HABER

Anlaşma var "sıcak takip" yok

Türkiye ile Irak arasında 'Terörle Mücadele Anlaşması' imzalandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, iki ülkenin terörle mücadele konusunda ne kadar kararlı olduğunu ortaya koyan bir anlaşmanın maddeleri üzerinde mutabık kaldıklarını ifade etti. Atalay, sınır güvenliği ve sınır bölgelerinde terör örgütüne karşı alınacak tedbirlerle ilgili madde üzerinde mutabakat sağlanamadığını, bu konuda müzakerelerin süreceğini kaydetti.

İMZA TÖRENİ ÖNCESİ HAREKETLİ DAKİKALAR

ZEBARİ: "PKK'NIN ÇIKARILMASINA YÖNELİK ANLAŞMA İMZALANMADI"

Irak İçişleri Bakanı Cevad Kazım El Bolani'nin üç gün önce başlayan Türkiye ziyareti sırasında sürdürülen terörle mücadele görüşmeleri bugün son noktaya geldi. Saat 11.20'de Başbakanlık Merkez Bina'ya gelen Bolani, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından iki bakan imza töreninin yapılacağı salona geçti. İçişleri Bakanı Atalay ve Irak İçişleri Bakanı Bolani, Türkiye ile Irak arasındaki 'Terörle Mücadele Anlaşması'na imza attı. İmza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Atalay imzalanın anlaşmanın Irak Başbakanı Maliki'nin Türkiye ziyareti sırasında iki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptı ile ortaya konan işbirliği iradesinin devamı niteliğinde olduğunu kaydetti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye ile Irak arasında, "Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması" kapsamında sıcak takip konusunda bir mutabakata varılamadığını söyleyerek, "Sınırötesi takip konusunda müzakereler sürecek" dedi. Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani ise, terörle mücadele alanında "iki kardeş" ülkenin önemli bir anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

Beşir Atalay, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"SICAK TAKİP KONUSUNDA MÜZAKERELERE DEVAM"

"Hudut bölgelerinde güvenlik ve işbirliğinin güçlendirilmesine, sınır bölgelerinde terör örgütlerine karşı önlemlere ilişkin bir madde üzerinde, görüşmelerimiz sırasında mutabakat sağlamamız mümkün olamamıştır. Bu konuda müzakerelerimiz sürecektir. Bu husustaki iradelerimizi anlaşmaya ek olarak da kaydettik. En kısa sürede üzerinde anlaşmaya varmayı öngördüğümüz bu düzenleme de anlaşmamızın ayrılmaz bir parçası haline gelecektir."

ANLAŞMA METNİ

Anlaşmaya yer alan maddelere ilişkin yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
"-Tarafların, terörün bölgesel barış ve güvenliğe karşı en ciddi tehditlerden biri olduğu, hiçbir terör eyleminin haklı gösterilemeyceği vurgulanmaktadır.

-PKK/KONGRA-GEL'in; kendisine bağlı tüm oluşumlarıyla birlikte bir terör örgütü olduğu taraflarca kabul edilerek kayda geçmiştir.

-Türkiye ile Irak arasında imzalanmış bulunan 5 Haziran 1926 tarihli Ankara Anlaşması, 29 Mart 1946 tarihli Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ve 1989 tarihli Adli Yardımlaşma Anlaşmasının geçerli olduğu teyid edilmektedir.

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1373, 1546, 1566 ve 1624 sayılı kararları tam olarak uygulanmasına dair taraflar ortak işbirliği iradesi vurgulamaktadır.
Anlaşmayla ayrıca, tarafların birbirlerinin güvenliğini, toprak bütünlüklerini, sınırlarının dokunulmazlığını, vatandaşlarının güvenliğini hedef alan terör eylemlerini ve bu eylemin hazırlıklarını engellemek üzere;

-Kendi topraklarını terör örgütlerinin diğer tarafa karşı barınma, gönüllü bulma, eğitim, planlama ve propaganda amacıyla üs olarak veya terör saldırıları yapmak üzere kullanmalarına son verecekleri ve önleyecekleri,

-Terör örgütlerine yapılan her türlü finansal destek ile doğrudan veya dolaylı lojistik desteği durduracakları ve yasaklayacakları,

-Radyo ve televizyon yayınları dahil terör örgütlerinin her türlü basın-yayın ve terörü özendirici propaganda faaliyetlerine izin vermeyecekleri,

-Terör örgütlerinin üyelerinin taraf ülkelerde herhangi bir siyasi örgüt veya faaliyette bulunmalarına, devlet kuruluşları veya resmi bir teşekkülle bağlantı kurmalarına müsaade etmeyecekleri vurgulanmaktadır"

Tarafların terör örgütlerinin eylemlerinin finansmanına, planlanmasına, hazırlanmasına veya gerçekleştirilmesine destek verenleri, kolaylaştıranları, katılanları ve katılmaya çalışanları "yargıya veya iade etme" ilkesi temelinde yargı önüne çıkarmakla yükümlü tutulduğu anlaşmaya ilişkin açıklamanın son bölümünde ise şu konulara yer verildi.

