HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adalet Bakanı'ndan flaş çağrı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dört bakanın fezlekesinin Adalet Bakanlığı’na geldiğini açıkladı. Bozdağ “Fezlekeleri inceliyoruz. İncelemenin ardından gereken yapılacak” dedi.

Adalet Bakanı'ndan flaş çağrı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekelerin bakanlığa ulaştığını söyledi.

Adalet Komisyonu'nda HSYK'nın yapısı ile ilgili değişiklik öngören kanun teklifi görüşülüyor. Görüşmelere ara verildi. Bakan Bozdağ, ara verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozdağ, 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekenin Adalet Bakanlığı'na geldiğini açıkladı. Bakan Bozdağ, fezlekelerin Meclis'e ne zaman gönderileceği konusunda ise net bir tarih vermedi ve çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Bozdağ, HSYK'nın yapısını değiştirmeye yönelik anayasa değişikliği için muhalefete işbirliği çağrısı yaptı.

Bozdağ, HSYK'nın yapısı konusunda muhalefetle uzlaşma içinde bir anayasa değişikliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, dört yıl önceki değişikliğin yanlış olduğunu söyledi. Bozdağ, "Daha önce yanlış yaptığımızı kabul ediyoruz. Elalem ne diye yanlışta da ısrar etmeyiz.Yargı hukukun emrinde olsun. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı çerçevesinde yapılması gereken en doğruyu uzlaşarak beraber yapabiliriz"dedi.

AK Parti TEKLİFİ ÇEKMEYECEK

Bozdağ, teklifin bu süreçten ayrı yürüyeceğini ve çekmeyeceklerini belirterek, "Anayasa değişikliği konusunda uzlaşmaya varırsak, buna uygun yasayı da beraber yaparız" dedi.

CHP'NİN ŞARTI VAR: TEKLİFİ ÇEKİN GÖRÜŞELİM

CHP'li Engin Altay ise Bozdağ'a jet hızıyla Komisyon'da söz alarak yanıt verdi ve "Sayın Bakan biz samimiyetle bu konuda kurulacak bir masaya üye vermeye hazırız.Samimiyseniz bu teklifi çekin, yarın görüşmeye başlayalım" dedi.

KOMİSYONDA SÜPRİZ ÇAĞRI

Bozdağ, Adalet Komisyonu'nda 17 Aralık yolsuzluk operasyonunu örtmeye dönük yargıdan intikam yasası olduğu eleştirilerini yanıtlamak üzere söz aldı ve sürpriz anayasa değişikliği çağrısını yaptı. Bozdağ şöyle dedi:
"Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Bizim arzumuz dileğimiz şudur. Biz Türkiye'de şunu başaramadık. Kovuşturulana, soruşturulana göre siyasilerin kabulleri ve retleri değişiyor. Geçmişte HSYK'nın yapısını değiştiren anayasa değişikliği görüşülürken de ilgili düzenlemeler görüşülürken de hep altını çizdik.HSYK'nın hiçbir ideolojinin ön bahçesi, yan bahçesi, arka bahçesi olmasın dedik.

HSYK'DA BİLDİRİ REKABETİ VAR

Ama HSYK'ya bakın bildiri yayınlamakta rekabet var. Türkiye'de siyaseti siyasetçilerin yapması lazım. O zaman HSYK için seçim olsun farklı farklı insanlar gelsin, bir ideoloji veya mensubiyetin yapısına girmesinler diye değişiklik yaptık. O zaman bir kişinin bir kişiye oy verme ilkesini koyduk, her renk gelsin. Başka bir anlayışın, başka mensubiyetin hakim olmaması olayları dizayn etmemesi nedeniyle yaptık.

HSYK HÜKÜMET'İN KONUSU DEĞİL

HSYK konusu sadece AK Parti Hükümeti'nin konusu değil. Onun için bir çağrı yapıyorum. Türkiye'nin bir daha bu sorunları yaşamaması bir daha benzer tartışmaların içine girmemesi için iktidar, ana muhalefet yeni bir HSYK yapısı anayasa değişikliği yapmaya hazırız. Birlikte uzlaşarak yepyeni bir yapı ortaya koymaya da hazırız. Bugün başka bir ilke etrafında durursak ana ilkeyi görmezden gelirsek bu şikayetler bitmez. Gelin arkadaşlar HSYK ve hukuk devleti konusunda, hukuk devleti içinde birlikte daha iyisini beraber yapalım diyoruz." Muhalefet partileri Bozdağ'ın sözlerine, "Yaptıklarına bak, söylediklerine bak", "Hiç yüzün kızarmıyor mu", "Bilal nerede" diye tepki gösterdiler.

YARGI MANŞETLERDEN İNSİN

Bakan Bozdağ, komisyon toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine de aynı çağrıyı medya kanalıyla tekrarladığını söyledi. Bozdağ, eleştirilen bütün konuları dikkate alan, herkesin üzerinde mutabık kalacağı Anayasa değişikliğinin hayata geçirilebileceğini belirterek, her gün manşetlerde olan ve bu kadar çok tartışılan yargıyla Türkiye'nin yoluna devam etmesinin fayda sağlamadığını söyledi.

YARGIDA DÖNEME GÖRE BAŞKA İDEOLOJİLER ETKİN

Bozdağ, döneme göre başka ideolojilerin yargıda etkin olduğuna dikkati çekti. Hiçbir mensubiyetin yargının üzerinde hükümran olmaması gerektiğini belirten Bozdağ, böyle bir yapının kurulması gerektiğini kaydetti. Bozdağ, uzlaşma çağrısının komisyonda görüşülen HSYK'nın yapısına ilişkin kanun teklifiyle ilgili olmadığını belirterek, yasa teklifiyle ilgili sürecin ayrı olduğunu söyledi. Anayasa değişikliğinde partilerin uzlaşı ortaya koyması halinde eleştirileri ortadan kaldıracak düzenleme yapılabileceğini söyledi. Bozdağ, "Yargı hukukun emrinde olsun. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı çerçevesinde yapılması gereken en doğruyu uzlaşarak beraber yapabiliriz. Umarım bu tartışmalar, yargı konusunda ortak adım atılmasına imkan verir" dedi. Bozdağ, başka bir soru üzerine, yasa teklifinin komisyonda görüşülmesi sırasında eleştirileri dikkate alan değişiklikler olacağına ve olgunlaşacağına inandığını da söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler