HABER

Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlediği iddiası

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wirtz, bir soru üzerine, BND'nin dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili medyada çıkan haberleri doğrulayamayacağını söyledi.

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, "Medyada hafta sonundan bu yana yer alan haberlerin açıklığa kavuşturulması gereken yer, istihbarat teşkilatlarının kontrol edilmesinden sorumlu olan Federal Meclis Parlamento Denetim Komisyonu'dur" dedi.

Federal Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wirtz, bir soru üzerine, BND'nin dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili medyada çıkan haberleri doğrulayamayacağını söyledi.

Başbakan Angela Merkel'in, BND'nin NATO müttefiki Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine Wirtz, şöyle konuştu:

"Şu anda yalnızca şunları söyleyebilirim; Almanya'da, BND'nin faaliyetleri ve görevleriyle ilgili Federal Meclis'te bir Parlamento Denetim Komisyonu bulunuyor. Medyada hafta sonundan bu yana yer alan haberlerin açıklığa kavuşturulması gereken yer Federal Meclis Parlamento Denetim Komisyonu'dur. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki bugün de konuşulmakta olan konuların bir bölümüyle ilgili olarak temmuzda bu komisyona bilgi verilmiştir ve diğerleri hakkında da yakın zaman içinde bilgi verilecektir.”

- "Türkiye dost ülke mi?"

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'da yaptığı dinlemelerin ortaya çıkmasının ardından Merkel'in yaptığı "Dostlar arasında dinleme kabul edilemez” açıklamasını hatırlatan bir gazetecinin, "NATO müttefiki ve uzun süredir Avrupa Birliği (AB) adayı olan Türkiye, dost ülkelerden biri olarak görülmüyor mu?” sorusu üzerine Wirtz, "Başbakan Merkel, bu açıklamayı geçen sene ekim ayında Brüksel'de yaptı ancak bu açıklamanın bağlamı ABD ile ilgili iddialardı. Bu açıklamada ona atıf yapıldı” dedi. "Türkiye, dinlenmemesi gereken bir dost ülke değil mi? Yoksa istihbarat faaliyetlerinin yürütüldüğü diğer ülkelerden mi?” sorusuna Wirtz, "Almanya Federal Cumhuriyeti, Türkiye ile yoğun bağlantılara sahip bulunuyor. Bu bağlantıları sürekli olarak canlı tutuyor ve birçok siyasi konuda Türkiye ile koordineli olarak hareket ediyor” yanıtını verdi.

- "Türkiye ile temasa olacak mı?"

Christiane Wirtz, bir gazetecinin, Alman hükümetinin, iddiaların ardından yeniden güven tesisi için Türk hükümetiyle temas kurup kurmayacağına ilişkin sorusu üzerine "Almanya hükümeti tabii ki gerekli görmesi ve uygun bulması durumunda her partneriyle görüşmek için girişimde bulunur” diye konuştu.

- ABD hedefte değil

Wirtz'e, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un geçen yıl yaptıkları telefon görüşmelerinin, BND'nin dinlemesine takıldığı iddiaları da soruldu. Bunun üzerine Wirtz, BND'nin, "İlkesel olarak dost ülkelere karşı dinleme faaliyeti yürütmüyoruz. ABD istihbarat faaliyetlerinin hedefi olmamıştır ve şu anda da değildir. Tesadüfen elde edilen kayıtlar derhal imha edilmektedir” şeklindeki açıklamasını okudu.

- Haber, cumartesi günü yayımlanmıştı

Der Spiegel dergisinin önceki gün yayımladığı habere göre, BND, hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürütüyor. ABD adına casusluk yapma şüphesiyle 3 Temmuz'da gözaltına alınan Markus R. adlı BND çalışanının, söz konusu bilgiyi Amerikalılara verdiği kaydedildi.

Alman hükümetince BND'ye verilen ve istihbarat önceliklerini belirleyen 2009 tarihli görevlendirme belgesinde, BND'nin istihbarat faaliyeti yürütceği ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğu belirtildi.

Dört yılda bir yenilenen söz konusu belgenin, ABD ile krize yol açan NSA skandalının ardından istihbarat faaliyetlerinin gözden geçirilmesi çalışmaları nedeniyle henüz yenilenmediği ve halen geçerliliğini koruğu ifade edildi.

(AA)

En Çok Aranan Haberler