HABER

AKP Köşk stratejisinden çark mı ediyor?

AKP Köşk stratejisinden çark mı ediyor?

22 Temmuz seçimlerinden sonra Türkiye'nin bir kez daha en önemli gündem maddesi haline gelecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Erdoğan'dan gelen "uzlaşma ararız" şeklindeki sözler, "AKP'nin Köşk stratejisini değiştirdiği" yorumlarına yol açtı.

Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanı'nı Meclis seçecek" yönündeki sözleri ise Ekim'de yapılacak olan referandum konusunda AKP'nin ısrarcı olmayacağının işareti sayıldı.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini, seçim meydanlarına taşıyan ve başta CHP olmak üzere diğer siyasi partileri "Cumhurbaşkanı seçtirmemekle" suçlayan AKP, 22 Temmuz sonrasında farklı bir strateji izlemeye hazırlanıyor. AKP'nin yeni stratejisinin ilk ipuçlarını ise Başbakan Erdoğan yaptığı son açıklamalarla ortaya koydu.

Erdoğan'ın "uzlaşma arayacağım, ön kabulüm yok. Önce seçim sonucu belli olsun. Tabloyu görelim. Anayasa'daki şartlara herkes uyacak. Onlar da uyacaklar. Yani kimse kendi dayatmalarını şart olarak koymasın. Azınlığın çoğunluğa tahakkümü de olmasın. Biz uzlaşma ararız. Anayasa'daki şartlara haiz adaylarla uzlaşı ararız" şeklindeki sözleri diğer siyasi partiler tarafından temkinli karşılansa da, "AKP bugüne kadar uyguladığı köşk stratejisinden çark mı ediyor" sorularını gündeme getirdi. Erdoğan'ın seçimi Meclis'in yapacağına yönelik sözleri ise, AKP'nin Anayasa değişikliği ile gündeme getirilen "halk seçsin" yönündeki ısrarından en azından 11. Cumhurbaşkanı için vazgeçeceği şeklinde yorumlandı.

Erdoğan'ın sözleri siyasi kulislerde ise "22 Temmuz'dan çıkacak siyasi aritmetik ve tablo çok önemli. Başbakan seçmenden 367'nin üzerinde milletvekili çıkaracak oranda oy istese de, seçimden çıkacak sonuçlar en az üç partili bir Meclis aritmetiğini zorunlu kılacak. AKP seçimden birinci parti olarak çıksa bile 22 Temmuz'dan sonraki süreçte Meclis'te hem daha az sayıda sandalye ile temsil edilecek hem de daha çok uzlaşma aramak zorunda kalacak. Erdoğan da seçimler sonrasında Türkiye'nin bir krizle karşı karşıya olduğunu seçim mitinglerinde yaptığı konuşmalarda ortaya koymuştu. Seçimin ardından yeni bir kriz istemiyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma arayışında olacaklarının sinyalini vermeye başladı" değerlendirmeleri yapılıyor.

Kulislerde ayrıca, Meclis aritmetiğinin ve 22 Temmuz sonrasında yine Cumhurbaşkanı'nın seçilememesinin yeni bir genel seçimi gündeme getireceği, Erdoğan'ın da bu riski görerek strateji değişikliğine gittiği kaydediliyor.

ANKA

En Çok Aranan Haberler