Haziran ile temmuz ayları arasında açan yaprakları oldukça dayanıklıdır ve kışın dökülmez. Kekik, lavanta, biberiye, fesleğen ve nane gibi bitkilerle aynı aileye mensuptur. Çiçekleri mavi, mor, pembe ve beyaz olarak çeşitlilik gösterir.
Dünyada oldukça yaygın olarak tüketilen adaçayı A, B6, C, K vitaminleri bakımından zengin içeriğiyle sağlık açısından oldukça faydalı bir doğal kaynaktır. Ayrıca yüksek miktarda potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Adaçayı neye iyi gelir sorusu bu zengin içeriğiyle bir ölçüde yanıt bulmuş olur.
Özellikle doğal yöntemlerle zayıflamak isteyenler tarafından tercih edilen adaçayı, mide ve bağırsakları rahatlatarak karnın düzleşmesine yardımcı olur. Tok tutucu özelliğiyle iştahı keser. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak zayıflamayı kolaylaştırır.
Adet düzensizliği her kadının yaşadığı sorunlardan biridir. Özellikle stres kaynaklı adet gecikmesi yaşayan kadınların adaçayı tüketimi ile birlikte yaşadıkları gevşeme regl döneminin başlamasına neden olur. Bunun için regl başlangıç tarihinden 1 hafta önce düzenli olarak adaçayı tüketilmeye başlanmalıdır.
1. 1 litre su kaynatılır.
2. Kaynayan suyun içerisine 15 gram kadar kurutulmuş ya da taze adaçayı atılır.
3. Hazırlanan adaçayı karışımının 3-4 dakika demlenmesi beklenir.
4. Limon suyu, saf bal ya da şeker ilave edilerek adaçayının acımsı tadı giderilebilir.
Adaçayı yaprakları ve gövdesi toplandıktan sonra ılık su ile temizlenir. Temizlenen yapraklar kevgir içerisine alınarak kurutulur. Nemli kalan bölümler bez yardımıyla silinir. Bu işlemlerin ardından adaçayı yaprakları kese kağıdı içerisine alınır ve kağıdın üzerinde hava geçişinin sağlanabilmesi için birkaç delik açılır. Hazırlanan kese kağıdı 2 hafta boyunca karanlık ve serin bir odada bekletilir. Bekleme süreci boyunca küf oluşumu düzenli olarak kontrol edilir. 2 haftalık kurutma sürecinin ardından yapraklar gövdeden kopartılarak 6 ay boyunca aynı tazelikte kavanozlarda saklanabilir.
Kaynamak üzere olan sıcak su bir kaba konulduktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı adayaçayı ya da 3-4 gram kurutulmuş adaçayı atılır. Hazırlanan karışım 10 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Adaçayı gargarası 24 saat boyunca bozulmaz ve günde 3-4 kez kullanılması mümkündür.
Adaçayının sağlığa direkt olarak herhangi bir zararı bulunmamasına rağmen aşırı tüketimi halinde bazı yan etkiler gözlenebilir. Kullanım miktarının aşılması halinde çeşitli mide problemlerine neden olabileceği gibi epilepsi hastalarının krizlerini de tetikler. Karaciğer iltihabı ve karaciğerinde rahatsızlık olduğu bilinen bireylerde ise adaçayı kullanımı zararlı olabileceğinden kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca fazla tüketilmesi sonucunda erkeklerde sperm sayısını azaltarak üremeyi olumsuz yönde etkiler.
Hamileler ve bilinen bir rahatsızlığı sebebiyle düzenli olarak ilaç kullananlar adaçayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Aksi takdirde adaçayı kullanımının sağlığa faydalarından çok zararları ile karşılaşabilirler.