Yavaş yavaş gözden düşen Adobe Flash’a bir darbe de milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya ağı Facebook'tan geldi. Son yıllarda pek çok sitenin yaptığı gibi Facebook da Adobe Flash’ı bırakarak HTML5'e geçiş yapacağını duyurdu. Yıllardır internet sitelerini yavaşlatarak kullanıcıları adeta çıldırtan ve güvenlik tartışmalarıyla sık sık gündeme gelen Adobe Flash’ı bırakacağını duyuran Facebook, HTML5 video yürütücüsüne geçişin "geliştirmeyi kolaylaştıracağını" ve "kullanıcıların Facebook'taki video deneyimini iyileştireceğini" söyledi.
Videolarını Adobe Flash desteğiyle sunan Facebook'un bu radikal kararının altında ünlü platformlar yatıyor. Ünlü platformların birer birer HTML5'e geçmesi, Facebook’u da harekete geçirdi. Özellikle de geçtiğimiz günlerde Adobe’nin Flash Pro uygulamasının adını değiştirerek Animate CC yapması, Flash'ın yapımcısı Adobe da Flash'ın kullanımını tavsiye etmediğini ifade etmesi, Adobe Flash kullanımını azalttı. Yeni sistemle birlikte videolar daha kaliteli olurken; HTML5 tabanlı video oynatıcı sayesinde Youtube ve Google gibi sitelerin pazarından pay almaya çalışan Facebook'un rekabet gücü de artacak. Ancak, Facebook videolarını HTML5 formatıyla ulaşmak isteyenlerin bilgisayarların son sürüm tarayıcıları desteklemesi gerekiyor. Dolayısıyla Facebook’ta video izlemek için son sürüm tarayıcı kullandığınızdan emin olmanız gerekecek. Tüm bunlarla birlikte Facebook, Adobe Flash'ı tamamen bırakmış değil, çünkü; sosyal medya devi, oyunlar için Flash platformunu kullanmaya devam edecek.
TEMEL NEDENİ GÜVENLİK KAYGISI TAŞIYORLAR
Son dönemde birçok sitenin Adobe Flash’tan geçmesinin temel nedeni altında sadece kullanılırlık sorunu yatmıyor iddialara göre bunun temel nedeni güvenlik kaygısı. Flash’taki kodlama hatalarının oluşturduğu sorunların siber hırsızlar tarafından kötüye kullanıldığını düşünen siteler, HTML5’e geçiyor. BBC Türkçe’nin haberine göre; Facebook yazılımcılarından Daniel Baulig, HTML5’e geçmelerinin video oynatma sistemlerinin hızlandırılmasını sağlayacağını söyledi. HTML, (Hypertext Markup Language) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan temel metin işaretleme dili anlamına geliyor.