ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Türkiye'deki yolsuzluk soruşturmasının ABD'de planlandığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı komplo kurulduğu iddiaları ile ilgili, "'Kesinlikle hayır. Bu tür saldırıları temelsiz buluyoruz. Türk otoritelerine Amerikalı yetkilileri hedef alan bu tür iddialarla ilgili kaygılarımızı bildirdik. Yine söylüyorum, bu bir iç meseledir. Takip etmeye devam edeceğiz.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Harf, gerçekleştirdiği basın toplantısında, sorular üzerine Türkiye ile ilgili konulara değindi. ABD Dışişleri sözcüsü, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında durdurulan TIR'la ilgili gelen bir soruya konu hakkında bilgi sahibi olmadığını, çalışma arkadaşlarına soracağını belirtti.
Harf, Washington Post gazetesinin Türkiye'deki yolsuzluk soruşturmasının engellendiği iddiaları üzerine Başkan Barack Obama'ya Erdoğan'a baskı yapmasını tavsiye eden başyazısıyla ilgili olarak da, "Türkiye'de yürütülen soruşturmaları yakından takip ettiklerini, Türkiye'de basın özgürlüğü gibi konularla ilgili kaygı duyduklarını uzun bir süredir Türk Hükümetine ilettiklerini, uygun gördükleri durumlarda bu tür kaygıları dillendirmeye devam edeceklerini” kaydetti. Ayrıca konunun Türkiye'nin çözmesi gereken bir iç sorunu olduğunu vurguladı.
Harf, yolsuzluk soruşturması ile ilgili de şunları söyledi: "Bu davalar için her hangi bir yorumum yok. Açıkçası Türkiye'den beklentimiz adalet sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve tarafsızlık standartlarını en üst düzeyde karşılamasıdır. Ancak tekrar söylüyorum bu davalar için herhangi bir yorumum yok.”
Harf, Erdoğan'ın söz konusu yolsuzluk soruşturmasının Nisan ayında ABD'de planlandığı iddiasından hareketle, ABD'nin Erdoğan'a karşı bu tür bir komplo kurup kurmadığı sorusuna da, "Kesinlikle hayır. Bu tür saldırıları temelsiz buluyoruz. Türk otoritelerine Amerikalı yetkilileri hedef alan bu tür iddialarla ilgili kaygılarımızı bildirdik. Yine söylüyorum, bu bir iç meseledir. Takip etmeye devam edeceğiz.” cevabını verdi.
Harf ayrıca, "Genel olarak konuşursak Türkiye, NATO üyesi önemli bir müttefik. Suriye ve benzeri bölgesel konularda yakın bir şekilde birlikte çalışıyoruz. Anlaşmazlıklarımız olduğu zamanlarda da samimi bir şekilde konuşabiliyoruz.” dedi. CİHAN