HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AİHM'e başvuru süreci uzuyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6216 sayılı "Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun"u onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderdi.

Yürürlüğe girecek yasaya göre Anayasa Mahkemesi’ne 2012’den itibaren bireysel başvuruda bulunulabilecek. Son referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu böylece açılmış olacak.

-150 TL YATIRABİLECEK KİŞİLER BAŞVURABİLECEK-

Yasaya göre, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapacak vatandaşlardan 150 TL harç ücreti alınacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi en üst kademede yer alan uluslararası bir mahkemeye başvuru ise ücretsiz yapılabiliyor. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının tanınması, Türkiye’de iç hukuk yollarının tükenmemesi ve uzaması yolunu açacağından AİHM başvurularının önüne yeni bir aşama olarak girecek ve süre uzayacak. Yasaya göre yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacak. Anayasa Mahkemesi’ne başvurularda Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de konu edilemeyecek. Özel hukuk tüzel kişileri, yalnızca tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilecek.

-YARGITAY VE DANIŞTAY KARARLARINA İPTAL-

Onaylanan yasaya göre Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'ın son kararları hakkında karar verebilecek. Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilecek. Yeniden yargılamadan sonra karardan vatandaş tatmin olmazsa Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararlarını iptal edebilecek.

Ayrıca Anayasa Mahkemesinin "Yüce Divan" olarak verdiği kararlar ile parti kapatma davalarında aldığı kararlara temyiz yolu açılıyor. Mahkeme, "yeniden inceleme" talebini de görüşerek karara bağlayacak.

Kanuna göre, mahkeme üyeleri 12 yıl için seçilirken Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul, genel olarak halen Anayasa Mahkemesinin baktığı konuları görüşecek. Bölümler ise Anayasa değişikliği ile getirilen "bireysel başvurular" hakkında karar verecek.

Meclis'in de 3 üye seçeceği Anayasa Mahkemesi'nde Genel Kurul en az 12, 7 üyeden oluşan bölümler ise en az 4 üyenin katılımıyla toplanacak.Artık Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri azlolunamayacak, kendileri istemedikçe görev süreleri dolmadan ve 65 yaşından önce emekliye sevk edilemeyecek.

-YABANCI UZMAN ÇALIŞACAK-

Yasaya göre AM raportörleri Başkanın görev vermesi durumunda tanık ve uzman dinleyebilecek. Anayasa Mahkemesi'nin artık raportör yardımcıları olacak. Raportör yardımcılığı için açılacak sınavın mülakatında kayıt sistemi uygulanmayacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, mahkemenin ihtiyaç duyduğu alanlarda hizmet alımı yoluyla yerli ve yabancı uzman çalıştırmaya yetkili kılınması da yasa maddeleri arasında yer aldı.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler