ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Kuzey Kore'de ortaya çıkarılan uranyum zenginleştirme tesisine benzeyen yerin, bu ülkenin nükleer silah üretme potansiyelini daha da artırdığını söyledi.
Kuzey Kore ile yeniden görüşme masasına oturulabilir
Gates, Kuzey Kore'nin kendi ifadesiyle, "uzun zamandır ABD'ye meydan okumaya istekli olmasına bakıldığında", böyle bir tesisin varlığının kendisini şaşırtmadığını belirtti.
Robert Gates, Kuzey Koreli yetkililerin bu tesisi göstermek üzere neden Amerikalı bir bilimadamını seçtikleri hakkında bir fikri olmadığını söyledi ancak bunun silahtan çok nükleer enerji üretimi için olduğu yolundaki görüşleri reddetti.
Bu arada ABD'nin bölge özel temsilcisi Stephen Bosworth da bu tesisin, Kuzey Kore'nin kışkırtıcı adımlarına bir yenisini eklediğini belirtti. Ancak Bosworth, Kuzey Kore'yle yeniden görüşme masasına oturulması ihtimalini gözardı etmedi.
Yeni tesis Amerikalı bir nükleer bilimci, geçen hafta Kuzey Kore ziyareti sırasında kendisine ülkenin dev nükleer tesisinin gösterildiğini açıklamıştı.
Dr. Siegfried Hecker bu ziyaret sırasında uranyum zenginleştirme işleminde kullanılan binden fazla sentrifüjü de gördüğünü söyledi.
Stanford Üniversitesi'nde görev yapan Hecker, tesisin düzeyinin gelişmişliğini şaşkınlık verici olarak niteledi.
Yetkililer, silah denetçilerinin ülkeden çıkarıldığını 2009 yılında bu tesisin olmadığını söylüyor.
Dr. Hecker'in keşfi önce New York Times'ta yayınlandı.
Burada yer alan anlatımlarında ''ultra-modern bir ana kumanda odası''nı görmeye götürüldüğünden bahseden Amerikalı bilim adamı, tesiste aşağıya baktığında binden fazla sentrifüjün gayet özenli bir şekilde dizildiğini aktardı.
Amerikan haber ajansı Associated Press AP'de de yayımlanan anlatımlarında Dr. Hecker, tesisin öncelikle sivil amaçlı göründüğünü ve plütonyum üretimine ilişkin herhangi bir kanıt görmediğini söyledi.
AP, bilimadamının tesisin nükleer silah yakıtı olarak kullanılabilecek daha zengin uranyum üretimine elverişli hale dönüştürülebileceği sözlerini de aktardı.
Kuzey Kore'nin en az altı nükleer bomba üretiminde kullanılabilecek miktarda plutonyuma sahip olduğu biliniyordu.
Ancak Pyongyang'ın bilinen bir uranyum zenginleştirme esasına dayalı bir silah programı yok.
Öte yandan Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Stephen Bosworth'un Kuzey Kore'yi müzakere masasına döndürmek için çabaları canlandırmak üzere Asya turuna çıktığı bildirildi.
Güney Kore'yi ziyaret eden Amerikalı yetkili daha sonra Tokyo ve Pekin'de muhataplarıyla görüşecek.
Altılı görüşmeler olarak bilinen müzakere süreci Güney Kore ile Kuzey Kore arasında, Güney'in batırılan bir savaş gemisiyle ilgili krizin ardından askıya alınmıştı.