HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa değişiklik teklifinin 17. maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesi 342 oyla kabul edildi.

Anayasa değişiklik teklifinin 17. maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesine 342 kabul, 135 ret oyu verildi.

Başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliği teklifinin birinci tur görüşmelerinde teklifin 17. Maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kurul'da Anayasa değişiklik teklifinin 17. Maddesinin gizli oylaması yapıldı. 484 milletvekilinin katıldığı birinci tur oylamada 17. Madde 342 oyla kabul edildi. 135 ret oyu alan maddeye, iki çekimser, üç boş iki geçersiz oy çıktı.

Anayasa değişiklik teklifinin 17. Maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27'nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılmasını öngörüyor. Öte yandan teklifin yürürlüğe girmesi halinde seçimin yapılacağı tarihe kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve Cumhurbaşkanının görevi devam edecek, Meclis'in seçim kararı alması halinde, 27'nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanlığında, bakanlıklarda, resmi kurum ve kuruluşların tamamında dalgalanacak tek bayrağın ayyıldızlı Türk bayrağı olduğunu belirterek, "Bunun yanında ne AK Parti bayrağına ne de başka bir bayrağa yer veririz." dedi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, TBMM Genel Kurulunda görüşülen anayasa değişiklik teklifinin 17'nci maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, "Bu metin anayasa metni değildir, zulüm vesikasıdır." görüşünü savundu.

Teklifle, Kürtlerin bir kez daha anayasal düzlemden reddedildiğini iddia eden Baydemir, "Ortadoğu'da sayıları 40 milyonu, Türkiye'de ise 20 milyonu bulan bir halkın dili yok ediliyor, halk asimile ediliyor. Kürtlerin varlığını güvence altına alma düşüncesi neden 'bölücülük' olarak adlandırılılıyor? Bu talep, her etnik kimliğin annesinin ak sütü gibi helaldir. Kürtler asimile edilmeye devam edildiği sürece biat etmeyecektir. Biat etmeyince de bu ülke rahat etmeyecektir." ifadelerini kullandı.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ise anayasa değişikliği teklifinin, tek adam rejimini dayatan bir teklif olduğunu ileri sürerek, "Dünyanın hiç bir demokratik ülkesinde, bu yetkiler tek bir kişiye verilmemiştir." dedi.

Bugünün, Nazım Hikmet'in doğum günü olduğunu anımsatan Üstündağ, "Gelin, kula kulluk eden bu teklifi hep beraber çöpe atalım ve ortadan kaldıralım." diye konuştu.

- "Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük şairlerden birisi"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 17'nci madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Nazım Hikmet'in, Türkiye'nin yetiştirdiği çok büyük şairlerden birisi olduğuna işaret eden Bozdağ, "Toprağı bol olsun, gönlümüz arzu ederdi ki vatanında yaşadıktan sonra da vatanında ölsün, mezarı da vatanında olsun. Biz bunu temenni ederdik. Ancak geçmişte yaşadığı sıkıntılar, sorunlar. O dönemlere dair fazla bir şey söylemek istemem. 2009 yılında hükümetimiz tarafından, Nazım Hikmet'in vatandaşlıktan çıkarılma kararı kaldırılmıştır." şeklinde konuştu.

Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:

"Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'de olmasını biz de arzu ederiz. Bunda hükümet olarak herhangi bir sorunumuz yok. Ancak mirasçıları mezarının Moskova'da kalması yönünde irade ortaya koymuşlardır. O yüzden şu anda mezarı Türkiye'de değildir. Mirasçıları arzu ederlerse elbette Türkiye'ye getiririz. Bundan da memnuniyet duyarız. Ayrıca geçmiş dönemde ilk defa bir Türkiye bakanı, mezarını ziyaret etmiştir."

Bozdağ, Mersin'de cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktığı için gözaltına alınan hiç kimse olmadığını da söyledi.

Adı "cumhurbaşkanlığı" olan sistemde başbakanlığın kalktığını ifade eden Bozdağ, "Cumhurbaşkanlığı sistemi, yürütme ve yasamayı birbirinden ayıran, yürütmeyi cumhurbaşkanı eliyle ve onun kuracağı kabine vasıtasıyla cumhurbaşkanlığına veren yeni bir sistemi öngörüyoruz. Sistemde başbakan yok, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar var. Yani, kabine gene olacak. Kabine cumhurbaşkanın başkanlığında toplanacak, buna belki 'Bakanlar Kurulu' denebilir, belki başka bir şey denebilir." sözlerini sarfetti.

Adalet Bakanı Bozdağ, teklifle çift başlı yürütmenin ortadan kaldırılacağını kaydetti.

"Türk bayrağının yanında başka bir bayrak olacak mı" sorusuna ise Bozdağ, "Türk bayrağının yanında ne bir parti bayrağı ne de başka bir bayrağa asla izin vermeyiz, vermemiz de söz konusu değildir. Cumhurbaşkanlığında, bakanlıklarda, resmi kurum ve kuruluşların tamamında dalgalanacak tek bayrak, ayyıldız al bayrağımızdır, bunun yanında ne AK Parti bayrağına ne de başka bir bayrağa yer veririz. Bundan kimsenin en ufacık bir endişesi olmasın." yanıtını verdi.

AA/ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler