ABD Başkanı Barack Obama ülkesinin, son dönemdeki nükleer denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulamasını öngören kararnameyi imzaladı.
Yeni yaptırımlar uyarınca, Kuzey Kore hükümetinin ve varsa Kuzey Kore Komünist Partisi yetkililerinin ABD'deki mal varlıkları dondurulacak.
ABD'den Kuzey Kore'ye herhangi bir ürünün ihraç edilmesi yasaklanacak. Washington yönetimi, Kuzey Kore'yle ekonomik ilişkileri olan kişileri, ABD vatandaşı olsunlar ya da almasınlar kara listesine alabilecek.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin ve uluslararası toplumun, Kuzey Kore'nin yasadışı nükleer faaliyetlerine müsamaha göstermeyeceğini söyledi.
Kuzey Kore 6 Ocak'ta da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini, 7 Şubat'ta uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlattığını açıklamıştı.
TIKLAYIN:K.KORE: MİNYATÜR NÜKLEER FÜZE GELİŞTİRDİK
TIKLAYIN:K.KORE'DEN ABD VE G.KORE'YE NÜKLEER SALDIRI TEHDİDİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu gelişmeler üzerine 2 Mart'ta oybirliğiyle, eski kararlarını ihlal eden Kuzey Kore'ye bugüne kadarki en sert yaptırımların uygulanmasını kararlaştırmıştı.
TIKLAYIN:BM'DEN KUZEY KORE'YE SERT YAPTIRIMLAR
BM yaptırımları; Kuzey Kore'ye giden ya da bu ülkeden glen tüm kargo ürünlerinin denetlenmesini, 16 kişi ve 12 kuruluşun daha kara listeye alınmalarını, Kuzey Kore'ye tüm hafif silah satışının yasaklanmasını ve "gayrı meşru faaliyetler" içine giren Kuzey Koreli diplomatların ülke dışına çıkartılmalarını öngörüyordu.
Propaganda afişi çalan ABD'liye 15 yıl ceza
Washington ise daha önce de Kuzey Kore'yi, ABD vatandaşlarını siyasi gündem için rehine olarak kullanmakla suçlamıştı. Kuzey Kore, ABD vatandaşı Otto Warmbier'i, devlete karşı suç işlediği gerekçesiyle 15 yıl ağır iş cezasına çarptırmıştı.
TIKLAYIN:ABD'Lİ ÖĞRENCİYE 15 YIL KÜREK CEZASI
21 yaşındaki Warmbier, Ocak ayında Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir turist kafilesi ile birlikte kaldığı otelde, bir propaganda afişini çaldığını itiraf etmişti. ABD, Warmbier'in derhal serbest bırakılmasını istiyor.