MERVE YILDIZALP - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Geriatrik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, "Alkol kullanan kişilerde düşmelere bağlı kemik kırıkları ve kırıkların komplikasyonları yaşamı tehdit edecek boyutlara varabiliyor" dedi.
Prof. Dr. Kutsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilerleyen yaşlarda alkol içiciliğinin sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu bildirdi.
Alkolün pek çok hastalığa neden olduğu, sosyal ve psikolojik açıdan ciddi sorunlar yarattığına dikkati çeken Kutsal, tedavinin alkol alımının sonlandırılması veya aza indirgenmesi açısından hastaya yardım ettiğini söyledi.
Kutsal, alkolün kalp, damar, karaciğer, beyin, kemik ve sinirler olmak üzere pek çok organ grubunu etkilediğini, uyku bozukluklarına, psikolojik ve sosyal sorunlara, beyin damar hastalıklarına bağlı felce sebep olabileceğini ifade etti.
Alkol kullanımının, reflekslerde yavaşlama sonucunda başta trafik kazaları olmak üzere, çeşitli kazalara neden olduğunu belirten Kutsal, ayrıca dengesizlik, sinir uçlarının tutulmasına bağlı olarak el ve özellikle ayaklarda uyuşmalarla seyreden kuvvet kayıplarını meydana getireceğini vurguladı.
-"Alkol pek çok ilaçla etkileşime giriyor"
Aşırı alkol alımının kemik yoğunluğunu azalttığı ve kırıklara zemin hazırladığı konusunda yeterli kanıtlar olduğuna dikkati çeken Kutsal, "Özellikle alkoliklerde kemik kaybı çok sık görülüyor. Aşırı alkol tüketimi kadın ve erkekte kemik yoğunluğunu azaltmakla birlikte, dengesizliği ve düşme riskini de artırdığı için ayrı bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor. Alkol kullanan kişilerde düşmelere bağlı kemik kırıkları ve kırıkların komplikasyonları yaşamı tehdit edecek boyutlara varabiliyor" diye konuştu. Alkolün kanser riski de yarattığını vurgulayan Kutsal, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas kanseri yapabileceğini beslenme sorunlarına da yol açtığını belirtti.
Alkolün pek çok ilaçla etkileşime girdiğini de ifade eden Kutsal, şunları kaydetti:
"Ağrı kesiciler alkol ile alınırsa mideye ve karaciğere zarar verir, pıhtılaşmayı azaltarak kanama riskini artırır. Kan sulandırıcı ilaçlar alkol ile alınırsa, kan sulandırma etkisi ve kanama riski artar. Yatıştırıcı ilaçlar alkol ile alınırsa yatıştırma etkisi artar, sersemlik hali, bilinç kaybı ve koma olabilir. Diyabet ilaçları alkol ile alınırsa, mide bulantısı, kusma, kızarma, baş ağrısı, terleme ve kandaki şeker düzeyinde beklenmedik dalgalanmalara neden olur.
Depresyon görülebilir, düşünce, yargılama ve kendini kontrol edebilme bozulur. İş ve aile yaşamında giderek artan sorunlar nedeniyle hastanın yaşam kalitesi bozulur."