe görüşmelerine yeniden başlama çağrısında bulundu.
AB'ye geçtiğimiz yıl katılan 10 eski doğu bloku ülkesi, bütçe görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasını kabul etmeyerek görüşmelere yeniden başlanması çağrısında bulundu.
Juncker: "Utandım"
AB Başkanı Jean-Claude Juncker, bütçe görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından dolayı utanç duyduğunu söyledi.
AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg'un Başbakanı Jean-Claude Juncker, görüşmeler sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, " Birbirinden fakir yeni 10 üyenin görüşmelere yeniden başlama çağrıları ve kendi haklarından fedakarlık yapma teklifleri karşısında utandım" dedi.
Sinirli olduğu gözlenen Juncker, bütçe görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine, isim vermeden bazı zengin ülkeleri eleştirdi.
İngiltere, uzun yıllar birlik bütçesine fazladan katkıda bulunduğu gerekçesiyle geri ödemelerin devam etmesini şiddetle savunurken, diğer birlik ülkeleri geri ödemelerin dondurulmasını istiyor.
İngiltere, ayrıca 2002'deki anlaşmaya rağmen, AB tarım sübvansiyon sisteminin yeniden görüşülmesini istiyor.
Chirac: "AB, vahim bir krizle karşı karşıya"
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB'nin vahim bir kriz ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Bütçe görüşmelerinin başarısızlıkla neticelenmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Chirac, "AB, vahim bir krizle karşı karşıya" dedi.
Başta İngiltere olmak üzere bazı birlik üyelerini bencillikle suçlayan Chirac, "Aslında, anlaşmaya çok yakındık" diye konuştu.
Chirac, "Elbette, çalışmalara yeniden geri dönmek zorundayız. Fransa bu yönde çalışacak" dedi.
Schroeder, İngiltere ve Hollanda'yı suçladı
Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder, birlik bütçesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından İngiltere ve Hollanda'yı sorumlu tuttu.
Başbakan Gerhard Schroeder, "İnanıyorum ki anlaşma mümkün olabilirdi. İngiltere ve Hollanda inatçı bir duruş sergilediler" dedi.
2007-2013 dönemi AB bütçesi 25 üye ülkenin ortak bir karara varamaması sonucu başarısızlıkla neticelendi.
İngiltere ve Hollanda bütçeye katkılarının diğer ülkelerden fazla olduğunu bu yüzden yıllık katkı payının azaltılması konusunda diretiyor.
Blair: sorumluluk sadece bizim değil
İngiltere Başbakanı Tony Blair, AB'nin ileriye gidebileceğine inandığını söyledi.
AB bütçesi görüşmelerinde bir anlaşmaya varılmamasının ardından açıklama yapan Başbakan Blair, "Bulunduğumuz noktadan ileri gidebileceğime inanıyorum" dedi.
Tony Blair, bütçe görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasında ülkesinin sorumlu tutulmasını kabul etmedi.
İngiltere'nin birlikten izole edildiği iddialarını reddeden Blair, "Zirvedeki masa başında yalnız değildik" diye konuştu.