"Taraflar anlaşmayı imzalamakla kendi topraklarında faaliyet yürüten terör örgütleri ve bunların mensupları hakkında bilgi değişiminde bulunacaklarını, teröristler hakkında ilan veya interpol bülteniyle çıkarılan uluslar arası tutuklama emirlerini birbirine ileteceklerini ve bu amaçla birbirlerinin diplomatik temsilciliklerine birer irtibat noktası atayacaklarını taahhüt etmektedirler. Türkiye ve ırak bu anlaşmanın uygulanması sorumluluğunu iki ülkenin İçişleri Bakanlıklarının başkanlık ettiği ve diğer bakanlık ve hükümet kurumlarından uzmanların katıldığı, altı aylık bir dönüşümlü olarak Türkiye ve Irak'ta düzenli şekilde toplanacak bir koordinasyon kuruluna vermektedirler. Hudut işbirliği, hudut bölgelerinin güvenliği ve terörle mücadele konusunda taraflar bu anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olacak olan ilave düzenlemeleri de en kısa zamanda sonuçlandırmayı taahhüt etmişlerdir"

BOLANİ: "ANLAŞMA İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM"

Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, Türkiye ile Irak arasında imzalanan terörle mücadele anlaşmasının ilişkilerde önemli bir adım olduğunu söyleyerek, anlaşmanın üzerinde görüş birliğine varılamayan maddesine ilişkin çalışmaların süreceğini kaydetti. Bolani, Irak hükümeti olarak komşu ülkelerle çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmeye çabaladıklarını belirterek, ortak çıkarlara katkıda bulunacak gayretlerini sürdürdüklerini ve bu çerçevede ilişkileri en üst seviyeye çıkarmayı arzuladıklarını bildirdi.

Bolani, terörle mücadele ilişkin olarak şunları söyledi:

"Terör, sadece bir ülkeyi etkisi altına alan bir bela, afet değil, bütün ülkeleri ve toplumları rahatsız eden bir gelişme. Bu nedenle terörle çok taraflı, çok katılımlı bir biçimde mücadele etmek gerekiyor. Bu, tek başına bir ülkenin başarabileceği bir mesele değil. Bazı terör örgütlerini kiralayıp terör faaliyetleri yaptıranlar, Irak vatandaşlarının öldürülmesi için terör örgütlerinden medet umanlar oluyor."

Irak'ta çeşitli terör örgütlerinin bulunduğunu ve bunların büyük bölümünün Irak kaynaklı olmadığını söyleyen Bolani, bu terör örgütlerine Türkiye'yi rahatsız eden terör örgütü PKK'nın da dahil olduğunu belirtti. Bolani, "Irak hükümeti olarak, kardeş ülke Türkiye başta olmak üzere, hiçbir komşu ülkenin Irak'tan kaynaklanan bir tehlikeye maruz kalmasını kabul etmeyiz. Önümüzdeki dönemde bu zararlı faaliyetlerin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınacağından emin olabilirsiniz" diye konuştu.

Bolani, Türkiye ile Irak'ın elinde çeşitli imkanlar bulunduğunu, iki ülkenin de birikimli kadroları olduğunu söyleyerek, gelecek dönemde birlikte çalışılacağını, teknik heyetlerin çalışmaları sonucu bu anlaşmanın ortaya çıktığını kaydetti.Konuk bakan, gelecek dönemde ayrıca Irak'a komşu ülkeler içişleri ve dışişleri bakanları toplantılarının yapılacağını söyleyerek, anlaşma maddelerinin uygulanmasının takip edileceğini kaydetti. Bolani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgedeki terör odaklarını destekleme çabasında olan, bunlara yardım ve destek sağlayan taraflar var. Bunlardan üzüntü duyuyoruz. Gerek Irak, içinde Irak vatandaşlarına karşı olsun, gerekse komşu ülke Türkiye'deki vatandaşlara karşı düzenlenen bu eylemlerden üzüntü duyuyoruz. Bölgemiz hedef haline gelmiş durumda. İsyan ve terör hareketleri var. Bölgedeki ülkelerin hükümetleri düzeyinde bu istenmeyen olumsuz gelişmelere dur denilebilmesi gerekiyor."

Mynet Arama'da diğer terör haberleri

En Çok Aranan Haberler