İZMİR (A.A) - İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Baran, ''Bronşiyal astım, solunum yollarının tekrarlayan bir hastalığı olup nefes darlığı, öksürük, hırıltı, hışırtı ve bazen de koyu kıvamlı balgam çıkarmayla seyreden, akut ya da subakut dönemlerle belirlenen bir hastalıktır. Bronşiyal astımın tedavisi için farklı ilaçlar kullanılıyor olmasına karşın halen bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Yaptığımız araştırmayla bronşiyal astım modeli oluşturduğumuz farelere uyguladığımız mezenkimal kök hücrelerin, oluşturduğumuz doku hasarının tedavisinde son derece etkili olduğunu ortaya koyduk" dedi.
Baran, yaygın bir hastalık olan bronşiyal hastalığın kök hücreyle tedavi edilebileceğinin ortaya konmasına rağmen kök hücrenin insana uygulanması konusunda çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, mevcut araştırmalar çerçevesinde kök hücrelerin ilaç gibi kullanımının dahi mümkün olabileceğini ifade etti.
Baran, yürüttükleri diğer bir çalışmayla kemik hasarlarının da kök hücreyle tedavisinin mümkün olduğunu ortaya koyduklarına dikkati çekti.