İzmir’deki ‘askeri casusluk’ soruşturması kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin davada ifade veren tanık, bilişim konusunda yeterliliği olduğu halde operasyonda ele geçirilen dosyaların başka ilden getirilen bilişim personeline inceletildiğini söyledi.
İzmir’deki “askeri casusluk” soruşturması kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin, aralarında tutuksuz sanık eski İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın da yer aldığı 13’ü tutuklu toplam 90 sanığın yargılandığı dava, verilen öğle arasının ardından devam etti. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada esasa ilişkin savunma yapan tutuksuz sanık A.Y., soruşturma aşamasında idari büroda polis memuru olarak yazışmaları yapmakla görevli olduğunu, bunun dışında herhangi bir görevinin olmadığını savunarak FETÖ ile mensubiyetini ortaya koyacak herhangi bir somut delilin ortaya çıkmadığını ileri sürdü.
Suçsuz olduğunu ifade eden A.Y., beraat talebinde bulundu.
“Yeterliliğim olduğu halde dosyaları başka ilden getirilen bilişim personeline incelettiler”
“Askeri Casusluk Operasyonu”nun yapıldığı dönemde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı Bilişim Suçları Büro Amirliğinde görev yaptığını söyleyen tanık V.Ö., “İşe geç geldiğim bahanesiyle ‘sarı zarf’ vererek beni bürodan çıkardılar. Askeri Casusluk Operasyonu yapıldığı esnada ben büroda görevli değildim. Sadece birkaç defa Adli Bilişim’den imaj alma konusunda yardım talep ettiler. Ben de yardımcı oldum. Daha sonra yeterliliğim olduğu halde operasyonda ele geçirilen dosyaları başka ilden getirilen bilişim personeline incelettiler” diye konuştu.
Mahkeme heyeti, duruşmaya ara vererek yarına erteledi.
İddianame
“Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010’da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlandı.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda Şubat 2016’da tüm sanıkların beraatine hükmederken, sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 şüpheli tutuklandı, 5 zanlı daha sonra tahliye edildi. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Dava dosyadaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya’ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83’e, birleşen başka dosya nedeniyle de 91’e yükseldi. Örgüt elebaşı Fethullah Gülen’in dosyasının ayrılmasıyla sanık sayısı 90 oldu.