ANKARA (ANKA) - AKP ve MHP'nin üniversitelerde türban serbestisini sağlayacak anayasa değişikliği paketi Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülüyor.
Komisyonda teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçmeden önce, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek teklifin Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu öne sürdü. Dibek'in önergesi kabul edilince usul tartışması başladı.
CHP'Lİ MENGÜ: "TOPLUM İKİYE BÖLÜNDÜ"
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, usul üzerine yaptığı konuşmasında, üniversitelerde türbanın serbest olmasını amaçlayan AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı teklifi eleştirerek, Anayasa'nın değişmez maddelerinden laiklik ilkesinin çiğnendiğini öne sürdü. Bu değişikliğin türban için getirildiğini bildiklerini de hatırlatan Mengü, "Teklifin gerekçesi ne olursa Anayasa Mahkemesi'nin gerekçelerine uymak hukukun üstünlüğü gereğidir" değerlendirmesinde bulundu.
Bu yasa değişikliği ile toplumun ikiye bölündüğünü ileri süren Şahin, toplumda büyük endişelerin olduğunu ve gerginlik yaşanacağına dikkat çekti. Mengü şöyle devam etti:
"Laiklik Cumhuriyetin temelidir. Laiklik çok kolay elde edilmedi. Bizim başörtüsüyle bir derdimiz yok. Bu yapılan anayasal değişiklik çözüm olmayacak. Üniversite rektörleri ayakta. Bu teklif ülkeyi bölecek. Yani bu parlamento, onu bunu ister doğru. Ama bu parlamento, bu devletin temel kuruluş felsefesi ve dinamiği olan laikliği yok kabul edemez. Laikliği, çiğneyerek bir karar veremez. Hangi gerekçeyle olursa olsun, kızlarımız dilediği gibi başını örtebilir. Kimsenin başörtüsüyle sorunumuz yok ama eğitim kurumlarında devletin koyduğu kurallar var."
DSP'Lİ İÇLİ: "CESARETİNİZ VARSA BU SERBESTİYİ TÜRKİYE'YE YAYIN"
DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, türbanı İspanya gezisinde gündeme getirdiğini hatırlatarak, yaşanan süreci değerlendirdi. Türkiye'nin çok ciddi sorunları olduğuna dikkat çeken İçli, bir anda en önemli gündem maddesinin türban olduğunu söyledi. İçli, "Bu teklif çok tehlikeli. Bu serbestlik 18-22 yaşları arasında mı olacak? Bunu nasıl anlatacaksınız. Okuyanlar hakim, savcı doktor avukat olmak için okuyor. Eğer cesaretiniz varsa, teklifinize, ‘başörtüsü din gereğidir. Türkiye'de türban serbesttir. Herkes başını örter' ibaresi koyun" şeklinde konuştu.
BBP GENEL BAŞKANI YAZICIOĞLU: "TÜRBAN SERBESTİNİN KAPSAMI GENİŞLESİN"
Türbanın serbest olması konusunda görüşlerini bildirmek üzere Komisyon toplantısına katılan BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da AKP ve MHP'nin Anayasa değişikliği teklifine destek vererek, bu kapsamın kurumsal alanlarda da serbest olması gerektiğini savundu. Yazıcıoğlu şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bir başörtüsü sorunu var. Bunu görmezden gelemeyiz. Başörtüsü sorunu yüzünden kızlarımız yüksek öğrenimini yurtdışında yapmak zorunda kalıyor. Bu yasaklar Türkiye'yi ileri değil geriye götürüyor. İki partinin uzlaşarak attıkları adımları olumlu ve doğru buluyorum. Türkiye'nin asıl meselesine dönmek istiyorsak bu tartışmaları geride bırakalım"
Usul tartışması başlatan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de anayasa ve içtüzüğe aykırı olduğunu öne sürdüğü teklifin hemen geri çekilmesi gerektiğini savundu.
AKP'Lİ BOZDAĞ: "HUKUK DONAR"
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, hazırlanan anayasa değişikliği teklifinin bir sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığını söyledi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını da hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi iptal gerekçesinde dinsel refaranslara atıfta bulunarak bir yasal düzenleme yapılmayacağını söylemiştir. Mahkeme kararı varken yasal düzenleme yapılmaz demek doğru değildir. O zaman hukuku dondururuz. Yanlış bir konudur, yasal düzenleme yapılabilir" dedi.
Bozdağ, AKP'nin "Sivil Anayasa" taslağını da hatırlatarak Anayasa'nın ilk üç maddesinin noktasına dahi dokunulmadığını belirtti. Komisyon gündemindeki teklifin, Anayasa'nın 10. maddesiyle ilgili değişikliğe kimsenin karşı çıkmayacağını Savunan Bozdağ, "Devlet bütün vatandaşlarına eşit davranmakla yükümlü değil mi nereye giderseniz gidin laik devletin, hukuk devletinin, demokratik devletin gereği budur, derler" diye konuştu.
CHP'li Mengü, Bozdağ'ın sözlerine tepki gösterdi ve "Anayasa'nın ilk üç maddesinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda bir beyanda bulunulsun" dedi. Kuzu da, "Burası bir mahkeme değil" diyerek karşılık verdi.
Anayasa Komisyonu türban görüşmelerine yemek arası verdi. Toplantı saat 13.30'da tekrar devam edecek. (ANKA)