Yaşar ANTER/BODRUM, (Muğla), (DHA)- MUĞLA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Bodrum'daki birinci derece doğal SİT alanı olan ve koruma altındaki Datça hurması ağaçlarının bulunduğu Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda, jeotermal kaynak aramak için yaptığı ruhsat başvurusu için 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur' yazısı vermesi çevrecilerin tepkisine neden oldu. 45 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde bulunduran Bodrum Mavi Yol Girişimi bu durum için "Talanın önünün açıldığını gördük" derken, TMMOB Muğla İl Temsilciliği'de talana izin vermeyeceklerini söyledi.
Göltürkbükü Mahallesi Kale Yıkığı Mevkisi'ndeki, pek çok su kuşu türüne ev sahipliği de yapan Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda Bergama Prestij Jeotermal Enerji Maden İnşaat Turizm Ticaret A.Ş. tarafından jeotermal kaynak aramak için Muğla Çevre İl Müdürlüğü'ne yapılan ruhsat başvurusunda 'ÇED Gerekli Değildir' raporu verilmesine ilk tepki Mavi Yol Girişimi'nden geldi. Mavi Yol Girişimi üyelerinden Ayla Gürpınar, "önemli" ve "acil" ibaresiyle yaptığı yazılı açıklamada "2009 yılında TMMOB bileşeni meslek odalarıyla koruma projesi çalışmalarına başladığımız ve bu yıl da ilgili bakanlık yetkililerinin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenlerinin, Bodrum Belediyesi'nin ve Tema Vakfı'nın da katılımıyla daha da güçlenerek bin bir emek ve çabayla yürüttüğümüz, Akdeniz Gölü Sulak Alanı ve alanda yer alan endemik Gölköy hurmalarımızı kurtarma çalışmalarımız için tam tehlike geçti derken, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Bergama Prestij Jeotermal Enerji Maden İnşaat Turizm Ticaret A.Ş. firmasının jeotermal kaynak arama izni başvurusuna 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesiyle kandırıldığımızı anladık. Talanın önünün açıldığını gördük. Bodrum'un tek sulak alanını koruyup geleceğe taşımak için tek ses tek yürek olup, hep birlikte harekete geçmek istiyoruz. Yine yeniden iş başa düştü. Çevreyi koruma görevi anayasamız tarafından devletimize verilmesine rağmen biz yaşam alanlarımızı bir kez daha devletimizden ve aç gözlü, çevreye duyarsız girişimcilerden korumak zorunda bırakıldık. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü olan yarın saat 11.00'de en değerli peyzaj alanlarımızdan biri olan Bodrum Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda buluşup, bu sulak alanın sahipsiz olmadığını duyarlı duyarsız herkese haykıracağız" diye konuştu.
"KONUYU YARGIYA TAŞINACAĞIZ"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Temsilcisi Yurdanur Uzun da yaptığı basın açıklamasıyla Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından Akdeniz Gölü Sulak Alanı'ndaki kuş türleri ve sayıları yeniden tespit edilip güncellendiğini, üç yeni kuş türünün tespit edildiğini ve belli aralıklarla da bu çalışmalara devam edileceğini kaydetti. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nün Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda derinlik ölçümü yapılacağını da vurgulayan Uzun, "Bizler bu kadar özveri ve istekle bu çalışmaları yaparken, bir şirketin jeotermal kaynak arama projesi için izin alma çalışmalarına başladığını öğrendik. Bu şirket tarafından valiliğe verilen dosyanın Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17'nci maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunarak, projeye ilişkin ÇED süreci başlatıldığı, geçen 27 Şubat'ta ilgililere ve kamuoyuna duyurulmuştu. Proje Tanıtım Dosyası TMMOB meslek odası mensupları tarafından incelenmiş, hatalı hususlar tespit edilmiş ve sürecin durdurulması için 6 Mart tarihinde TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurul Üyeleri tarafından Muğla İl Çevre Müdürlüğü'ne itiraz dilekçemizi verilmiştir. Rant uğruna Akdeniz'de örneği olmayan gölün ve çevresinin talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Göl ile ilgili tüm çekincelerimizi ve ÇED raporu verilmemesi için bilimsel raporları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne daha önce de iletmiştik. 'ÇED raporuna gerek yoktur' yönündeki yazıyı verilmesini ise yargıya taşıyacağız" dedi.
FOTOĞRAF