Arıların bu inanılmaz resimlerini gördükten sonra etrafınızı sardıklarında onları kovalamadan önce bir kez daha düşünebilirsiniz.
Arı sokmasının verdiği acı ve yarattığı panik, tarif edilemez bir his olmalı. Ancak bu fotoğraflar, yakından bakıldığında arıların aslında ne kadar renkli ve büyüleyici olduğunu gösteriyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin (USGS) Maryland Beltsvile'daki Arı Envanter ve İzleme Laboratuarı'nın başındaki Sam Droegeve sekiz kişilik ekibi son 6-7 yıldır arıları ve bazı böcekleri görüntülüyor. Bu fotoğraflar da ekibin Flickr sayfasından.
Ekibin başındaki Droege, fotoğraflarla gurur duyduklarını ve bunları kamuya açık bir platform üzerinden paylaşarak herkesin serbestçe görmesini sağladıklarını söylüyor.
Yıllar boyunca daha basit tekniklerle arıları fotoğrafladıklarını anlatan Droege, ordunun daha sonraları makro fotoğraf tekniğini geliştirdiğini ifade ediyor.
Droege, makro teknikler sayesinde böcek istilası gibi sorunların aşıldığını ve yüksek kaliteli görüntülerin rahatça alınabildiğini söylüyor.
USGS'nin Flickr sayfasında bin 200'den fazla arı fotoğrafı yer alıyor.
Droege, fotoğraflar sayesinde yeni arı türlerinin tanımlandığını söylese de halen bilimsel adı olmayan 500 çeşit arı bulunuyor.
Onlar bize kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi balı veriyor. Peki onları ne kadar tanıyorsunuz? İşte arılar hakkında bilmedikleriniz.
Bal arılarının, 450 gr bal üretebilmek için 2 milyon çiçeğe konmaları gerekiyor.
Bir kovan arı yarım kiloluk bal için 88 km kadar uçar.
Bir işçi arı hayatı boyunca 1/12 çay kaşığı bal yapabiliyor.
Bir bal arısı yaklaşık olarak saatte 24 km hızla uçabilir.
Bir arının dünyanın etrafında dolaşabilmesi için 2 yemek kaşığı bala ihtiyacı vardır.
Her bir bal peteğinin 6 yüzü vardır.
Bir bal arısının 4 kanatı vardır.
Bir bal arısı bir seferlik polen toplama gezisinde 50-100 çiçeği ziyaret eder.
Arılar birbirleriyle dans ederek iletişim kuruyorlar. Bir bal arası dans ederek diğer bir bal arısına nektarın ve polenin nerde olduğunu işaret ediyor. Dans yönü ve uzaklığı anlatmaya yardımcı oluyor.
Arının yarım kilo bal yapabilmesi için 3 milyon 750 bin defa çiçeğe konması gerekir.
1 kilo bal yapabilmek için 40 bin adet arının 6 milyon adet çiçeği dolaşması gerekir.
Arılar mavi rengi ayırt edebilirken, kırmızı rengi, koyu gri ve siyah olarak algılarlar.
Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin nektarını emiyor ve 100 bin km kanat çırpıyorlar.
Araştırmalara göre bir koloninin 1 kilo bal üretmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için 8 kilo bal tüketmesi gerekmektedir. Bunu yapabilmesi için kat ettiği yol yaklaşık olarak 6 kez dünya çevresinin dönülmesine eşittir.
Bal arıları dakikada 11400 kez kanat çırpar bu da vızıltı sesinin nedenidir