HABER

Adalet Bkanlığı'ndan araştırma kitabı

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Adalet Kitabı'nın önsözünde ülkücü şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun, 'Devlete baş bulmak gecikebilir, adalet gecikmez tez verilmeli' dizelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı, Türkiye'deki adalet anlayışı, adalet anlayışında tarih içinde yaşanan değişim ve tarihi süreçte oluşan hukuk ve adalet kurumlarını inceleyen bir kitap hazırladı. Çok sayıda akademisyen ve hukukçunun makalelerinin yer verildiği 'Adalet Kitabı' isimli araştırma kitabı, Adalet Bakanlığı görevinden ayrılan Cemil Çiçek'in kartvizitiyle kamu kurumlarına gönderildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara da gönderilen kitabın giriş sayfasında ünlü milliyetçi şair Gençosmanloğlu'nun bir şiirine yer verildi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlara yönelik bir gönderme olarak algılanan şiirde şu dizeler yer alıyor:
"Ekmek, su, aş bulmak gecikebilir. Temele taş bulmak gecikebilir. Devlete baş bulmak gecikebilir. Adalet gecikmez tez verilmeli."
Kitabın önsözünü Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek yazdı. Eski Türk devletlerinden Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan 2 bin yıllık tarihte adalet kavramının çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Çiçek, bu uzun tarihi süreç içinde, siyasi, sosyal, ekonomik, dini ve kültürel hayatta köklü değişiklikler meydana geldiğini ve bu değişimlerden adalet anlayışının da etkilendiğini kaydetti. Buna karşın Türk insanının adalete olan derin bağlılığında ve ona atfettiği değerde hiçbir azalma meydana gelmediğini vurgulayan Çiçek, "Geçmişimizde adalet mefhumunun hangi kaynaklardan beslendiğini, hangi hukuki uygulamaların yürürlükte olduğunu, hayatımızı düzenleyen hukuki müesseselerin hangi temeller üzerinde yükseldiğini bilmek, bizlere sadece geçmişin bilgisine sahip olma gücünü vermekle kalmaz, geleceğimizi de daha iyi tasarlamamıza imkan sağlar. Bu imkan ise ancak ve ancak hukuk ve adalet alanında yapılacak tarih araştırmaları ile mümkündür" ifadelerini kullandı.

Adalet Kitabı, 'Kutadgu Bilig'de Türk İdare Geleneği ve Adalet', 'Yasa, Yasak, Yasakname Tabirleri', 'Ortazaman Türk Hukuki Müesseseleri: İslam Amme Hukukundan Ayrı Bir Türk Amme Hukuku Yok Mudur?', Osmanlı Hukukuna Giriş: Örfi-Sultani Hukuk ve Fatih'in Kanunları', 'Osmanlı İdare Felsefesinde Adalet', 'Kazasker Ruznamçe Defterine Göre Kadılık', 'Osmanlı Hukuk Sisteminde Adaletin Üstünlüğü', 'Tanzimat Dönemi'nde Türk Hukuku', 'Tanzimat Dönemi'nde Yüksek Yargı ve Meclis-i Val-yı Ahkam-ı Adliye', 'Osmanlı Medeni Kanunu: Mecelle', 'Adliye Nezareti'nin Teşkilat Tarihçesi', 'Cumhuriyet Dönemi Türk Hukuk Resepsiyonu', 'Avrupa Birliği Müktesebatı'na Uyum Reformları.' başlıklarından oluşuyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler